Στα επίπεδα άνω των 700 -750 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις – συναλλαγές στο real estate μέσα στους πρώτους 7 μήνες του έτους, επίπεδα που «δείχνουν» το έντονο ενδιαφέρον που καταγράφεται στον τομέα ακινήτων στην χώρα (οικιστικά, γραφεία, εμπορικοί χώροι και logistics κ.α.). Όλα αυτά βέβαια χωρίς να υπολογίζονται οι mega συναλλαγές εκατοντάδων εκατ. ευρώ η κάθε μία που σχετίζονται με τα «πακέτα» ακινήτων που «βγάζουν» προς πώληση οι τράπεζες και αποτελούν δέλεαρ για εγχώριες εταιρείες ακινήτων, ΑΕΕΑΠ και ξένα funds (π.χ. τύπου… project «SkyLine» της Alpha Bank, αν και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους).
Σύμφωνα δε με στοιχεία της εταιρείας κτηματομεσιτείας, διαχείρισης και εκτιμήσεων ακινήτων Danos, μέλους του διεθνούς οργανισμού BNP PARIBAS REAL ESTATE, που καταγράφηκαν στην πρόσφατη ανάλυσή της για το real estate, στο πρώτο 6μηνο του 2022 οι επενδύσεις ανήλθαν σε περίπου 600 εκατ. ευρώ, όταν σε ολόκληρο το 2021 έφτασαν τα 700 εκατ. ευρώ σε αξία, το 2020 (ήταν το υψηλό τελευταίων ετών) τα περίπου 900 εκατ. ευρώ (σύνολο έτους) ενώ αν πάμε πιο πίσω χρονικά βρίσκουμε επενδύσεις της τάξεως των 50-100 εκατ. ευρώ ετησίως (2015-2018) ή και 500 εκατ. ευρώ (2019).
Αν στα 600 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου 2022 προσθέσουμε κάποιες επενδυτικές κινήσεις και συναλλαγές που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο (ή έστω αρχές Αυγούστου), όπως η απόκτηση του εμπορικού κέντρου McArthurGlen Designer Outlet Athens στα Σπάτα από την Lamda (η αξία του asset στα 109 εκατ. ευρώ, το συνολικό τίμημα σε μετρητά που κατέβαλε η Lamda ανέρχεται σε περίπου 40 εκατ.), η εξαγορά αποθηκευτικών χώρων από την Trastor (12,9 εκατ. ευρώ), η απόκτηση ακινήτου από την Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ για χρήση logistics (2,6 εκατ. ευρώ) καθώς και άλλες κινήσεις, τότε ο «λογαριασμός» ανεβαίνει.
Όπως αναφέρει η Danos, ανάμεσα στις συναλλαγές – επενδυτικές κινήσεις του α’ εξαμήνου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η εξαγορά Retail Park στη Θεσσαλονίκη από την Trade Estates (όμιλος Fourlis) έναντι σχεδόν 36 εκατ. ευρώ, η αγορά από την PRODEA κτηρίου γραφείων 14.000 τ.μ. στο Μαρούσι αξίας 35ε εκατ. ευρώ, η απόκτηση έκτασης 19,7 χιλ. τ.μ. στο Λαγονήσι από τον εφοπλιστή Προκοπίου έναντι 30,5 εκατ. ευρώ, η απόκτηση έκτασης σχεδόν 400.000 τ.μ. από τον κ. Μελισσανίδη στη Χαλκίδα για 23,4 εκατ. ευρώ, η αγορά από την Trastor χώρων γραφείου 16.790 τ.μ. στο Μαρούσι έναντι 27 εκατ. ευρώ, η επένδυση της ELVALCHALKOR στα Οινόφυτα (έκταση 285.400 τ.μ.) αξίας 29 εκατ. ευρώ, εξαγορές από την Dimand όπως η αγορά ακινήτου 10.600 τ.μ. στην Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι (20 εκατ. ευρώ), το deal της PREMIA PROPERTIES με τα Εκπαιδευτήρια Δούκας (23.100 τ.μ. στο Μαρούσι, 20 εκατ. ευρώ), η συμφωνία των Orilina ΑΕΕΑΠ και Lamda Development για έκταση 72.120 τ.μ. για εμπορική χρήση στη Θεσσαλονίκη αλλά και η συναλλαγή για το ξενοδοχείο Porto Paros (55 εκατ. ευρώ) με αγοραστή τον τουριστικό «βραχίονα» MHV (Mediterranean Hospitality Venture, εταιρεία που επενδύει σε τουριστικά ακίνητα υψηλών προδιαγραφών σε Ελλάδα και Κύπρο, με μετόχους Prodea, Invel κ.α.).
Προφανώς, βέβαια, θα έχουν πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους 6-7 μήνες και άλλες σημαντικές συναλλαγές – επενδύσεις στο real estate από φυσικά πρόσωπα, εταιρείες, ΑΕΕΑΠ, μέσω πλειστηριασμών και τραπεζών κ.α. που ίσως δεν έχουν γίνει γνωστές ή πρόκειται να ανακοινωθούν προσεχώς, οπότε η αξία των επενδύσεων ίσως και να είναι υψηλότερη από τα περίπου 750 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι real estate επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν περάσει σε μια φάση mega ανάπτυξης, με «όχημα» το project της Lamda στο Ελληνικό (και όχι μόνο αυτό). Προωθούνται μπαράζ επενδύσεων και κινήσεων πολλών δισ. ευρώ συνολικά, οι PRODEA, TRASTOR, BRIQ κ.α. ολοένα και ενισχύουν τα χαρτοφυλάκιά τους, η PREMIA «ανέβηκε» κατηγορία (ΑΕΕΑΠ), είχαμε νέες εισαγωγές στο ΧΑ (Dimand, Μπλε Κέδρος) ενώ αναμένονται και νέες (Trade Estates του ομίλου Fourlis, η Noval της Viohalco, η Lamda Malls), η REDS έχει επενδυτικό πρόγραμμα περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ γενικότερα ο χώρος περνάει μια φάση έντονης ανάπτυξης παρά την ραγδαία άνοδο των υλικών κατασκευής και τη γενικότερη επιδείνωση του οικονομικού – επενδυτικού κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο (απόνερα πανδημίας, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, αύξηση κόστους υλικών, πόλεμος στην Ουκρανία, αναζωπύρωση ανησυχιών για θέματα ασφάλειας και επάρκειας, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ανατροπές σε γεωπολιτικά status quo κ.α.).
Να σημειώσουμε πάντως ότι δίχως σταματημό είναι η άνοδος σε τιμές των οικοδομικών υλικών που «σκαρφάλωσαν» σε νέα ύψη τον Ιούλιο, με την ηλεκτρική ενέργεια να «σέρνει» τον χορό των ανατιμήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε προ ημερών μόλις η ΕΛΣΤΑΤ, Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών τον περασμένο Ιούλιο παρουσίασε αύξηση 12% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου του 2021 έναντι αύξησης 4,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2021 – Ιουλίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2020 – Ιουλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 8,6%, έναντι αύξησης 1,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι καταγράφηκαν αυξήσεις (σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2021) σε Ηλεκτρική ενέργεια 55,7%, Πετρέλαιο κίνησης (Diesel) 37,6%, Τούβλα 25,6%, Σίδηρο οπλισμού 17,6%, Αγωγούς χάλκινους 16,3%, Παρκέτα 16,2%, Ξυλεία oικοδομών 11,3%, Έτοιμο σκυρόδεμα 10,9%, Μαρμαρόπλακες 9,7%, Τσιμέντο 9,4%, Κουφώματα αλουμινίου 8,6%, Πλαστικό 8,4%, Σωλήνες χαλκού 5,8% κ.α.