Τα μηνύματα Τσίπρα στο νέο υπουργικό συμβούλιο

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μηνύματα Τσίπρα στο νέο υπουργικό συμβούλιο

Μήνυμα για την αναγκαιότητα άμεσης παραγωγής μετρήσιμου κυβερνητικού έργου αναμένεται να στείλει προς τους υπουργούς της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα προεδρεύσει της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση, όπως ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών.

Με το βλέμμα στραμμένο στις πρωτοβουλίες της μεταμνημονιακής εποχής, αλλά και της ατζέντας που ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει στις 8 Σεπτεμβρίου από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να οριοθετήσει τις προτεραιότητες του νέου κυβερνητικού σχήματος, με το οποίο και θα οδηγηθεί σε κάλπες εντός του 2019 η χώρα.

Η αλήθεια, βέβαια, όπως επεσήμαινε από χθες το Insider.gr, είναι ότι ο βασικός αντίπαλος της κυβέρνησης είναι ο χρόνος, μιας και οι μήνες που απομένουν έως τη διενέργεια εθνικών εκλογών, ακόμα και στο πολύ αισιόδοξο σενάριο ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, ίσως δεν είναι επαρκής χρόνος, προκειμένου να ανατρέψει τους αρνητικούς συσχετισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και με τη δέουσα προσοχή, ώστε να μην σταλεί αρνητικό μήνυμα στις αγορές και στους εταίρους που παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει όρους κοινωνικής πολιτικής, προκειμένου να επαναπροσεγγίσει κοινωνικά στρώματα που έχουν αποξενωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά βάση λόγω της εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής.

Αιχμή του δόρατος, παράλληλα, αναμένεται να αποτελέσουν και οι παρεμβάσεις στα εργασιακά, με προμετωπίδα την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των βασικών αρχών για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ είναι σαφές ότι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι πώς θα καταφέρει να πείσει τους εταίρους να μην εφαρμοστεί ή έστω να αναβληθεί η εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.

Από εκεί και πέρα, αναμένονται με ενδιαφέρον σήμερα οι παρατηρήσεις του πρωθυπουργού υπό το πρίσμα της περίφημης «αμφίπλευρης διεύρυνσης» που επιχειρήθηκε με τη συμπερίληψη στο νέο κυβερνητικό σχήμα προσώπων με κεντροαριστερές αναφορές, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Μυρσίνη Ζορμπά, αλλά και με κεντροδεξιές, όπως η Κατερίνα Παπακώστα. Και αυτό, διότι ο πρωθυπουργός επιμένει ότι η ΝΔ εκπέμπει σε ακροδεξιούς τόνους, συνεπώς εκτιμά ότι γεννάται πολιτικό κενό στο κέντρο του πολιτικού συστήματος, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να «γεμίσει», διατηρώντας, βεβαίως, αριστερά αναχώματα, όπως δηλοί η τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, η εν λόγω πολιτική άσκηση δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη, λόγω της απομάκρυνσης κεντρογενών ψηφοφόρων που είχαν στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στη διπλή εκλογική μάχη του 2015 από το κυβερνών κόμμα, όπως προκύπτει από όλες τις μετρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider