Πυκνή νεφέλη εμφανίστηκε εκ νέου στον ορίζοντα του Μεγάρου Μαξίμου, μετά και τις νέες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και πολυετούς κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ενώ δεν εφείσθη και σκληρών χαρακτηρισμών για την τουρκική πλευρά.
Σήμερα, λοιπόν, με βάση τον ισχύοντα σχεδιασμό, τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα απασχολήσουν κατά βάση τα εθνικά θέματα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να καλείται να ενημερώσει τους συναδέλφους τους τόσο για τις εξελίξεις στο μέτωπο του Σκοπιανού, μετά και τις επαφές του με την πλευρά της πΓΔΜ, αλλά και αυτές στα ελληνοτουρκικά. Παράλληλα, την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη οι ενημερώσεις που παρέχει στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Νίκος Κοτζιάς. Χθες, είδε τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ ακόμα εκκρεμούν τα ραντεβού με τη Φώφη Γεννηματά, τον Βασίλη Λεβέντη και τον Γιώργο Κουμουτσάκο εκ μέρους της ΝΔ. Μάλιστα, για την εβδομάδα μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα για την Πέμπτη 12/4 προγραμματίζεται και η νέα συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, απ’ όπου και θα φανεί, αν υπάρχει περιθώριο για συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ
Η νέα λεκτική όξυνση εκ μέρους του Πάνου Καμμένου, αλλά και οι προβλέψεις του για τον χρόνο κράτησης των δύο στρατιωτικών μας, όμως, δημιουργούν εκ νέου σύγχυση ως προς το κατά πόσο η κυβέρνηση εκπέμπει σε ενιαίο τόνο για το ζήτημα αυτό. Και μπορεί προχθές το Μέγαρο Μαξίμου να σήκωσε τους τόνους απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν, φωτογραφίζοντας τον ως «Σουλτάνο», όμως διαρκώς ο υπουργός Άμυνας κινείται πάνω και από τον πήχη που βάζει το Μέγαρο Μαξίμου, ενεργοποιώντας και τα αντανακλαστικά της Άγκυρας, η οποία παρακολουθεί επισταμένως την κινητικότητα της ελληνικής πλευράς.
Μάλιστα, την ώρα που ο κ. Καμμένος διαφοροποιείται τόσο από την επίσημη κυβερνητική εκτίμηση ως προς τον δυνητικό χρόνο επιστροφής των δύο στρατιωτικών, όσο και από το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί για την τουρκική πλευρά, ήρθε εκ νέου ο αναπληρωτής του Φώτης Κουβέλης να διαφοροποιηθεί για μια ακόμα φορά (Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ), μετά και τη συνέντευξη που είχε δώσει και το Σάββατο (Τα Νέα) ως προς τη χρήση του όρου «όμηρος» που συνεχίζει να χρησιμοποιεί ο πολιτικός του προϊστάμενος.
Και ενώ, τόσο κυβερνητικές πηγές, όσο και πηγές των ΑΝΕΛ, επιμένουν ότι δεν τίθεται επί της ουσίας ζήτημα κυβερνητικής διχοστασίας στο επίμαχο ζήτημα, εν τούτοις οι διαρκείς λεκτικές διαφοροποιήσεις του κ. Καμμένου και η επιλογή του να υιοθετεί εξαιρετικά σκληρό τόνο απέναντι στην Τουρκία, πιο οξύ από την επίσημη επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου, αν μη τι άλλο στέλνει διφορούμενα προς τα έξω, κατά κύριο λόγο. Μάλιστα, χθες, ο Πάνος Καμμένος, εκτός από τις γνωστές διαφοροποιήσεις, εκτίμησε κιόλας ότι το περιστατικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα ήταν προσχεδιασμένο, κάτι που ποτέ δεν έχει πει είτε ο πρωθυπουργός είτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τον κ. Τσίπρα να κάνει λόγο για «σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο» που εξελίσσεται με ευθύνη της Τουρκίας σε διμερές ζήτημα.
Σε αυτό το κλίμα, δε, ήρθε να προστεθεί και η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ χθες, με την οποία η τουρκική πλευρά κατηγορεί την Ελλάδα για a la carte επίκληση του διεθνούς δικαίου. «Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιήθηκαν σε χθεσινή ανακοίνωση καταδεικνύουν ότι οι ελληνικές αρχές κάνουν χρήση χαρακτηρισμών που ρίχνουν το επίπεδο. Καταδικάζουμε αυτές τις εκφράσεις που δεν αρμόζουν σε σοβαρό κράτος. Είναι επίσης γνωστό από την πρόσφατη ιστορία ότι η Ελλάδα επικαλείται τις αρχές του κράτους δικαίου και άλλες φορές, όμως αυτή την αρχή την αγνοεί, και δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται εκ μέρους των διεθνών δικαστηρίων», διαμήνυαν χθες από την Άγκυρα, απαντώντας με τη σειρά τους στην τακτική της λεκτικής κλιμάκωσης που, ούτως ή άλλως, είχε ξεκινήσει και το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας στις σκληρές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.