Σουηδία: Θα διαρκέσει περισσότερο του αναμενόμενου η ύφεση με πιέσεις στα νοικοκυριά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σουηδία: Θα διαρκέσει περισσότερο του αναμενόμενου η ύφεση με πιέσεις στα νοικοκυριά
«H οικονομική ύφεση έχει ξεκινήσει και τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν γίνουν καλύτερα» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Mattias Persson της Swedbank AB.

H σουηδική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο διαδοχικά έτη ύφεσης -περισσότερο από όσο είχε προβλεφθεί- καθώς τα αυξανόμενα κόστη θα αναγκάσουν τους επενδυτές να συνεχίσουν τις περικοπές στα έξοδά τους και το επόμενο έτος, σύμφωνα με τους αναλυτές της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, βάσει κεφαλαιοποίησης.

Το 2023, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,9%, σύμφωνα με έκθεση της Swedbank. Ενώ αυτή η συρρίκνωση είναι ηπιότερη σε σχέση με το παρελθόν, η τράπεζα αναμένει μία μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2024, σε αντίθεση με τις προηγούμενες προβλέψεις της για αύξηση 0,3%.

«H οικονομική ύφεση έχει ξεκινήσει και τα πράγματα θα χειροτερέψουν προτού γίνουν καλύτερα» εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος Mattias Persson. «Αναμένουμε τα νοικοκυριά να συνεχίσουν τις περικοπές τους στην κατανάλωση για λίγο μεγαλύτερο διάστημα, δεδομένου πως τα εισοδήματά τους βρίσκονται υπό πίεση από τον υψηλό πληθωρισμό και τις αυξανόμενες δαπάνες».

Η άνοδος των επιτοκίων εντείνει, επίσης, τις πιέσεις στις βαριά υπερχρεωμένες εταιρείες real estate της χώρας και αυτή η αναταραχή αναμένεται να συνεχίσει καθώς η διαθεσιμότητα των κενών χώρων μπορεί να αυξηθεί και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν μεγάλο αριθμό ομολόγων που ωριμάζουν, σημειώνει η Swedbank. Ενώ πολλοί ιδιοκτήτες μπορεί να βρεθούν σε αδυναμία πληρωμής, η τράπεζα αναφέρει πως οι επιπτώσεις στην οικονομία γενικότερα αναμένεται να είναι περιορισμένες.

Μετά από μία περίοδο σταθεροποίησης της αγοράς ιδιωτικών κατοικιών, οι αναλυτές της τράπεζας περιμένουν τις τιμές να καταλήξουν 15% χαμηλότερα από το peak τους στις αρχές του 2022. Προηγουμένως είχε προβλεφθεί πτώση της τάξης του 20%.

«Αναμένουμε πως το τωρινό ανάγλυφο για τις τιμές των κατοικιών θα είναι προσωρινό και οι τιμές θα πέσουν ελαφρώς κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα» αναφέρει η τράπεζα. «Η ανάκαμψη θα ξεκινήσει το 2024, ωστόσο η αγορά των κατοικιών δεν θα καταγράψει μία ξεκάθαρη άνοδο μέχρι αργότερα κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των προγνώσεων»..

Η Σουηδική κορόνα αναμένεται να εξασθενήσει περισσότερο στο εγγύς μέλλον, όπως αναφέρει η Swedbank, προσθέτοντας πως βλέπει το νόμισμα να «κερδίζει ορισμένο από το χαμένο έδαφος» από τα μέσα του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Mr Zara αγόρασε ακίνητο 232 εκατ. δολαρίων στο Σικάγο

Danos/BNP Paribas - Ακίνητα: «Βλέπει» άνοδο ενοικίων και συμπίεση αποδόσεων στα Logistics

Δική σας για 11,5 εκατ. ευρώ η αγαπημένη βίλα διακοπών της Γκρέις Κέλι

gazzetta
gazzetta reader insider insider