Η Συνταγματική Αναθεώρηση έφερε νεύμα Τσίπρα στη Γεννηματά

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Συνταγματική Αναθεώρηση έφερε νεύμα Τσίπρα στη Γεννηματά

Νεύμα προς τη μεριά της Φώφης Γεννηματά συνιστά η απάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην επιστολή που απέστειλε στους πολιτικούς αρχηγούς η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής για την ανάγκη Αναθεώρησης του Συντάγματος, καταθέτοντας μάλιστα και προτάσεις στον δημόσιο διάλογο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών, η απάντηση του κ. Τσίπρα προς την κ. Γεννηματά συντηρεί το ευρύτερο εν εξελίξει φλέρτ του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά, το οποίο όμως το Κίνημα Αλλαγής απορρίπτει διαρρήδην.

Τα δύο πιο ενδιαφέροντα σημεία της επιστολής του πρωθυπουργού προς την κ. Γεννηματά είναι τα εξής: αφενός η υπενθύμιση ότι η προώθηση της διαδικασίας αναθεώρησης είναι μέσα στα κυβερνητικά πλάνα-μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη βασική σκέψη-, αφετέρου η εκτίμηση του κ. Τσίπρα ότι στην παρούσα Βουλή υπάρχουν οι απαιτούμενοι συσχετισμοί, ώστε να διαμορφωθεί «μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας», όπως το θέτει συγκεκριμένα.

Η εν λόγω αναφορά, συνδυαστικά με τις επισημάνσεις του πρωθυπουργού περί της χρείας προοδευτικής κατεύθυνσης των όποιων συνταγματικών αλλαγών συνιστούν ουσιαστικά το νεύμα προς τη μεριά του Κινήματος Αλλαγής. Και αυτό, διότι στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι, με βάση τις προβλέψεις του άρθρου 110 του Συντάγματος, όπου ορίζεται η διαδικασία αναθεώρησης, απαιτείται η ύπαρξη πλειοψηφίας 3/5 της Βουλής (180 βουλευτές), σε δύο ψηφοφορίες με απόσταση ενός μήνα μεταξύ τους, προκειμένου να καθοριστούν οι αναθεωρητέες συνταγματικές διατάξεις.

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 154 βουλευτές, είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπει στη στήριξη των Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού που συναποτελούν το Κίνημα Αλλαγής και αθροίζουν 26 βουλευτές. Μαθηματικά, πρόκειται ακριβώς για το απαιτούμενο άθροισμα, αν και είναι βεβιασμένο το συμπέρασμα ότι θα βρεθεί η φόρμουλα, προκειμένου να προχωρήσουν οι σκέψεις για αλλαγές στο Σύνταγμα. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του επικαλείται προτάσεις που έχουν ανακύψει στον δημόσιο διάλογο, εννοώντας πρωτίστως τις προτάσεις που υπεβλήθησαν στην ανοιχτή διαβούλευση που είχε εγκαινιάσει η επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που είχε συγκροτήσει ο πρωθυπουργός.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι με εύσχημο τρόπο ο πρωθυπουργός εκφράζει διαφωνία με τις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις που έχει εισφέρει η Φώφη Γεννηματά, εκτιμώντας ότι απαιτείται μια τομή «γενναία» και όχι «πολιτικά ουδέτερη», αν και εμφανίζεται ανοιχτός σε συνάντηση με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Πάντως, και στο εσωτερικό του Κινήματος, η ηχηρή διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει προκαλέσει συζητήσεις, με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να εκτιμά ότι δεν νοείται αναθεώρηση του Συντάγματος χωρίς συνυπολογισμό των συνθηκών που αυτή επιχειρείται και επιμένοντας ότι η τρέχουσα συγκυρία δεν προσφέρεται για ένα τέτοιο εγχείρημα, με τη σημερινή κυβέρνηση στην εξουσία, λόγω της έλλειψης σεβασμού αυτής προς τους θεσμούς. Με τη σειρά της η ΝΔ απορρίπτει ευγενικά την πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά, με πηγές της οδού Πειραιώς να αναφέρουν ότι «σε ανύποπτο χρόνο η ΝΔ έχει καταθέσει τους άξονες των προτάσεων της, που αφορούν πολύ περισσότερες αλλαγές, από τις κατ’ ελάχιστο αναγκαίες που περιγράφει η Φώφη Γεννηματά στην επιστολή της», προσθέτοντας ότι «ζητούμενο δεν είναι να αλλάξει το Σύνταγμα με τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή αλλά να αποκτήσει η χώρα έναν σύγχρονο καταστατικό χάρτη που να συμβαδίζει με τις ραγδαίες εξελίξεις της εποχής». Με δεδομένο, δε, ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (50), ώστε να προτείνει αλλαγές, εκτίμηση της ΝΔ είναι ότι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί μετά τις εκλογές, με δεδομένη τη στάση της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στους θεσμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider