Οι προοπτικές, αλλά και οι προκλήσεις που έχει η αγορά ακινήτου στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα αναδείχθηκαν στην Prodexpo North που πραγματοποιήθηκε για 7η χρονιά στη Θεσσαλονίκη, στο Makedonia Palace Hotel. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η ανάπτυξη ξενοδοχειακών υποδομών, τα νέα δεδομένα στο real estate και στην πώληση και μίσθωση επαγγελματικών χώρων, το νομικό πλαίσιο που διέπει την αγορά, καθώς επίσης η δυναμική, αλλά και οι ελλείψεις που έχει η περιοχή σε ό,τι αφορά τα logistics.
Οι δυνατότητες που έχει η Βόρεια Ελλάδα να εξελιχθεί σε κέντρο logistics εξετάστηκαν στο πάνελ που συντόνισε ο Δημήτρης Τζιβράς, γενικός διευθυντής του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Atria Property Services, μέλους του CBRE Affiliate Network. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics Βορείου Ελλάδος, Δρ Δημήτρης Τσιτσάμης, σημείωσε πως γίνονται βήματα για την ανάπτυξη των υποδομών, αναφέροντας ενδεικτικά τη σύνδεση του λιμένα της Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ. Μεγάλη ώθηση, όπως είπε, θα δώσει η δημιουργία κέντρου διαμετακόμισης στο στρατόπεδο Γκόνου, για το οποίο αναμένεται ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ, η ενωτική γραμμή της Σίνδου, που θα βελτιώσει σημαντικά τη σύνδεση με τη ΒΙΠΕ και η διασύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον σιδηρόδρομο. Ο κ. Τσιτσάμης τόνισε πως υπάρχει δυναμική και πρόσθεσε πως σημαντική παρέμβαση είναι και η επέκταση του 6ου Προβλήτα.
Σε ό, τι αφορά τις εξαγγελίες για υποδομές ο Φώτης Κυριλλίδης, Managing Director της Kuehne+Nagel Ελλάδος, τόνισε πως η επιχειρηματική κοινότητα περιμένει να δει πράξεις. «Υπάρχουν δυνατότητες, υπάρχουν ευκαιρίες, αλλά πρέπει να γίνεται κι ένα βήμα μπροστά. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι όταν υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον», είπε, σημειώνοντας ότι τις εξαιρετικές αυτές γεωστρατηγικές δυνατότητες τις εκμεταλλεύονται γειτονικές χώρες.
Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στην περιοχή συζήτησαν οι ομιλητές του πάνελ που συντόνισε ο Διευθυντής της Travelworks, Κώστας Παναγάκης. Ο Πάνος Παλαιολόγος, Πρόεδρος και Ιδρυτής της HotelBrain, τόνισε πως η εταιρεία που μπήκε πριν από οκτώ χρόνια στην αγορά της Ελλάδας ανυπομονεί να αυξήσει το portfolio της με πρώτη περιοχή ενδιαφέροντος τη Χαλκιδική. Τόνισε, όμως, πως είναι δύσκολο στη Βόρεια Ελλάδα να βρεθούν ακίνητα, καθώς ο κόσμος είναι συναισθηματικά δεμένος με την ιδιοκτησία του.
Ο Leon Avigad, Ιδρυτής της Brown Hotels, σημείωσε πως ο όμιλος αναζητά ενδιαφέρουσες τοποθεσίες και ξενοδοχεία για να βάλει το brand του. Τόνισε πως η Θεσσαλονίκη έχει τη δική της αξία σε σύγκριση με την Αθήνα, με βασικά πλεονεκτήματα ότι είναι μία ζωντανή και ανθρώπινη πόλη, με ιστορία, με αποστάσεις που μπορείς να διανύσεις με τα πόδια, κοντά σε παραλίες και στη Χαλκιδική. Πρόσθεσε, όμως, πως είναι δύσκολο να έρθουν επενδυτές από την Ευρώπη, κυρίως λόγω της έλλειψης του one stop shop.
Στη σημασία που έχει για τους tour operators, αλλά και τις ξενοδοχειακές υποδομές η επέκταση του διαδρόμου στο αεροδρόμιο Μακεδονία αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, Εκτελεστικός Πρόεδρος της DHR Services, εταιρείας που έφερε την Goldman Sachs στη Χαλκιδική. Ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον για μικρότερους προορισμούς, όπως και για συνδυασμό δύο προορισμών, ζήτημα για το οποίο όμως τίθεται θέμα συνδεσιμότητας.
Για κινητικότητα και μομέντουμ για τη Θεσσαλονίκη έκανε λόγο ο Αννίβας Βασιλόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Anicon - Sustainable Project & Construction Managers. Δήλωσε αισιόδοξος με τις ανακοινώσεις για τη δημιουργία υποδομών, ενώ προανήγγειλε μία στρατηγική συνεργασία, η οποία θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.
Την πλατφόρμα που έχει σχεδιάσει η εταιρεία του, η οποία μειώνει τον κίνδυνο ρίσκου στις κτηματομεσιτικές συναλλαγές, παρουσίασε ο Εμπορικός Διευθυντής της Τειρεσίας, Ιωάννης Παλόγλου. Η πλατφόρμα, όπως είπε, δίνει πρόσβαση στα πιο αξιόπιστα δεδομένα της ελληνικής αγοράς για όποιον επιλέγει κανείς ως συνεργάτη (αγοραστή, κατασκευαστή κλπ), ενώ μεταξύ άλλων παρέχει πληροφορίες για πλειστηριασμούς, υποθήκες, προσημειώσεις και κατασχέσεις ακινήτων.
Το νέο νομικό πλαίσιο και τις ευκαιρίες και προκλήσεις στην αγορά ακινήτων της Βόρειας Ελλάδας παρουσίασε η Θεοδώρα-Μαρία Ιωαννίδου, επικεφαλής του τμήματος Νομικών Υπηρεσιών του Υποκαταστήματος Βόρειας Ελλάδας της Δικηγορικής Εταιρείας Σιούφας και Συνεργάτες, στη συζήτηση με τον Σάββα Τσόνογλου, στέλεχος του ίδιου υποκαταστήματος της εταιρείας. «Τα τελευταία δύο έτη επικρατεί ένας δημιουργικός αναβρασμός στη Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε η κ. Ιωαννίδου και πρόσθεσε πως αυτό αφορά πωλήσεις παραθεριστικών κατοικιών και ξενοδοχείων. Όπως είπε, οι νομοί Καβάλας και Χαλκιδικής έχουν αυξημένο ενδιαφέρον από κυρίως από βαλκανικές χώρες και από Τουρκία. Ενδιαφέρον, όμως, υπάρχει και εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης, με τους επενδυτές να προέρχονται κυρίως από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ιορδανία. Η κ. Ιωαννίδου τόνισε πως πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων, κάτι που ήδη γίνεται με το gov.gr για όσα ακίνητα έχουν εγγραφεί στο Κτηματολόγιο, αλλά και να συγκρατηθούν τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια.
Την ακτινογραφία της αγοράς γραφείων στη Θεσσαλονίκη έκανε η Φώφη Πασχαλίδου, Διευθύντρια του Γραφείου Θεσσαλονίκης της DANOS – Συνεργαζόμενο Μέλος της BNP PARIBAS REAL ESTATE, στο σχετικό πάνελ που συντόνισε Δρ Στέφανος Γιαννουλάκης, Διευθυντής Valuation & RE Advisory της SAVILLS Hellas. Ανέφερε πως στην Ανατολική Θεσσαλονίκη είναι πολύ χαμηλή η διαθεσιμότητα για πιο ποιοτικά γραφεία, στο κέντρο υπάρχουν γραφεία κυρίως σε παλιά κτήρια και έως 200 τ.μ. ενώ η Δυτική Θεσσαλονίκη έχει ακίνητα ποικίλων προδιαγραφών. Και πρόσθεσε πως υπάρχει ενδιαφέρον για γραφειακούς χώρους, στους οποίους σήμερα επενδύουν όχι μόνο ξένοι, αλλά και Έλληνες.
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Μπάρμπας, Manager, Development Management της Arbitrage Real Estate, επισήμανε ότι το κέντρο παραμένει η πιο δημοφιλής περιοχής, παρά την έλλειψη χώρων στάθμευσης και προδιαγραφών, ακολουθεί η ανατολική πλευρά και λόγω εγγύτητας στο αεροδρόμιο και τελευταία είναι η δυτική, η οποία έχει μεν λίγα κτήρια που πληρούν τις προδιαγραφές, όμως έχει ελεύθερη γη και άρα δυναμική.
Τις υπηρεσίες που παρέχει η IWG, η οποία έχει ως στρατηγική να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες των πελατών της ανέπτυξε ο Αλέξανδρος Κουδουνάς, Country Manager της εταιρείας για Ελλάδας και Κύπρου. Όπως είπε, οι πελάτες είναι κυρίως μεγάλες πολυεθνικές, ωστόσο το τελευταίο διάστημα τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονικη έρχονται και μικρότερες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη την κάλυψη επαγγελματικής στέγης με ευελιξία και με υπηρεσίες all inclusive για να εστιάσουν στη δουλειά τους.
Η υφιστάμενη κατάσταση στις τιμές για πωλήσεις και ενοικιάσεις ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα εξετάστηκε στο πάνελ που συντόνισε ο Κωνσταντίνος Χαϊδούτης, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΑΘ). Σχολιάζοντας τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, εξήγησε ότι η άνοδος της αξίας των ακινήτων είναι η σαφέστερη ένδειξη ότι μια οικονομία έχει ανοδική πορεία. Εξήγησε, παράλληλα, ότι υπάρχει ένα πανευρωπαϊκό κίνημα αποθάρρυνσης των ιδιοκτητών να νοικιάσουν τα σπίτια τους, καθώς υπάρχει μερίδα ενοικιαστών που εγκαθίστανται με σχέδιο να μην πληρώσουν τίποτα, κατάσταση που επιβαρύνει η ρευματοκλοπή και η μη πληρωμή λογαριασμών και κοινοχρήστων. Ο κ. Παραδιάς τόνισε πως για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα η ομοσπονδία έχει καταθέσει πρόταση στην κυβέρνηση να έχουν πλήρη απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος τα σπίτια που ήταν κλειστά για έναν χρόνο και ξαναβγαίνουν στην αγορά.
«Η αγορά ακινήτων πατά σε σταθερά θεμέλια», σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας (ΟΜΑΣΕ), Κωνσταντίνος Τζάρος, απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι η αύξηση των τιμών είναι «φούσκα». «Δεν είναι μία κατακόρυφη άνοδος που θα οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση», τόνισε, λέγοντας ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει κίνδυνος από υπερδανεισμό. Την αύξηση των ανθρώπων που βλέπουν την Ελλάδα ως προορισμό για επένδυση σε ακίνητα επισήμανε ο Γιώργος Γαβριηλίδης, Ιδρυτικό Μέλος της Elxis At Home in Greece. Μάλιστα, όπως είπε, λόγω της δημοφιλίας της χώρας ως τουριστικού προορισμού, υπάρχει μία στροφή σε νεότερες ηλικίες που κοιτούν Ελλάδα με οικονομικό ενδιαφέρον.