Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας… μετ’ εμποδίων

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας… μετ’ εμποδίων

Να αποσείσει τις κατηγορίες για προνομιακές σχέσεις με τον Ιβάν Σαββίδη δια της αλλαγής ατζέντας επιχειρεί η κυβέρνηση. Το πρώτο δείγμα δόθηκε προχθές το βράδυ, μετά το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η επίσημη διαρροή αφορούσε μόνο τη συζήτηση για την οικονομία, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προέβη για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες σε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επικεντρώνοντας σε διαφορετικά θέματα.

Από τη μεριά της κυβέρνησης επιδιώκουν να συντηρήσουν ψηλά τα θέματα της οικονομίας, με τον κ. Τζανακόπουλο να αναδεικνύει την τριπλάσια υπερκάλυψη της έκδοσης εντόκων γραμματίων, στην οποία προέβη η κυβέρνηση, με τον τίτλο να διατίθεται κατά 100% και με καλό επιτόκιο 1,2,%. Παράλληλα, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι δυσοίωνες προβολές και εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα διαψευστούν, άρα δεν θα τεθεί ζήτημα εφαρμογής τόσο της μείωσης του αφορολόγητου όσο και της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από 1/1/2019, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επικεντρώνεται και στην επεξεργασία του σχεδίου για την έξοδο από τα Μνημόνια, το οποίο θα παρουσιάσει προς το τέλος Απριλίου ο κ. Τσακαλώτος, τόσο στους εταίρους όσο και στο κυβερνών κόμμα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιδιώκει να παίξει και το χαρτί της Novartis εκ νέου, υπό το φως των νεότερων στοιχείων που έχει διαβιβάσει στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής η εισαγγελία Διαφθοράς. Τα κυβερνητικά στελέχη καλούν μετ’ επιτάσεως τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να απαντήσει για το χειρόγραφο σημείωμα που φέρεται να έχει δώσει στον Κωνσταντίνο Φρουζή με σημειωμένα τα τηλέφωνα του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ενώ ειδική μνεία γίνεται και στην αποκάλυψη σύμβασης που είχε συνάψει η Novartis με τον Γιάννη Στουρνάρα το 2011 για συμβουλευτικές υπηρεσίες, με ρόλο εξωτερικού συνεργάτη.

«Αφού δεν διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα, οφείλει να απαντήσει αν υπάρχουν και άλλες συμβάσεις που έχει υπογράψει με την εταιρεία και αν είχε ή έχει προνομιακές σχέσεις με διευθυντικά της στελέχη. Ερωτήματα που είναι βεβαίως κυρίως πολιτικά και δεν αφορούν το ποινικό σκέλος της υπόθεσης», είπε χθες για τον κ. Στουρνάρα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και προσέθεσε ότι «υπάρχει θέμα κυρίως γιατί ο κος Στουρνάρας δεν θεώρησε σκόπιμο στις τοποθετήσεις του για όσα του καταλογίζονται από τους προστατευόμενους μάρτυρες να μιλήσει για την επαγγελματική του σχέση και τους δεσμούς που είχε με την εταιρεία, που είναι στο επίκεντρο ενός μεγάλου σκανδάλου. Η γνώμη μας είναι ότι πρέπει να δώσει πιο πειστικές απαντήσεις και να πάρει συγκεκριμένη θέση στα ερωτήματα που τέθηκαν».

Τα εμπόδια

Από εκεί και πέρα, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα για την κυβέρνηση. Η εικόνα στη Βουλή με τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ Γιώργο Λαζαρίδη να υπερασπίζεται τον ΠΑΟΚ και να βάλλει εναντίον του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, αλλά και η παραδοχή από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο ότι η κυβέρνηση είχε φιλικές σχέσεις με τον κ. Σαββίδη, καταδεικνύουν ότι ακόμα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού υφίσταται ζήτημα, όπως άλλωστε υπήρχε με σαφήνεια και με το Σκοπιανό. Βεβαίως, ο κ. Τζανακόπουλος, ερωτώμενος για την τοποθέτηση Παπαχριστόπουλου, έσπευσε να απαντήσει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία, αντιμετωπίζει όλους τους επενδυτές με τον ίδιο τρόπο», αλλά η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, συνδυαστικά και με τη σιωπή του Πάνου Καμμένου, προκαλεί εντύπωση.

Τέλος, δημοσκόπηση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας από την Pulse για τον ΣΚΑΪ καταδεικνύει ότι, παρά την ένταση της υπόθεσης Novartis, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, όχι απλά δεν αυξάνεται, αλλά μειώνεται και 0,5% σε σχέση με την έρευνα της ίδιας εταιρείας τον προηγούμενο μήνα. Πληγή, δε, για την κυβέρνηση αποδεικνύεται και η διαχείριση της υπόθεσης των δύο στρατιωτικών, με το 51% των ερωτηθέντων να αποτιμά αρνητικά και μάλλον αρνητικά την κυβερνητική διαχείριση της υπόθεσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider