Πώς να αυξήσεις την αξία του σπιτιού σου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς να αυξήσεις την αξία του σπιτιού σου
Για τους περισσότερους ανθρώπους, το σπίτι τους είναι το κύριο περιουσιακό τους στοιχείο. Και όσο περισσότερο αυξάνεται η αξία του σε σχέση με το χρέος του, τόσο περισσότερο κέρδος θα υπάρχει εάν αποφασίσουν να το πουλήσουν.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το σπίτι τους είναι το κύριο περιουσιακό τους στοιχείο. Και όσο περισσότερο αυξάνεται η αξία του σε σχέση με το χρέος του, τόσο περισσότερο κέρδος θα υπάρχει εάν αποφασίσουν να το πουλήσουν.

Αν λοιπόν ταυτίζεσαι με ότι περιγράψαμε πιο πάνω, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να κατανοήσεις πώς καθορίζεται η αξία ενός σπιτιού και τι ψάχνουν οι αγοραστές, για να μπορέσεις να αυξήσεις την αξία του δικού σου σπιτιού και να το κάνεις να… ξεχωρίζει από το πλήθος!

Πώς καθορίζεται η αξία ενός σπιτιού

Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στον καθορισμό της αξίας ενός σπιτιού ποικίλουν, σύμφωνα με τους ειδικούς της Delfi Properties. Οι πιο κύριοι από αυτούς είναι οι εξής:

  • Η γειτονιά. Αν το σπίτι σου βρίσκεται σε μια «περιζήτητη» γειτονιά, με καλά σχολεία, εύκολη πρόσβαση σε τοπικά καταστήματα και σε κοντινή απόσταση από μεγάλους χώρους εργασίας, θα έχει πιθανότατα μεγαλύτερη αξία.
  • Το μέγεθος του σπιτιού. Όσο πιο μεγάλο είναι το σπίτι σου, τόσο περισσότερο αξίζει. Προσοχή όμως: Εδώ δεν μετρούν μόνο τα τετραγωνικά μέτρα, αλλά και η πρακτικότητα των χώρων, καθώς και οι τύποι των διαθέσιμων δωματίων.
  • Η ηλικία του σπιτιού. Το πέρασμα του χρόνου αφήνει τα σημάδια του σε κάθε σπίτι. Τα πιο παλιά σπίτια ενδεχομένως να παρουσιάζουν προβλήματα με τις υδρορροές, τα παράθυρα κλπ., που επηρεάζουν αρνητικά την αξία τους.
  • Η κατάσταση του σπιτιού. Η κατάσταση της οροφής, της τοιχοποιίας, του κήπου κλπ. διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην αξία του σπιτιού. Γι’ αυτό, είναι σημαντική η συνεχής συντήρησή του και η καταγραφή των εργασιών που έγιναν για συντήρηση, μαζί με την ημερομηνία που έγιναν.
  • Η εμφάνιση. Όσο πιο καλοδιατηρημένο είναι το σπίτι σου – και όσο πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά διαθέτει – τόσο πιο ελκυστικό θα φαίνεται στους αγοραστές. Μην αφήσεις, για παράδειγμα, την κουζίνα ή το μπάνιο σου χωρίς ανακαίνιση, γιατί το… ρετρό look τους μάλλον θα έχει αρνητική επίδραση στην αξία του σπιτιού.
  • Η αγορά. Αν η αγορά δεν κινείται στην περιοχή σου όσον αφορά το στεγαστικό τομέα, ή αν υπάρχει περισσότερη προσφορά σπιτιών σε σύγκριση με τη ζήτηση, πιθανώς να μην καταφέρεις να πουλήσεις το σπίτι σου στην καλύτερη τιμή. Κάποιες φορές, είναι καλύτερα να περιμένεις την κατάλληλη στιγμή.

Γενικά, η αξία του σπιτιού σου θα αυξομειώνεται κατά διαστήματα καθώς αλλάζουν οι πιο πάνω παράγοντες. Δεν θα είναι εύκολο να προβλέψεις πότε θα φτάσει τη μέγιστη της τιμή, για να το πουλήσεις τη δεδομένη στιγμή. Καλό είναι όμως να παρατηρείς ανά τακτά χρονικά διαστήματα τι γίνεται στην τοπική αγορά και ποια σπίτια «πουλάνε».

Πώς μπορείς να μάθεις ποια είναι η αξία του σπιτιού σου

Αν θέλεις να μάθεις την αξία του σπιτιού σου, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να πάρεις μια καλή εικόνα.

  • Online εργαλεία εκτίμησης ακινήτου: Υπάρχουν ορισμένες ιστοσελίδες, όπου μπορείς να περάσεις τις βασικές πληροφορίες για το σπίτι σου και την τοποθεσία του και να πάρεις μια εκτίμηση για την αξία του. Αυτά τα online εργαλεία είναι μια καλή αρχή για να σχηματίσεις μια αρχική ιδέα σχετικά με την αξία του σπιτιού σου.
  • Τιμές άλλων σπιτιών στην περιοχή: Μπορείς εύκολα να ελέγξεις «πόσο πάνε» σπίτια που είναι παρόμοια με το δικό σου, για να σχηματίσεις μια άποψη σχετικά με το εύρος τιμών που επικρατεί.
  • Εκτίμηση ακινήτου από επαγγελματίες: Αν η εκτίμηση που ψάχνεις θα ήθελες να είναι πιο ακριβής, μπορείς να ζητήσεις εκτίμηση ακινήτου από επαγγελματία.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αυξήσεις την αξία του σπιτιού σου

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών ξεκινούν να προβληματίζονται για την αξία του σπιτιού τους όταν σκέφτονται να το πουλήσουν, όπως εξηγεί η ομάδα της Delfi Properties. Μην πέσεις σε αυτή την παγίδα! Ξεκίνα να σκέφτεσαι την αξία του σπιτιού σου από τη στιγμή που θα το κάνεις δικό σου, γιατί η αύξηση της αξίας του είναι κάτι που γίνεται βήμα-βήμα, με την πάροδο του χρόνου.

Ποιους παράγοντες να σκεφτείς πριν κάνεις βελτιώσεις για να αυξήσεις την αξία του σπιτιού σου

  • Το κόστος της βελτίωσης. Υπάρχουν πολλές βελτιώσεις που μπορούν να αυξήσουν την αξία του σπιτιού σου, αλλά κάποιες μπορεί να μην… αξίζουν τον κόπο! Τι εννοούμε; Αν, για παράδειγμα, η ανακαίνιση της κουζίνας θα σου στοιχίσει €20,000 αλλά δεν θα ανεβάσει την αξία του σπιτιού σου κατά €20,000, καλύτερα να μην την κάνεις, εκτός εάν σκοπεύεις να μείνεις για αρκετό καιρό ακόμα στο σπίτι και να την απολαύσεις εσύ. Ακόμη, ότι μπορείς να κάνεις μόνος σου, χωρίς επαγγελματική βοήθεια, κάνε το, αφού θα σου μειώσει σημαντικά το κόστος της βελτίωσης.
  • Πώς κινείται η αγορά. Αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην τοπική αγορά, τότε ίσως να μπορείς να πουλήσεις το σπίτι σου σε ψηλή τιμή, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις πολλές βελτιώσεις. Αν συμβαίνει το αντίθετο, τότε οι βελτιώσεις θα σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις και να κάνεις την πώληση.

Πέντε τρόποι να αυξήσεις την αξία του σπιτιού σου

1. Βελτίωσε την εξωτερική του εμφάνιση

Η πρώτη εντύπωση είναι πάντα καθοριστική. Βγες έξω, κοίταξε το σπίτι σου και φαντάσου ότι είσαι ένας πιθανός αγοραστής, που το βλέπει για πρώτη φορά.

Ποια είναι η εντύπωση που σχηματίζεις; Μπορείς να ρωτήσεις και την άποψη του κτηματομεσίτη σου. Μερικές μικρές αλλαγές που μπορείς να κάνεις είναι οι εξής:

  • Καθάρισε και φρόντισε τον κήπο σου
  • Φύτεψε νέα λουλούδια, με έντονα χρώματα
  • Βάψε την εξώπορτα
  • Φρόντισε ή αντικατέστησε την περίφραξη

2. Βελτίωσε την εσωτερική διακόσμηση

Τι εντύπωση κάνει το εσωτερικό του σπιτιού; Αν δεν μπορείς να απαντήσεις αντικειμενικά, ζήτα τη βοήθεια του κτηματομεσίτη σου. Και πάλι, ξεκίνα από μικρές, απλές αλλαγές, πριν φτάσεις στις πιο πολυέξοδες βελτιώσεις.

  • Αποθήκευσε ότι δεν χρειάζεσαι άμεσα, χάρισε ότι δεν θέλεις πια και πέταξε ότι δεν χαρίζεται. Μετά από αυτό, θα δεις ότι το σπίτι σου θα φαντάζει πολύ πιο ευρύχωρο.
  • Βάψε τους τοίχους είτε με ουδέτερα χρώματα είτε με χρώματα που είναι δημοφιλή
  • Ανανέωσε τους πάγκους και τις πόρτες των ντουλαπιών
  • Ανακαίνισε την κουζίνα και τα μπάνια, αν χρειάζεται

3. Κάνε το σπίτι σου πιο ενεργειακά αποδοτικό

Η ενεργειακή απόδοση είναι κάτι που απασχολεί αρκετά τους αγοραστές, ιδιαίτερα όσον αφορά το κόστος θέρμανσης και κλιματισμού. Εξάλλου, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού σου, σύμφωνα με τους ειδικούς της Delfi Properties, δεν θα το κάνει απλά πιο ελκυστικό προς τους πιθανούς αγοραστές, αλλά θα φέρει και μειώσεις στους λογαριασμούς σου όσο ζεις εσύ μέσα!

  • Αντικατέστησε τους παλιούς λαμπτήρες με καινούριους, ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες
  • Αντικατέστησε τις παλιές σου ηλεκτρικές συσκευές
  • Αντικατέστησε τα παράθυρα και τις πόρτες που ενδεχομένως να αφήνουν τη θερμότητα να περάσει

4. Κάνε το σπίτι σου… έξυπνο

Είναι αρκετοί οι πιθανοί αγοραστές που λατρεύουν τα έξυπνα σπίτια, δηλαδή τον οικιακό αυτοματισμό. Η υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας θα δώσει μια έξτρα ώθηση στην αξία του σπιτιού σου.

  • Εγκατέστησε έξυπνους θερμοστάτες και ανιχνευτές καπνού
  • Εγκατέστησε έξυπνες κάμερες και κλειδαριές ασφαλείας

5. Μείωσε τις ανάγκες συντήρησης

Όσο πιο λίγα πράγματα χρειάζεται να κάνει ο νέος ιδιοκτήτης, τόσο το καλύτερο. Μειώνοντας το κόστος και τις ανάγκες συντήρησης του σπιτιού σου, αυξάνεις παράλληλα την αξία του.

  • Φρόντισε να έχεις κήπο που δεν χρειάζεται πολλή συντήρηση
  • Κάνε όσες μικροδιορθώσεις χρειάζονται. Για παράδειγμα, φτιάξε σπασμένες κλειδαριές, σφίξε όσες βίδες έχουν χαλαρώσει και αντικατέστησε λαμπτήρες που έχουν καεί
  • Αντικατέστησε παλιές συσκευές
  • Φτιάξε την οροφή, αν χρειάζεται.

Μπορεί να ακούγονται πολλά, αλλά όλα τα πιο πάνω θα σου φανούν πολύτιμα στην προσπάθειά σου να αυξήσεις την αξία του σπιτιού σου. Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι ο κτηματομεσίτης σου είναι πάντα στη διάθεσή σου, για να σε βοηθήσει να κάνεις τις σωστές κινήσεις και να πουλήσεις το σπίτι σου στην καλύτερη δυνατή τιμή!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider