Πολιτική νηφαλιότητα πάνω από τις στάχτες - Τα πρώτα ερωτήματα για την τραγωδία

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολιτική νηφαλιότητα πάνω από τις στάχτες - Τα πρώτα ερωτήματα για την τραγωδία

Με νηφαλιότητα, συνείδηση του μεγέθους της εθνικής τραγωδίας που εκτυλίσσεται από το απόγευμα της Δευτέρας και χωρίς περιττές κοκορομαχίες και αντεγκλήσεις υποδέχθηκε το πολιτικό σύστημα τις μακάβριες ειδήσεις από το μέτωπο της ανεύρεσης των αγνοουμένων που άφησε πίσω της η τεράστια πυρκαγιά που έπληξε την Ανατολική Αττική.

Όντας εν γνώσει του μεγέθους της καταστροφής, αλλά και του αριθμού των χαμένων ζωών που ήταν σαφές ότι με το πρώτο φως της ημέρας θα ήταν αξιοσημείωτος, η μεν κυβέρνηση επικεντρώθηκε άμεσα στη διαχείριση της επόμενης μέρας και στην οργάνωση των πρώτων βημάτων για την καταγραφή των ζημιών, την περίθαλψη των πυροπλήκτων, αλλά και την αποκρυστάλλωση των πρώτων μέτρων ανακούφισης όσων υπέστησαν το σοκ της απώλειας οικείων προσώπων ή της περιουσίας τους στη φονική πυρκαγιά. Και από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, απέφυγαν να «σηκώσουν» την πολιτική αντιπαράθεση με οιαδήποτε αφορμή, σπεύδοντας από την πρώτη στιγμή να ενημερωθούν για την έκταση της καταστροφής και, από εκεί και μετά, να συνδράμουν με τη σειρά τους στην τεράστια προσπάθεια συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, μέσω και του μηχανισμού που διαθέτουν ανά την Ελλάδα.

Με το πρώτο φως της ημέρας, το κυβερνητικό επιτελείο επιδόθηκε σε καταιγισμό συσκέψεων, αρχικά στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, προκειμένου να καταγραφεί η πρώτη εικόνα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να ανακοινώνει στη συνέχεια ότι θα μεταβούν στο πεδίο, για την αξιολόγηση της κατάστασης, υπουργοί και ανώτεροι αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής. Στη συνέχεια, υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος νωρίτερα είχε δώσει μήνυμα ενότητας και προσήλωσης στη μάχη, συνεδρίασε η άτυπη διϋπουργική επιτροπή που συστάθηκε, με την άκρως ενδιαφέρουσα συμμετοχή και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, αλλά και του επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για τη δύσκολη συνέχεια. Στα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε, εν συνεχεία, ο κ. Τζανακόπουλος περιλαμβάνεται η αποδέσμευση ενός κονδυλίου της τάξης των 20 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών, το άνοιγμα ενός ειδικού λογαριασμού, στον οποίο θα συνεισφέρουν Δημόσιο και ιδιώτες υπέρ των πληγέντων, αλλά και μια σειρά ευνοϊκών φορολογικών μέτρων για τους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους, συνδυαστικά με μέριμνα, προκειμένου να διαμείνουν σε οργανωμένους χώρους για τις αμέσως επόμενες μέρες. Είναι σαφές, βέβαια, ότι το πλήρες φάσμα των μέτρων υπέρ των πληγέντων θα ανακοινωθεί, όταν έχει αποκρυσταλλωθεί και το εύρος της καταστροφής.

Από τη μεριά της, δε, η ΝΔ επέμεινε δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη σειρά της, στην ανάγκη ενότητας και ήδη ξεκίνησε, με εντολή του προέδρου του κόμματος, τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, σε είκοσι σημεία του κόμματος, προκειμένου αυτά να διατεθούν άμεσα υπέρ των πληγέντων. Μάλιστα, μια πρώτη φουρνιά «έφυγε» ήδη χθες το απόγευμα, ενώ, σημειώνεται ότι, αμέσως μετά την πρωινή σύσκεψη στη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε, χωρίς τηλεοπτικές κάμερες και χωρίς να ειδοποιηθούν οι δημοσιογράφοι, να μεταβεί στη Ραφήνα και στη συνέχεια στο Σισμανόγλειο, προκειμένου να ενημερωθεί αφενός για τις αιτίες και την έκταση της τραγωδίας, αφετέρου να διαπιστώσει τι γίνεται με τους αγνοούμενους και τους τραυματίες. Σε παρόμοιο μήκος κύματος, δε, και όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες με τη σειρά τους απηύθυναν κάλεσμα και για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για συμμετοχή στην αιμοδοσία που οργανώθηκε σε πολλά νοσοκομεία.

Τα πρώτα ερωτήματα που προκύπτουν

Και μπορεί η νηφαλιότητα των πολιτικών δυνάμεων, συνδυαστικά με την τεράστια, αυθόρμητη κινητοποίηση, πολιτών, οργανώσεων, κομμάτων, ακόμα και ιδιωτικών εταιρειών, να είναι ίσως τα μόνα θετικά σημασία στον μαύρο ορίζοντα, πλην όμως ήδη εγείρονται τα πρώτα ερωτήματα που βρίσκονται, κυρίως, στο στόμα των πολιτών που είδαν τις φλόγες να «καταπίνουν» Νέο Βουτζά, Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι.

-Δόθηκε εντολή εκκένωσης από το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο στο κέντρο επιχειρήσεων των δήμων Ραφήνας και Μαραθώνος; Διότι, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς επιμένει ότι τέτοια εντολή κεντρικά δεν δόθηκε, παρά μόνο από τους πυροσβέστες που επιχειρούσαν επί της λεωφόρου Μαραθώνος και μάλιστα προφορικά, όταν «γύρισε» η φωτιά που έφευγε προς Νέα Μάκρη προς τα πισω, χωρίς να είναι δυνατό να εκκενωθούν συντεταγμένα οι περιοχές;

-Δόθηκε εντολή οι πολίτες να κατευθυνθούν προς την παραλία, έστω και προφορικά;

-Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έγιναν, ιδίως στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, ήταν επαρκείς και κεντρικά συντονισμένες;

-Επιχείρησαν επαρκή μέσα, χερσαία και εναέρια, στο πρώτο στάδιο της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης, πριν η φωτιά αναπτύξει ταχύτητα λόγω των θυελλωδών ανέμων;

-Τα πτητικά μέσα, αεροπλάνα και ελικόπτερα, ήταν επαρκώς συντηρημένα, προκειμένου να είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα;

Αυτά, μεταξύ άλλων, και αρκετά ακόμα ερωτήματα θα κληθούν να απαντήσουν τις επόμενες μέρες, μόλις κάτσει κάπως η σκόνη από την πυρκαγιά και διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών οι αρμόδιες αρχές της πολιτείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider