Από στιγμή σε στιγμή φαίνεται πως είναι πλέον ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται στη φάση λήψης των τελικών αποφάσεων, ενώ και η σημερινή συνάντηση του Πάνου Καμμένου με την επικεφαλής της Νέας Ελληνικής Ορμής και ανεξάρτητη βουλευτή Κατερίνα Παπακώστα, κατά την οποία συμφώνησαν στην έναρξη της διαδικασίας προγραμματικής σύγκλισης των κομμάτων τους, ερμηνεύεται ως πρελούδιο ένταξης της κ. Παπακώστα στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Είναι σαφές, πάντως, από τη στιγμή που οριστικοποιήθηκε η μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ήταν ζήτημα χρόνου. Συνεπώς, είτε σήμερα είτε το αργότερο αύριο, θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο που παραμένει αμετακίνητος.
Για τη θέση του κ. Σκουρλέτη στο ΥΠΕΣ παίζουν έντονα δύο ονόματα, αυτά του Χρήστου Σπίρτζη και του Νίκου Παππά, με τις πιθανότητες να είναι μοιρασμένες, αν και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έχει αναλάβει σημαντικά projectγια το επόμενο διάστημα που πρέπει να περατωθούν. Υπό αυτό το πρίσμα, προβάδισμα αποκτά ο κ. Σπίρτζης, αν και τίποτε δεν έχει κλειδώσει. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να πληρωθεί και το κενό του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, με κάποιες πληροφορίες να ήθελαν τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα να μετακινείται εκεί, πλην όμως κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται, λόγω και του ιδιάζοντος χαρτοφυλακίου του υπουργού. Για το εν λόγω υπουργείο ακούγεται και το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη, αν και αυτή δείχνει πρόθεση να παραμείνει στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Αμετακίνητοι παραμένουν Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Κοτζιάς και Έφη Αχτσιόγλου, ενώ στη θέση του στο υπουργείο Οικονομίας, πέραν της αντιπροεδρίας, φαίνεται πως θα παραμείνει ο Γιάννης Δραγασάκης. Ακούγεται έντονα, δε, και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου υπουργείου Επενδύσεων, το οποίο θα αποσπαστεί από το Οικονομίας, με το όνομα του υφυπουργού Επικρατείας Δημήτρη Λιάκου να συζητείται, μιας και ο ίδιος έχει δεχθεί κρούση από τον πρωθυπουργό για αναβάθμιση.
Μένει, τέλος, να φανεί και τι θα συμβεί στο υπουργείο Υγείας και αν θα παραμείνει ενιαίο το ντουέτο Ξανθού-Πολάκη, αν και εκεί δεν προοιωνίζονται σημαντικές αλλαγές.
Εκτιμάται σχεδόν μετά βεβαιότητας ότι θα γίνουν αλλαγές στα υπουργεία Πολιτισμού, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με τη Λυδία Κονιόρδου, τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Βαγγέλη Αποστόλου και ίσως τον Γιάννη Τσιρώνη να είναι σε τροχιά αποχώρησης. Εκτιμάται ότι μπορεί να αναβαθμιστούν ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, αλλά και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας, ενώ για τα εν λόγω υπουργεία έχει ακουστεί και το όνομα της Κατερίνας Παπακώστα. Εκ της Κεντροαριστεράς ακούγεται εντονότερα το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου που φαίνεται πως θα αξιοποιηθεί, ενώ, αντίθετα, φθίνει το ενδεχόμενο υπουργοποίησης του Γιάννη Ραγκούση ή της Λούκας Κατσέλη.
Εν γένει, πάντως, φαίνεται ότι ο ανασχηματισμός δεν θα είναι σαρωτικός, αλλά διορθωτικός και, ιδίως στο σκέλος των αναπληρωτών και των υφυπουργών, μπορεί να υπάρξουν αλλαγές, με την αξιοποίηση τόσο μερικών στελεχών από τη νεότερη γενιά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και λίγων βουλευτών από την Κ.Ο. που έχουν μείνει αναξιοποίητοι.