Λύσεις στο πρόβλημα της εκτός σχεδίου δόμησης, το νομικό πλαίσιο της οποίας εμπίπτει αυτή τη στιγμή σε μία γκρίζα ζώνη πρότεινε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Μεγάλη Δευτέρα.
Το πρόβλημα εντοπίζεται σε πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για εκτός σχεδίου έκταση στην Πάτμο κάτω των 4 στρεμμάτων σύμφωνα με την οποία οι πολίτες δεν νοείται να επιδιώκουν οι πολίτες την οικοδόμηση οικοπέδων που προσκρούουν σε περιορισμούς της νομοθεσίας (ελάχιστη αρτιότητα, «πρόσωπο» σε κοινόχρηστο δρόμο κ.ά.) που ισχύουν από το 1985. Ειδικότερα, για το συγκεκριμένο οικόπεδο, το ΣτΕ εκτίμησε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων για να εξασφαλιστεί η οικοδομησιμότητα, αλλά απαιτείται ήδη από το 1985 και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο δρόμο για τη δόμηση ενός ακινήτου.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν το «προηγούμενο» που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ, ιδιοκτήτες οικοπέδων σε εκτός σχεδίου δόμησης περιοχές βρίσκονται σε σύγχυση καθώς βλέπουν να τίθεται σε κίνδυνο η αξιοποίησης της περιουσίας τους ενώ έχουν «παγώσει» πράξεις αξιοποίησης εκτάσεων που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Στασινό, η απαίτηση για «πρόσωπο» σε δρόμο δεν είναι ρεαλιστική καθώς πολλά οικόπεδα βρίσκονται σε αυτή και η αρμοδιότητα να δοθεί λύση στο θέμα εμπίπτει αποκλειστικά στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και στις αρμοδιότητες του Γενικού Κράτους.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΕΕ προτείνει η κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα σχετικά με το δικαίωμα δόμησης στα εκτός σχεδίου ακίνητα τόσο για εκείνα που έχουν δημιουργηθεί πριν από το 1985, όσο και για αυτά που δημιουργήθηκαν μεταξύ 1985 και 2003 και στα οποία ουσιαστικά εντοπίζεται το πρόβλημα δεδομένου ότι το ΣτΕ επιβάλει ότι πρέπει να έχουν «πρόσωπο» σε συγκεκριμένη οδό. Ως προς τη δεύτερη κατηγορία ακινήτων, ο κ. Στασινός σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί μία ενδιάμεση λύση, μεταξύ του καθεστώτος που ίσχυε πριν και εκείνου που τείνει να επικρατήσει μετά από την απόφαση του ΣτΕ. Μια τέτοια λύση θα μπορούσε να είναι να βρεθεί τρόπος για πρόσβαση σε κάποιον δρόμο (αγροτικό κλπ) προκειμένου να μην παγώσει η αξιοποίηση των ακινήτων για όσο διάστημα μεσολαβεί μέχρι την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) το 2025 και μέχρι να οριστούν δρόμοι με Π.Δ.
Η δεύτερη πρόταση του ΤΕΕ αφορά στη δημιουργία ειδικού τμήματος τόσο στο ΥΠΕΝ όσο και στο ΣτΕ, τα οποία θα υποδέχονται τα τις μελέτες των ΤΠΣ που θα παραδοθούν το 2025 να γίνουν Προεδρικά Διατάγματα.
Ως προς τα ΤΠΣ, τη σύνταξη των οποίων υλοποιεί το ΤΕΕ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Στασινός ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2022 , από τα 250 συνολικά ΤΠΣ, είχαν προχωρήσει οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα 113 με τον ορισμό προσωρινών διαδόχων για το 80% αυτών ενώ μέχρι να ολοκληρωθούν οι εθνικές εκλογές εκτιμάται ότι θα έχουν γίνει όλοι οι διαγωνισμοί, δηλαδή και για τα 250 συνολικά, τα οποία καλύπτουν το 75% της χώρας και πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του 2025.