Συναγερμός στο Μαξίμου για τις πυρκαγιές και αιχμές για «ασύμμετρο φαινόμενο»

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συναγερμός στο Μαξίμου για τις πυρκαγιές και αιχμές για «ασύμμετρο φαινόμενο»

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού εξαιτίας των πολύνεκρων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν από χθες, κυρίως στα μέτωπα της Κινέτας και του Νέου Βουτζά, βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να επιστρέφει αργά χθες το βράδυ εσπευσμένα από το Μόσταρ της Βοσνίας, όπου βρισκόταν για να βραβευθεί από κοινού με τον Ζόραν Ζάεφ.

Όλο το πολιτικό σύστημα βρίσκεται, ούτως ή άλλως, σε κατάσταση πλήρους εγρήγορσης, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη είχαν σπεύσει από νωρίς στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου εν τέλει πήγε μετά τις 23:30 και ο πρωθυπουργός. Εξ αρχής, επί ποδός βρισκόταν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, ενώ στη συνέχεια στο Χαλάνδρι πήγε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Επιπρόσθετα, στο Συντονιστικό βρέθηκαν ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία νωρίτερα είχε κηρύξει Ανατολική και Δυτική Αττική σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Είναι σαφές, πάντως, ότι και ο πρωθυπουργός, μετά την ενημέρωση που του παρασχέθηκε στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, επέμεινε στην ανάγκη ενότητας για να δοθεί σε αυτό το πνεύμα η μάχη με τις πυρκαγιές, ενώ προσέθεσε ότι πρωτευούσης σημασίας είναι η διαφύλαξη των ανθρώπινων ζωών. Προς τούτο, έως και τις βραδινές ώρες, είχε κινητοποιηθεί σύμπας ο κρατικός μηχανισμός, συμπεριλαμβανομένων και των Ενόπλων Δυνάμεων που έσπευσαν να συνδράμουν ακόμα και με πλωτά μέσα, μετά από εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Αποστολάκη, ενώ από την πρώτη στιγμή, μαζί με τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής έδιναν και πολλοί εθελοντές πυροσβέστες, αλλά και δυνάμεις από τους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής.

«Ασύμμετρο φαινόμενο»

Όπως και να έχει, πάντως, εντύπωση προκάλεσε ο χαρακτηρισμός «ασύμμετρο φαινόμενο» που απέδωσε ο πρωθυπουργός στην σχεδόν ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών σε εντελώς διαφορετικά μέτωπα, σε μέρα εγνωσμένης υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Και αυτό γιατί ο εν λόγω όρος παραπέμπει με σαφήνεια στη ρητορική περί «ασύμμετρης απειλής» που είχε χρησιμοποιηθεί από στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή, στις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο. Πάντως, καίτοι ερωτήθηκε έξω από το Συντονιστικό της πυροσβεστικής, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να προβεί σε εκτιμήσεις για ενδεχόμενο σχέδιο αποσταθεροποίησης, αν και κάποια κυβερνητικά στελέχη (όπως π.χ. ο Παύλος Πολάκης), είτε δημόσια είτε ιδιωτικά, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο.

Ούτως ή άλλως, βέβαια, και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας, από τις απογευματινές ώρες, ο οποίος είχε κάνει λόγο για περίεργο τρόπο, κατά τον οποίο εκδηλώθηκε η φωτιά στην Κινέτα, όπου και εντοπιζόταν έως νωρίς το απόγευμα ο κύριος όγκος του προβλήματος, χωρίς όμως ανθρώπινες απώλειες. Και αυτό γιατίείχαν προηγηθεί τις βραδινές ώρες μικρά μέτωπα που κατασβέσθηκαν, ενώ στη συνέχεια στο παζλ προστέθηκε και το μεγάλο μέτωπο που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης και την Καλλιτεχνούπολη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα και την πολυδιάσπαση δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ενημέρωση σε απευθείας μετάδοση

Παράλληλα, αυτό που προκάλεσε ίσως τη μεγαλύτερη αίσθηση ήταν η επιλογή να μεταδοθεί απευθείας η ενημέρωση που έκαναν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στον πρωθυπουργό με την επιστροφή του από τη Βοσνία. Και αυτό, γιατί δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν σε παρόμοια κατάσταση, η ενημέρωση των αξιωματούχων προς τον πρωθυπουργό να μεταδίδεται απευθείας, χωρίς, δε, να γίνεται καμία αναφορά σε νεκρούς, την ώρα που υπήρχαν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για θύματα από την πυρκαγιά. Καίτοι, δε, ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την ενημέρωση δεν «σήκωσε» τα περί σχεδίου αποσταθεροποίησης, εντούτοις εξέφρασε και ενώπιον των υπουργών και των επιχειρησιακών στελεχών την απορία του για την πυκνότητα της εκδήλωσης πύρινων μετώπων.

Αναβάλλεται η Δεξίωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Σε αυτό το κλίμα, αυτονόητα, δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η Δεξίωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, μιας και ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάσβεσης των πύρινων μετώπων και, κυρίως, η καταγραφή ανθρώπινων απωλειών και τραυματιών. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλοπουλος επέστρεψε χθες εσπευσμένα από τη Μονεμβασιά, όπου βρισκόταν, ενώ ήταν σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πρωθυπουργό, όσο και με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα, ο οποίος ήταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Η απόφαση της αναβολής της δεξίωσης εθεωρείτο σχεδόν ειλημμενη, αρκετές ώρες πριν ανακοινωθεί επισήμως από την Προεδρία, λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider