Έντονος προβληματισμός επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης και της ελληνικής διπλωματίας για την προοπτική των διμερών σχέσεων με τη Μόσχα, καθώς, μέρα με την ημέρα, η ένταση στον άξονα Αθήνας-Μόσχας αυξάνεται αντί να μειώνεται, με τελευταίο επεισόδιο την επίσημη-δια στόματος του Ρώσου Πρέσβη στην Αθήνα κ. Μασλόφ-ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη χώρα μας, η οποία προγραμματιζόταν για τον Σεπτέμβριο.
Στην Αθήνα οι πληροφορίες περί παγώματος της επίσκεψης Λαβρόφ είχαν φτάσει ήδη πριν την επίσημη ανακοίνωση από τον κ. Μασλόφ για την αναστολή των προετοιμασιών για την επίσκεψη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βρέθηκε εσπευσμένα χθες σε ραντεβού με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να χαράξουν την εθνική στρατηγική για το εν λόγω ζήτημα από εδώ και πέρα.
Όπως διαμηνύουν διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές, πρόθεση της Αθήνας είναι η απάντηση που θα δοθεί να έχει δύο σκέλη: αφενός ένα σαφές μήνυμα προς τη Μόσχα ότι δεν μπορεί να επεμβαίνει σε υποθέσεις άλλου κράτους, αφετέρου, όμως, και ένα μήνυμα εκ νέου προς τη ρωσική πρωτεύουσα, ότι ο ελληνορωσικός δίαυλος επικοινωνίας πρέπει να παραμείνει ανοιχτός, γιατί, αν καταρρεύσουν τα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας, διακυβεύονται μια σειρά θεμάτων ακόμα.
Βεβαίως, όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές στο Insider.gr δεν είμαστε ακόμα εκεί και, σε κάθε περίπτωση, εξελίσσεται ένα εκ των πραγμάτων ανισοβαρές μπρα-ντε-φερ, μιας και η Μόσχα επιδιώκει να δοκιμάσει τα όρια της Αθήνας, μετά την απόφαση για απέλαση Ρώσων διπλωματών. Χαρακτηριστικό στοιχείο του διπλωματικού power game που εξελίσσεται είναι και το γεγονός ότι ακόμα η Ρωσία δεν έχει ανακοινώσει απελάσεις Ελλήνων διπλωματών, κάτι που θα συνιστά ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης της διμερούς έντασης, παρά το ότι θεωρείται συνηθισμένη διπλωματική πρακτική.
Από εκεί και πέρα, όμως, δεν έχει αποκρυσταλλωθεί και το τι μέλλει γενέσθαι με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρωσία, η οποία αρχικά σχεδιαζόταν να γίνει στα μέσα Ιουνίου και στη συνέχεια πήρε παράταση για άλλο χρονικό σημείο εντός του 2018. Η συμφωνία για το Σκοπιανό, όμως, και πλέον και η ένταση μεταξύ Αθήνας-Μόσχας έχουν δημιουργήσει σοβαρά ερωτηματικά και για το αν η εν λόγω συνάντηση θα προγραμματιστεί, κάτι που, σε αυτή τη φάση, μετά και την ανακοίνωση της αναβολής της έλευσης Λαβρόφ στην Αθήνα, δεν μοιάζει να είναι πρώτη προτεραιότητα για το Κρεμλίνο.
Βέβαια, πέραν των αμιγώς διμερών ζητημάτων, είναι ενδιαφέρον αν και πώς θα επενεργήσει η σοβούσα διπλωματική κρίση και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. Με δεδομένο ότι η Άγκυρα διατηρεί εξαιρετικούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα, είναι σαφές ότι επιδείνωση των ελληνορωσικών θέσεων μπορεί να φέρει τη Μόσχα απέναντι σε στρατηγικές επιλογές της χώρας, αλλά και της Κύπρου, ιδίως σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς.