«Είμαι Μακεδόνας. Όταν η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ η χώρα μου θα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλούν τη μακεδονική γλώσσα αναγνωρίζοντας ότι στην Ελλάδα ο όρος Μακεδόνας έχει διαφορετικές σημασίες. Και στην Ελλάδα υπάρχουν Μακεδόνες, δεν θα μπω στον ορισμό, για το πώς προέκυψε με όρους αρχαίας ιστορίας ή περιφερειακής κληρονομιάς, αλλά το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και τον αυτοπροσδιορισμό στην Ευρώπη το 2018, τον 21ο αιώνα είναι κάτι αναμφισβήτητο». Κατηγορηματική ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ σε ερώτηση του έλληνα ευρωβουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη σήμερα Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κ. Ντιμιτρόφ βρέθηκε στις Βρυξέλλες προκειμένου να μιλήσει ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για το επερχόμενο δημοψήφισμα, τις μεταρρυθμίσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.
«Υπάρχει μια διάκριση μεταξύ της χώρας Μακεδονίας και της περιοχής Μακεδονίας στην Ελλάδα, η διάκριση αυτή είναι erga omnes για κάθε σκοπό, θα πρέπει να περάσουμε από τη δύσκολη διαδικασία τού να αλλάξουμε το σύνταγμά μας, γιατί θέλει ο γείτονάς μας να το πράξουμε, και θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δύο ευρωπαϊκές χώρες που είναι γείτονες θα πρέπει να μπορούν να δεχτούν η μία την άλλη και για το πώς νιώθουν οι πολιτικοί δεν μπορούν να αλλάξουν τις ταυτότητες. Ο αυτοπροσδιορισμός είναι αποτέλεσμα μιας ιστορικής διαδικασίας και δεν μπορούμε να το αγγίξουμε» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM, όταν ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι «το κόμμα μου δεν μπορεί να δεχτεί μια τέτοια συμφωνία. Η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στην Ελλάδα». Οι περισσότεροι, πάντως, από τους ευρωβουλευτές, που πήραν το λόγο, καλωσόρισαν την συμφωνία των Πρεσπών.
«Πιστέψτε με για κάποιους στη χώρα μου είμαι ήρωας για κάποιους προδότης και ο Νίκος [Κοτζιάς] το ίδιο. Αν μπορούσα να γράψω τη συμφωνία μόνος μου θα ήταν μια καλύτερη συμφωνία από τη δική μου οπτική. Αν ο Νίκος είχε το δικαίωμα να γράψει μόνος του τη συμφωνία θα ήταν μια καλύτερη συμφωνία από την ελληνική οπτική. Το γεγονός ότι έπρεπε να τη συγγράψουμε και να συμβιβαστούμε και να προστατέψουμε ότι είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα και αντίστοιχα για τη δική μου χώρα ήταν αναμενόμενο, αυτή είναι η έννοια του συμβιβασμού. Αν σκεπτόμασταν μόνο πώς θα το εκλάβουν αυτό στην Αθήνα ή τα Σκόπια δεν θα το είχαμε υπογράψει ποτέ το κείμενο».
Ο κ. Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας το δημοψήφισμα και δήλωσε αισιόδοξος ότι η κυβέρνησή του θα το κερδίσει. Όπως επεξήγησε το δημοψήφισμα δεν είναι νομική προϋπόθεση για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία κάνει λόγο για τη δυνατότητα δημοψηφίσματος. «Ο λόγος που το κάνουμε είναι για πρώτον το επιθυμούν όλα τα πολιτικά κόμματα, για να εφαρμόσουμε τη συμφωνία χρειαζόμαστε δύο τρία στην βουλή για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, και αν μας στηρίξει ο κόσμος, τότε θα είναι δύσκολο να πει κάποιος «όχι» στο κοινοβούλιο και θα πετύχουμε την πλειοψηφία των δύο τρίτων» είπε.