Σε επιχείρηση αποφόρτισης του κλίματος για τα εθνικά θέματα, δια της επικέντρωσης στα ζητήματα της οικονομίας, επιχείρησε μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, επιλέγοντας παράλληλα να τονίσει την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά και να υπενθυμίσει ότι η αποστολή της εν λόγω κυβέρνησης είναι η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνιο-κάτι που αναγιγνώσκεται και ως έμμεσο μήνυμα προς τους ΑΝΕΛ.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να οριοθετήσει τις άμεσες προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος, οι οποίες αφενός άπτονται της έγκαιρης ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή ως το τέλος της άνοιξης, αλλά και του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα παρουσιάσει σε λίγες εβδομάδες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε αυτό το πλαίσιο, έδωσε σαφείς ντιρεκτίβες προς τους υπουργούς να μην χρονοτριβήσουν: «Βούλησή μου είναι να μην δεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και τεχνητά εμπόδια. Όποιος λοιπόν έχει αντιρρήσεις επ’ αυτού, θα ήθελα να τις εκφράσει τώρα. Διότι εδώ δεν κρίνεται το ατομικό έργο κάθε υπουργού, αλλά το συλλογικό μας στοίχημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προτάσσοντας ουσιαστικά τη μεγάλη εικόνα που δεν είναι άλλη από το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή, κάτι που άλλωστε είναι και συνθήκη πολιτικής επιβίωσης για την κυβέρνηση.
Παράλληλα, σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας έστειλε και ένα νέο μήνυμα τόσο προς τη μεριά της ΤτΕ, όσο και προς τη μεριά των εταίρων μας, ότι η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής είναι «μια τελειωμένη υπόθεση», με την κυβέρνηση να επιμένει στη δική της στρατηγικής για τη διαμόρφωση μαξιλαριού ασφαλείας, ώστε να μπορέσει να βγει η χώρα αυτοδύναμη στις αγορές μετά το τέλος του καλοκαιριού.
Όσο για τις εκλογές, ο πρωθυπουργός επέμεινε στο ότι κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο του 2019, απαντώντας εμμέσως και στον Νίκο Βούτση, ο οποίος μίλησε για διπλές κάλπες τον Μάιο του 2019. Πάντως, η άποψη που εξέφρασε ο κ. Βούτσης δεν είναι ξένη σε πλείστα όσα κυβερνητικά στελέχη, καθώς η συλλογιστική είναι ότι, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι αρνητικό για την κυβέρνηση, τότε εθνικές εκλογές μετά από ελάχιστους μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.
Μάλιστα, ενδιαφέρουσα σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η αναφορά του κ. Τσίπρα ως προς την αποστολή της σημερινής κυβέρνησης, κάτι που εξελήφθη και ως ένα έμμεσο μήνυμα προς τη μεριά των ΑΝΕΛ, ενώ, σε κάθε περίπτωση, η αναφορά του κ. Τσίπρα περί της ανάγκης «νηφαλιότητας» στην ελληνοτουρκική κρίση ήταν και μια έμμεση σύσταση προς τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος προχθές έφερε σε αμηχανία το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός, πιο συγκεκριμένα, οριοθέτησε ξανά το ορόσημο του Αυγούστου για την κυβέρνηση, επανέλαβε με νόημα πως στόχος της συγκυβέρνησης είναι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η καταπολέμηση της διαφθοράς και ότι ο στόχος αυτός «είναι πιο κοντά από ποτέ». Το ερώτημα που ετίθετο, όμως, με βάση αυτή την αναφορά ήταν, εφόσον αυτός ο στόχος επιτευχθεί, τότε τι γίνεται με τον κυβερνητικό συνασπισμό;