Ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο χωρίς ασάφειες και χωρίς «εξαιρέσεις» για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα/αγροτεμάχια ζητούν εκπρόσωποι των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και των τοπογράφων-μηχανικών Ελλάδος επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα οδηγηθούν σε απαξίωση οι περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων μικροϊδιοκτητών και θα παγώσει ένα μεγάλο συναλλακτικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας ενώ παράλληλα θα προκύψει μία νέα «γενιά» αυθαιρέτων λόγω του ασαφούς πλαισίου που ισχύει σήμερα.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο απερχόμενος Πρόεδρος ΠΣΔΑΤΜ & Γενικός Γραμματέας CLGE-Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τοπογράφων-Μηχανικών (Μ. Καλογιαννάκης) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων προτάθηκαν συγκεκριμένες λύσεις οι οποίες όπως τόνισαν θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα.
Η παρέμβαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε ανάλογη έκκληση που έκανε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος πριν από λίγο καιρό με αφορμή την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ για οικοδομική άδεια στην Πάτμο επειδή δεν είχε πρόσοψη σε δρόμο. «Η ελληνική Πολιτεία από την άλλη διαχρονικά αρνείται να χαρακτηρίσει και να ορίσει ποιοι δρόμοι είναι κοινόχρηστοι καθώς οι σχετικές διατάξεις είναι νεφελώδεις και δυσεφάρμοστες ενώ οι διαδικασίες είναι ανύπαρκτες. Ακόμα δε και στις περιπτώσεις που η ελληνική Πολιτεία οριοθέτησε και καθόρισε αγροτικούς δρόμους (περίπτωση διανομών), η ίδια δεν τους αναγνωρίζει. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μικροϊδιοκτήτες απαξιώνονται ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί «στρατηγικές επενδύσεις» ή επενδύσεις «εθνικού ενδιαφέροντος» μπορούν να οικοδομήσουν εκτός σχεδίου εκεί που οι υπόλοιποι αδυνατούν, με δικούς τους όρους και fast truck διαδικασίες», υποστήριξαν οι εισηγητές ενώ ανέλυσαν διεξοδικά το πρόβλημα των κοινόχρηστων δρόμων.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, υπογράμμισε ότι «η εκτός σχεδίου δόμηση δεν είναι αυθαίρετη δόμηση. Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της περιουσίας του λαού μας. Πρέπει να βρεθούν κανόνες. Γιατί δεν είναι κοινόχρηστος δρόμος ένας δρόμος που είναι καταχωρημένος στο Κτηματολόγιο ή ένας δρόμος από τον οποίο περνάει δίκτυο νερού/τηλεφώνου ή ένας δρόμος που έχει ασφαλτοστρωθεί εδώ και χρόνια;», έθεσε το ερώτημα. Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιώργος Ρούσκας σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία διαδικασία για το θέμα και ειδικότερα οι δρόμοι που απέχουν πάνω από 1.000 μέτρα από αναγνωρισμένο δρόμο είναι καταδικασμένοι να μην αναγνωριστούν ποτέ.
Οι πολίτες πληρώνουν φόρους για οικόπεδα που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν
Παρά το ομιχλώδες τοπίο που υπάρχει στην αξιοποίηση των εκτός σχεδίου οικοπέδων, οι ιδιοκτήτες τους εξακολουθούν να πληρώνουν φόρους αλλά είναι αμφίβολο το εάν θα μπορέσουν να τα εκμεταλλευθούν.
«Οι πολίτες καλούνται σήμερα άδικα να πληρώσουν λάθη και αδιέξοδα της Ελληνικής Πολιτείας, που μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί σε χαρακτηρισμό του δικτύου κοινόχρηστων οδών στις εκτός σχεδίου περιοχές, ενώ ταυτόχρονα η άναρχη χωροθέτηση των οικισμών έχει καταστήσει μεγάλο μέρος των εντός σχεδίου οικοπέδων μη οικοδομήσιμα, ενώ οι πολίτες πληρώνουν αδρά τους πάσης φύσεως φόρους και τέλη», επεσήμανε σχετικά ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δ. Βερβεσός τόνισε:
Λύσεις με τρεις άξονες για τα εκτός σχεδίου
Το θέμα των εκτός σχεδίου οικοπέδων δεν έχει συμπεριληφθεί σε κανένα προεκλογικό πρόγραμμα, απαιτεί, ωστόσο, άμεση νομοθετική παρέμβαση, τόνισαν οι εκπρόσωποι των φορέων και ενδιάμεση πρόβλεψη μέχρι να δοθεί οριστική λύση.
«Ζητούμε τα εκτός σχεδίου γήπεδα, που δημιουργήθηκαν πριν την 24 Δεκεμβρίου 2003, ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν.3212/2003 να είναι δομήσιμα ανεξαρτήτως εάν έχουν την ελάχιστη πρόσοψη σε κοινόχρηστη δημόσια οδό που ορίστηκε με το άρθρο 10 παρ. 1 του ν. 3212/2003. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται το μέχρι πρότινος καθεστώς των ακινήτων αυτών, βάσει του οποίου εκδόθηκαν και οικοδομικές άδειες, και δεν παραβιάζεται η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων προς την διοίκηση», σημείωσε ο κ. Ρούσκας.
Για την οριστική επίλυση του προβλήματος προτάθηκε λύση η οποία βασίζεται σε τρεις άξονες, την άμεση νομοθετική ρύθμιση για την οικοδόμηση των εκτός σχεδίου αρτίων και οικοδομήσιμων ακινήτων, την άμεση θέσπιση και υλοποίηση διαδικασίας καθορισμού κοινοχρήστων οδών, τη θέσπιση ενιαίων κανόνων εφαρμογής για την εκτός σχεδίου δόμησης στην Ελληνική Επικράτεια.