Ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία ενόψει Βάρνας

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία ενόψει Βάρνας

Η Συνάντηση Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. και της τουρκικής ηγεσίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, την ερχόμενη Δευτέρα, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη μελλοντική πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, η στάση που κράτησαν οι 28 χθες, κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες είναι ουσιαστικά η πρώτη χάραξη κοινής γραμμής σε ευρωπαϊκό επίπεδο κορυφής για την τουρκική προκλητικότητα.

Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με αξιόπιστες ευρωπαϊκές πηγές, υπήρξε εξ αρχής ιδιαίτερη κινητικότητα, κυρίως για το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το οποίο εμπεριέχει διατυπώσεις για την τουρκική παραβατικότητα, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ΑΟΖ της Κύπρου που ικανοποιούν τόσο την ελληνική όσο και την κυπριακή πλευρά, οι οποίες δούλεψαν συντονισμένα, προκειμένου στο τελικό ανακοινωθέν να αποτυπώνεται με ευκρίνεια η υποστήριξη της Ένωσης στα κράτη-μέλη της που βάλλονται από τις επιλογές και τις απειλές της Τουρκίας.

“Eιδικά σήμερα, με τις πολύ δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, χρειαζόμαστε η Ε.Ε. να είναι δυνατός διεθνής παίκτης. Αυτό συνεπάγεται την στήριξη ευρωπαϊκών μελών σε παραβιάσεις από τρίτες χώρες», τόνισε, χθες, επί του θέματος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, στο αρχικό draft του κειμένου συμπερασμάτων που είχε δημοσιεύσει το Bloomberg χθες το πρωί προστέθηκε ακόμα μια παράγραφο: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών από την Τουρκία και καλεί για την άμεση και θετική επίλυση αυτού του προβλήματος μέσω διαλόγου με τα κράτη μέλη», σημειωνόταν.

Η ελληνική πλευρά εξέφραζε, πάντως, μετά τη λήξη και του μακράς διάρκειας δείπνου την πλήρη ικανοποίησή της για τις διατυπώσεις που υπάρχουν στο ανακοινωθέν. «Για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταγράφεται ιστορική αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο»,έλεγαν κυβερνητικές πηγές και προσέθεταν ότι το κείμενο αποτυπώνει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος, υπήρξε σαφής διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία (πρόκειται για την προσθήκη στο κείμενο των συμπερασμάτων, στο κομμάτι που μιλά για eu citizens, όπου μπήκε το including 2 greek soldiers). Σύμφωνα, τέλος, με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, στην τοποθέτηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε να μην αναβληθεί η Συνάντηση της Βάρνας, αλλά οι κ.κ. Γιούνκερ και Τουσκ να ζητήσουν ξεκάθαρες εγγυήσεις από τη πλευρά της Τουρκίας για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά και τη διευθέτηση του ζητήματος των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Πάντως, υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένα τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν μέσω των ευρωπαϊκών παρεμβάσεων, η συζήτηση μετατίθεται πλέον σε επίπεδο απευθείας συνεννόησης της Ε.Ε. με την Τουρκία, τη Δευτέρα, στη Βάρνα. Όπως μεταδίδουν αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές, η επικείμενη Συνάντηση δεν θα είναι ανέφελη, με δεδομένες και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αλλά, παράλληλα, η ενασχόληση με τα της Τουρκίας, τόσο στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ-που είναι η ισχυρότερη πολιτική ομάδα στις Βρυξέλλες-όσο και στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών λειτούργησε ως προμήνυμα, καθώς δεν θα μπορούσαν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και οι αρχηγοί των κρατών-μελών να πάνε στη Βουλγαρία, χωρίς να έχουν καταστήσει προηγουμένως τις προθέσεις τους σαφείς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider