Τα υψηλά ενοίκια οδηγούν τους Έλληνες στην αγορά κατοικίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα υψηλά ενοίκια οδηγούν τους Έλληνες στην αγορά κατοικίας
Στα ύψη σκαρφάλωσαν οι τιμές των ενοικίων τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα το 2022.

Της Ζαφειρίας Σταθογιαννάκου*

Στα ύψη σκαρφάλωσαν οι τιμές των ενοικίων τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα το 2022. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, το μηνιαίο μίσθωμα ξεπερνά τη μέση δόση ενός στεγαστικού δανείου, με αποτέλεσμα η αγορά κατοικίας να γίνεται ακόμα πιο ελκυστική επιλογή. Σύμφωνα με την ανάλυση της Delfi Partners & Company, η στροφή στην αγορά κατοικίας αποτυπώνεται εμφανώς στα στεγαστικά δάνεια που εκδόθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία έτη. Χαρακτηριστικά, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 εκταμιεύθηκαν 670 εκ. ευρώ νέα στεγαστικά δάνεια, ενώ μόνο τον Ιούλιο του 2022 οι νέες εκταμιεύσεις άγγιξαν τα 95 εκ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 40.4% και 3.4%, αντίστοιχα.

Πώς διαμορφώνεται η τραπεζική χρηματοδότηση στην Ελλάδα

Κινητήριο μοχλό βέβαια αυτής της υψηλής ζήτησης πέρα από τα υψηλά μισθώματα αποτελούν και οι μακροοικονομικοί παράγοντες, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, οι οποίοι καθιστούν την αγορά κατοικίας μια από τις ασφαλέστερες και καλύτερες επενδύσεις. Επιπρόσθετα, το σύγχρονο ανταγωνιστικό τραπεζικό περιβάλλον ευνοεί νέες χορηγήσεις, καθώς η αναγκαιότητα για άμεση χρηματοπιστωτική ανάκαμψη οδηγεί τις τράπεζες στη διαμόρφωση ελκυστικών στεγαστικών πακέτων με πολύ χαμηλά σταθερά επιτόκια. Ταυτόχρονα, περαιτέρω διευκόλυνση των κτηματομεσιτικών συναλλαγών θα επιτευχθεί εντός του φθινοπώρου, με την διεύρυνση της τραπεζικής χορήγησης σε πλειστηριαζόμενα ακίνητα, παρέχοντας στους υποψήφιους αγοραστές μια ευρύτερη γκάμα ακινήτων που μέχρι στιγμής δεν είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν.

Για το προσεχές διάστημα, η ραγδαία άνοδος των ενοικίων καθώς και η ανεξέλεγκτη πορεία του πληθωρισμού θα καταστήσουν μονόδρομο την αγορά κατοικίας, με τα νοικοκυριά να επωφελούνται πλήρως από την παρούσα τραπεζική αλλά και χρηματοοικονομική συγκυρία.

Η Delfi Partners & Company, διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο επενδυτικών ακινήτων το οποίο διαχειρίζεται, αναπτύσσει και επεκτείνει, δίνοντας τη δυνατότητα σε επενδυτές και ιδιώτες να βρουν τις ευκαιρίες που τους ταιριάζουν.

*Η κα Ζαφειρία Σταθογιαννάκου είναι Senior Analyst, Delfi Partners & Company

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider