Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία αναμένεται η σημερινή έναρξη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, με δεδομένο μάλιστα ότι σε λίγες μέρες, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, είναι προγραμματισμένο το ραντεβού των ηγετών με την Τουρκική ηγεσία για την εξέταση της προόδου στις μεταξύ τους σχέσεις.
Είναι σαφές ότι η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, βρίσκεται το μάτι του κυκλώνα, τόσο με τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας, όσο και με την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή του Αιγαίου. Όσο για το πρώτο ζήτημα, η διατύπωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι πρόκειται για «διμερές θέμα» σημαίνει, πρακτικά, ότι ο Αλέξης Τσίπρα δεν θα μεταφέρει το θέμα των δύο στρατιωτικών επισήμως στη Σύνοδο Κορυφής, κάτι που άλλωστε θα ήταν διπλωματικά αδόκιμο και θα συνιστούσε απότομη κλιμάκωση στο ζήτημα. Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει εκ προοιμίου επιλέξει χειρισμό σε επίπεδο Επιτελείου και υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, χωρίς ο πρωθυπουργός να σηκώσει το τηλέφωνο για να μιλήσει με την Τουρκία. Πλην όμως, αναφορά από τον κ. Τσίπρα στο ζήτημα θα υπάρξει.
Από την άλλη, όμως, η κυβέρνηση περιμένει και κάποια ευρωπαϊκή αντίδραση σε επίπεδο κορυφής, είτε στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής είτε στις δηλώσεις των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών την Παρασκευή. Με δεδομένη τη συνάντηση της Βάρνας, το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί το βράδυ της Πέμπτης, στο δείπνο που θα έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς προηγουμένως υπάρχουν άλλα θέματα που πρέπει να συζητηθούν, ενώ κατά πληροφορίες, στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων περιλαμβάνεται ήδη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών.
Αθήνα και Λευκωσία, παράλληλα, αναμένεται να κινηθούν με κοινό τρόπο στο δείπνο των ηγετών, έχοντας προετοιμαστεί τις προηγούμενες ημέρες, απαριθμώντας στους ηγέτες των υπολοίπων κρατών-μελών τους τρόπους, με τους οποίους η Άγκυρα ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο, αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ, αφενός δημιουργώντας κίνδυνο για θερμό επεισόδιο και αφετέρου απειλωντας να τορπιλίσει όλο το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, το οποίο, όπως καλά γνωρίζουν στις Βρυξέλλες, είναι ιδιαίτερης περιφερειακής σημασίας και ενδιαφέρει πολύ και τις ΗΠΑ. Όπως προαναφέρθηκε, στόχος είναι να υπάρχει ένα όσο το δυνατόν πιο ισχυρό ευρωπαϊκό μέτωπο προς την Τουρκία στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου.
Μάλιστα, είναι σαφές πως, αν η Εαρινή Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. έχει αναφερθεί στο ζήτημα της τουρκικής στάσης, τότε και το σκηνικό στη Βάρνα σε λίγες μέρες θα είναι διαφορετικό, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν έχει πλειστάκις αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν είναι δεκτικός σε συστάσεις από μέρους της Ε.Ε., ενώ μόλις προ ολίγων ημερών επανέλαβε την απειλή του να ανοίξει την κάνουλα των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, γνωρίζοντας πως, με βάση της Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, αυτό θα επηρεάσει πρωτίστως και κατά βάση την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα βρίσκεται στα Σκόπια, προκειμένου να συζητήσει με την ηγεσία της πΓΔΜ επί των προτάσεων που έχουν διατυπωθεί τόσο για το ονοματολογικό, όσο και για όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα (γλώσσα, ταυτότητα κλπ.). Είναι σαφές, πάντως, ότι παρά την ανταλλαγή προτάσεων, καθώς και η Αθήνα έχει πάρει τις αντιπροτάσεις της πΓΔΜ επί του ελληνικού προσυμφώνου, η απόσταση που πρέπει να διανυθεί είναι ακόμα μεγάλη και ο χρόνος ως τα τέλη Απριλίου περίπου δεν είναι αέναος. Με αυτό το δεδομένο, αλλά και με βάση το ότι η κυβέρνηση επιμένει στο ζήτημα των συνταγματικών αλλαγών από μέρους της γείτονος, είναι σαφές ότι υπάρχει προβληματισμός ως προς την πραγματική προοπτική άμεσης επίλυσης του ζητήματος.