Μετέωρες παραμένουν χιλιάδες ιδιοκτησίες σε εκτός σχεδίου περιοχές καθώς το ΥΠΕΝ δεν προχωρά τελικά σε σχετική ρύθμιση με αποτέλεσμα να χάνεται ουσιαστικά το δικαίωμα δόμησης για τις εκτάσεις που εμπίπτουν στο συγκεκριμένο καθεστώς.
Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ, Νίκος Ταγαράς, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο είχε επεξεργαστεί και ετοιμάσει σχετική ρύθμιση, τελικά δεν πρόκειται να κατατεθεί στην παρούσα Βουλή, σημειώνοντας ότι «το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας και διαβούλευσης».
Το θέμα προέκυψε ύστερα από ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ για οικοδομική άδεια στην Πάτμο επειδή δεν είχε πρόσοψη σε δρόμο, ωστόσο όπως αναφέρει ο τεχνικός κόσμος στην πράξη, η υποχρέωση πρόσοψης σε κοινόχρηστο δημοτικό δρόμο που να είναι αναγνωρισμένος με πράξη της διοίκησης, δεν είναι εφικτή καθώς απουσιάζει μέχρι σήμερα μια αντίστοιχη καταγραφή, νομικά διαπιστωμένη με πράξη της διοίκησης.
Λίγο νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, σε συνέντευξη Τύπου είχε ζητήσει να κατατεθεί άμεσα τροπολογία για ψήφιση – πριν κλείσει η Βουλή – ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για οικοδομή στην Πάτμο, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια για κάθε εκτός σχεδίου οικόπεδο που δεν έχει “πρόσωπο” σε αναγνωρισμένη νομικά οδό, τη στιγμή, μάλιστα, που κάτι τέτοιο δεν υφίσταται για σχεδόν το 90% των ιδιοκτησιών. Στην πραγματικότητα σήμερα, καθώς έχει ήδη καταργηθεί η κατά παρέκκλιση δόμηση για τα μικρότερα των 4 στρεμμάτων γήπεδα, μετά την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ, δε χτίζει κανείς στην εκτός σχεδίου δόμηση.
«Είναι κράτος δικαίου σε μία Ευρωπαϊκή χώρα αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ένας πολίτης ο οποίος έχει ένα ακίνητο και έχτιζε κάποια τετραγωνικά, από τη μία μέρα στην άλλη, επειδή έβγαλε μία απόφαση το ΣτΕ να επέρχεται “ξαφνικός θάνατος”, να μη χτίζει και το ακίνητό του να μην έχει καμία αξία;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
Ταυτοχρόνως, επεσήμανε ότι με την απόφαση του ΣτΕ, επηρεάζεται οριζόντια όλη η Ελλάδα και πλέον δε χτίζει σχεδόν κανείς, ενώ οι υπηρεσίες δόμησης έχουν σταματήσει να εκδίδουν οικοδομικές άδειες.
«Επί της ουσίας, η απόφαση του ΣτΕ δεσμεύει το σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για πρώτη φορά στη χώρα με 230 και πλέον Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ), τα οποία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Η συγκεκριμένη απόφαση μάλιστα ακυρώνει το σκεπτικό του ίδιου του ΣτΕ, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρχει πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, ο οποίος ωστόσο για πρώτη φορά στη χώρα τώρα υλοποιείται και θα είναι έτοιμος εντός τριετίας», σημείωσε σχετικά.