Στη λογική του…Πόντιου Πιλάτου κινήθηκε χθες το βράδυ η κυβέρνηση, μιας και κατά τη διάρκεια μιας μαραθώνιας συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που έλαβε χώρα χθες το βράδυ, επιχειρήθηκε αρχικά να τεκμηριωθεί το σενάριο του οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού, με αναφορές στην Κινέτα και στην Ανατολική Αττική, ενώ στη συνέχεια, τόσο ο αρμόδιος υπουργός, όσο και οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ. δεν προέβησαν σε κανενός είδους αυτοκριτική, επιμένοντας ότι οι χειρισμοί που έγιναν ήταν οι υπηρεσιακά ενδεδειγμένοι, απλώς η ισχύς του φυσικού φαινομένου ήταν συντριπτική.
Επί της ουσίας, τόσο οι αρμόδιοι υπουργοί, όσο και οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας απέφυγαν οιαδήποτε αυτοκριτική, τόσο για τους επιχειρησιακούς όσο και για τους πολιτικούς χειρισμούς και επέμειναν στο ότι, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους δορυφόρους που ελέγχει ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός προκύπτει ότι τα μέτωπα στην Κινέτα εκδηλώθηκαν με περίεργη ακολουθία και σχεδόν σε μια ευθεία γραμμή, ενώ για την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης-που οδήγησε στην τραγωδία της Ανατολικής Αττικής-η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει ύποπτο αντικείμενο, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά κάποια έκρηξη και όχι εκδήλωση της πυρκαγιάς από κομμένο καλώδιο της ΔΕΗ, όπως έλεγε ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου που βρέθηκε πρώτος στο σημείο εκκίνησης της πυρκαγιάς.
Η επιλογή της συνέντευξης Τύπου, πάντως, ήταν μια επιλογή της κυβέρνησης, προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση, στην οποία είχε περιέλθει τις προηγούμενες ώρες και παρά την ανακοίνωση του, ομολογουμένως, γενναίου πακέτου μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων, λόγω: της συσσωρευμένης οργής των κατοίκων που εκδηλωνόταν στα ΜΜΕ, της ατυχούς επικοινωνιακά παρουσίας του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στο Μάτι, ο οποίος έφτασε στο σημείο να αντιδικεί με πυρόπληκτο πολίτη, αλλά και των πλείστων όσων ερωτημάτων για τους επικοινωνιακούς και πολιτικούς χειρισμούς που ανακυκλώνονταν στη δημόσια συζήτηση. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένη την φειδωλή παρουσία κυβερνητικών στελεχών σε ΜΜΕ, η κυβέρνηση επέλεξε την οδό της συνέντευξης Τύπου, προκειμένου να προσθέσει νέα στοιχεία στη δημόσια συζήτηση και να υποστηρίξει και το αρχικό αφήγημα που είχε εκφράσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας έκανε λόγο για «ασύμμετρο φαινόμενο». Το αποτέλεσμα της επικοινωνιακής αυτής κίνησης, όμως, φαίνεται, εκ του αποτελέσματος και των αντιδράσεων, ειδικά στα socialmedia, ότι δεν δικαιώνει την κυβέρνηση.
Τρεις είναι, άλλωστε, οι επίμαχες φράσεις που προξένησαν τη μεγαλύτερη εντύπωση. «Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη», είπε ο Νίκος Τόσκας, ερωτώμενος για το αν εντοπίζει λάθη στην επιχείρηση. «Ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο σχέδιο», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερμηνεύοντας τα όσα είχε εξηγήσει νωρίτερα ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής για το αν υπήρχε περιθώριο για εκκένωση στο Μάτι. Τέλος, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης υπογράμμισε ότι «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα διαφορετικό».
Παρά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, συνεπώς, και την επιχείρηση να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα ως προς την επικοινωνία των χειρισμών της, με το γεγονός ότι κανείς, είτε εκ μέρους της κυβέρνησης είτε εκ μέρους των σωμάτων ασφαλείας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, να βαραίνει ιδιαίτερα στο επίπεδο της δημόσιας συνείδησης. Και μπορεί η κυβέρνηση, με τη λήξη του άτυπου πολιτικού μορατόριουμ, να θέλησε να διαμορφώσει τη δική της γραμμή έναντι των πιθανών εγκλήσεων της αντιπολίτευσης, επικοινωνιακά, όμως, η εν λόγω αντίδραση γύρισε, εκ του αποτελέσματος, μπούμερανγκ.