Ιδιαζόντως κρίσιμη είναι η σημερινή συνάντηση που θα έχουν στη Βιέννη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπό τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, λίγες μέρες πριν το απευθείας ραντεβού που είχαν οι δύο στα Σκόπια, όταν μετέβη εκεί ο Έλληνας υπουργός.
Η αλήθεια είναι, όμως, το καλό διμερές κλίμα και η επιχείρηση εμπέδωσης ότι επιτυγχάνεται πρόοδος, μικρή, αλλά ικανοποιητική, υποσκελίζονται από τις ανοιχτές διαφορές που υπάρχουν ακόμα σε μια σειρά αποφασιστικών ζητημάτων που αφορούν την πιθανή επίλυση του ονοματολογικού της γείτονος. Για παράδειγμα, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη προχθές, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι οι συνταγματικές αλλαγές εκ μέρους της γείτονος είναι προϋπόθεση για να υπάρξει επίλυση, ενώ υφίσταται παγίως η γραμμή της Αθήνας ότι χωρίς συμφωνία για το θέμα της ονομασίας δεν μπορεί η πΓΔΜ να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.
Από τη μεριά της πΓΔΜ, πάντως, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές ενστασεις για ζητήματα που θιγει η ελληνική πλευρά, ακόμα και αν ο ίδιος ο κ. Ντιμιτρόφ υιοθετεί χαμηλούς τόνους και κάνει με τη σειρά του λόγο για πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Ο κ. Ντιμιτρόφ ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι η σκοπιανή πλευρά δεν δέχεται το «αμετάφραστο» της ονομασίας που προτείνει η Ελλάδα, με κυρίαρχη εναλλακτική αυτή της GornaMakedonija. Παράλληλα, είναι ασαφές ακόμα αν η πΓΔΜ θα δεχόταν τη χρήση του erga omnes, όπως την εννοεί η Ελλάδα, ενώ είναι σαφές ότι ο κ. Ντιμιτρόφ επιμένει ιδιαίτερα σε ζητήματα ταυτότητας και γλώσσας, κάνοντας λόγο σε προχθεσινή του συνέντευξη εκ νέου για την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας».
Σε αυτό το περιβάλλον, συνεπώς, και με δεδομένες τις σοβαρές εκκρεμότητες, αλλά και το γεγονός ότι οι δύο πλευρές λίγο έως πολύ έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, είναι αμφίβολο τι περιθώριο υπάρχει για να προκύψει κάποιος θεαματικός συγκερασμός θέσεων. Εκτός αν υπάρξει κάποια έκπληξη που θα προκύψει από τη σημερινή τριμερή στη Βιέννη, καθίσταται σαφές ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς, αν η πΓΔΜ πρόκειται να απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τότε θα πρέπει στις αρχές Μαϊου να δημοσιευθεί η εν λόγω πρόσκληση. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η ελληνική πλευρα επισημαινει ότι το θέμα δεν κλείνει τώρα, ακόμα και αν παρέλθει το ορόσημο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά είναι σαφές ότι η όποια δυναμική υπάρχει θα βαίνει ακόμα πιο φθίνουσα.
Κάπως έτσι και μέχρι να διαφανεί τι θα προκύψει από τη Βιέννη, όπου έφτασε χθες ο κ. Κοτζιάς, έχοντας προγραμματισμένο δείπνο με τον κ. Ντιμιτρόφ, για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας προγραμματίζεται κύκλος επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να ενημερωθούν από τον υπουργό Εξωτερικών, τόσο για το Σκοπιανό, όσο και για τα άλλα ανοιχτά εθνικά θέματα. Πιο συγκεκριμένα, έχουν κλείσει τα ραντεβού του κ. Κοτζιά με τους κ.κ. Κουτσούμπα, Γεννηματά και Θεοδωράκη. Ο αρχικός προγραμματισμός είναι τα ραντεβού να γίνουν τη Μεγάλη Δευτέρα και Τρίτη. Από τη μεριά της ΝΔ, δεν θα συναντήσει ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Κοτζιά, όπως άλλωστε είχε κάνει και όταν ζήτησε να τον δει ο Πάνος Καμμένος, πριν τη Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο. Αντίθετα, με τον κ. Κοτζιά θα συναντηθεί ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος μετά τη Μεγάλη Δευτέρα, όταν και θα επιστρέψει από την Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται.