Με Σκουρλέτη και διπλό στοίχημα στη «νέα εποχή»

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με Σκουρλέτη και διπλό στοίχημα στη «νέα εποχή»

«Νέα εποχή, νέοι αγώνες». Αυτό το motoαναγραφόταν στο κόκκινο φόντο πίσω από τον πρωθυπουργό, στην αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου που έλαβε χώρα η χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πράγματι, επιστρέφοντας από το θερινό διάλειμμα και ενόψει ανασχηματισμού και, κυρίως, της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για μια δύσκολη περίοδο που έπεται, στην οποία επιδιώκει τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα να μπουν με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους, ενόψει της τριπλής εκλογικής μάχης του 2019. Και αν μέχρι πρότινος οι εγκωμιαστικές αναφορές του πρωθυπουργού για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, μετά από μερικές εβδομάδες, κενές περιεχομένου, λόγω της αναγκαστικής μεταφοράς της δράσης στο Μέγαρο Μαξίμου, εντούτοις πλέον η αναβάθμιση του κόμματος καθίσταται επιτακτική, κυρίως λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός επέλεξε ένα στέλεχος πρώτης γραμμής για να εξάρει την ανάγκη ανασυγκρότησης του κόμματος, κάτι που υπογράμμισε και ο ίδιος παρουσιάζοντας τον Πάνο Σκουρλέτη, όταν σχολίασε ότι ήταν ο πρώτος τη τάξει υπουργός. Πράγματι, εν σχέσει με τον «εργάτη» του κόμματος Πάνο Ρήγα, ο οποίος είχε συμπάθειες και είχε καταφέρει να φέρει δύσκολες αποστολές εις πέρας, όπως για παράδειγμα τις δεύτερες εκλογές του 2015, μετά την αποχώρηση του τότε γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κορωνάκη, ο κ. Σκουρλέτης είναι ένα πρόσωπο με εγνωσμένη αποδοχή από όλες τις πτέρυγες στο κομματικό στερέωμα, ενώ στην επιλογή του επέμεινε ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός, έχοντας «κλειδώσει» την επιλογή του από την προηγούμενη εβδομάδα. Άλλα ονόματα, όπως αυτού του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά πράγματι ακούστηκαν και συζητήθηκαν σε εσωκομματικούς κύκλους, ιδίως στην πτέρυγα των «προεδρικών», αλλά εν τέλει προχώρησε η πρώτη επιλογή του πρωθυπουργού.

Είναι σαφές ότι ο κ. Σκουρλέτης θα επιδιώξει να γίνουν αλλαγές στον τρόπο που δουλεύει το κόμμα. Όπως, βεβαίως, μετά την αποχώρησή του από ένα τόσο νευραλγικό πόστο, όπως το υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Τσίπρας θα επισπεύσει τις αποφάσεις του για τον ανασχηματισμό, ο οποίος εκτιμάται βασίμως πλέον ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας. Άλλωστε, προκειμένου να περάσει στη νέα εποχή που περιέγραψε από την Κ.Ε. του κόμματος ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό σχήμα, στο Μαξίμου έχουν διαγνώσει πως απαιτούνται αλλαγές τόσο για την ουσία, όσο, όμως, και για να συμβολίσουν ένα αμφίπλευρο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο προς τις ευρύτερες «προοδευτικές δυνάμεις», όσο και προς πρόσωπα της λεγόμενης «κοινωνικής Κεντροδεξιάς». Για παράδειγμα, ακούγεται έντονα ότι ο διάδοχος του Νίκου Τόσκα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα είναι πρόσωπο κεντροδεξιάς προέλευσης.

Βεβαίως, οι αλλαγές τόσο στην κομματική όσο και στην κυβερνητική πυραμίδα θα κριθούν στην πράξη. Το στοίχημα για το κόμμα, με βάση τα όσα περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, είναι να λειτουργήσει, με τη λογική των ανοικτών θυρών, ως πώλος για ευρύτερες συγκολλήσεις και ως όχημα έκφρασης κοινωνικών δυνάμεων, από κάτω προς τα πάνω. Για την κυβέρνηση, το στοίχημα είναι διττό: αφενός, να προβεί, αν μπορεί, σε διορθωτικές κινήσεις για όσα «αμέλησε» να κάνει μέσα στο περιοριστικό μνημονιακό πλαίσιο, αφετέρου να επιχειρήσει να επανασυνδεθεί με τα κοινωνικά στρώματα που στήριξαν και ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Προς τούτο, ο κ. Τσίπρας έσπευσε χθες να επαναλάβει τις δεσμεύσεις του για αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αφετέρου να δεσμευθεί για φοροελαφρύνσεις, τις οποίες θα περιγράψει λεπτομερέστερα στη ΔΕΘ και, κατά πληροφορίες, θα αφορούν τόσο τον φόρο στις επιχειρήσεις όσο και τον ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider