Το αναγκαίο άνοιγμα του «Σουλτάνου» προς την Ευρώπη

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το αναγκαίο άνοιγμα του «Σουλτάνου» προς την Ευρώπη

Κρίκο στην αλυσίδα των δειλών ενεργειών της Άγκυρας για αποκατάσταση των σχέσεων με χώρες της Ευρώπης φαίνεται πως αποτελεί η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης-σε συνεννόηση με την εκτελεστική εξουσία της γείτονος προφανώς-για αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν για περισσότερους από πέντε μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Όπως και να έχει, με την ένταση στον αμερικανοτουρκικό άξονα που συντηρείται και από την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου μόλις χθες να παρατείνει την κατ’ οίκον κράτηση του πάστορα Μπράνσον, ο κ. Ερντογάν έχει περιέλθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εξαιτίας της οικονομικής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ, με τη λίρα να καταγράφει ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Βεβαίως, δεν μπορεί ακόμα κανείς να κάνει λόγο με βεβαιότητα για «στροφή» του Τούρκου προέδρου, ιδίως σε ό,τι αφορά την προσέγγιση με την Ευρώπη. Πρόκειται, όμως, σύμφωνα με τις αναλύσεις ειδικών, για μια «ρεαλιστική προσαρμογή στα δεδομένα», μιας και οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία, ενώ η στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία είναι μεν εν ισχύι, αλλά η Ρωσία δεν είναι το μέγεθος που ήταν κάποτε, ιδίως σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη, πολλώ δε σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξη τρίτων χωρών και μάλιστα τόσο μεγάλων όσο η Τουρκία. Κατ’ αυτό τον τρόπο, δε, το τουρκικό κράτος επιλέγει να δώσει και ένα μήνυμα εξομάλυνσης προς τις αγορές.

Ευρύτερα, ο κ. Ερντογάν επανατοποθετείται στο διεθνές παίγνιο, προκειμένου να μην μείνει απομονωμένος «στη γωνία», κάτι που θα μπορούσε να έχει ακόμα πιο σημαντικές συνέπειες για την Τουρκία. Άλλωστε και στην Αθήνα διαπιστώνουν μια σταδιακή προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να επανεκκινήσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Κάπως έτσι, είναι σαφές ότι, παρά το ότι είναι καλοκαίρι και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, οι προσφυγικές ροές τόσο προς τα ελληνικά νησιά όσο και μέσω της χερσαίας οδού του Έβρου ήταν ελεγχόμενες, χάρη στην εφαρμογή της ευρωτουρκικής Δήλωσης, ενώ ο κ. Ερντογάν προβαίνει σε ανοίγματα και προς το Βερολίνο. Μόλις χθες, άλλωστε, ο κ. Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ, με το Βερολίνο να επιδιώκει αποκλιμάκωση της τουρκικής οικονομικής κρίσης, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί προς τα τέλη Σεπτεμβρίου τη γερμανική πρωτεύουσα. Ένας από τους πρώτους αιχμαλώτους που απελευθερώθηκαν, δε, ήταν και ο γερμανοτούρκος δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουκσέλ, ο οποίος είχε συλληφθεί και κρατήθηκε στις τουρκικές φυλακές για πάνω από έναν χρόνο. Παράλληλα, δε, συνήφθη και μια νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, ενώ πιθανολογείται ότι οι τουρκικές αρχές μπορεί το επόμενο διάστημα να διατάξουν την αποφυλάκιση και άλλων κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και Ευρωπαίοι πολίτες.

Υπογραμμίζεται, πάντως, ότι μένει να φανεί, αν αυτές οι προθέσεις που εκδηλώνονται θα μετουσιωθούν και σε πράξεις, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα λειτουργικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, καθώς το προηγούμενο διάστημα και οι ευρωτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν στο ναδίρ. Υπενθυμίζεται ότι οι προηγούμενοι μήνες ήταν μήνες δοκιμασίας για την αντοχή του ευρωτουρκικού άξονα, τόσο με την αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και με δεδομένο το «παγωμένο» κλίμα που έγινε η συνάντηση Ερντογάν-Γιούνκερ-Τουσκ στην Βάρνα της Βουλγαρίας. Κρας τεστ, συνεπώς, θα υπάρξουν αρκετά, όπως φυσικά εκκρεμεί και η προσέγγιση που θα επιλέξει ο κ. Ερντογάν προς την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, μιας και έχει προαναγγείλει έξοδο πλωτού τρυπανιού στην κυπριακή ΑΟΖ από το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider