Ακίνητα: Ράλι διαρκείας στις τιμές και τις μεταβιβάσεις – «Χρυσάφι» κοστίζει μια θέση πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Ράλι διαρκείας στις τιμές και τις μεταβιβάσεις – «Χρυσάφι» κοστίζει μια θέση πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας
167.000 ευρώ για 11 τμ στο Κολωνάκι. Αγοραπωλησίες ακινήτων σε τιμές που…ζαλίζουν. Πάνω από 78.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης στο πρώτο πεντάμηνο του έτους. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

«Ζωηρό» παραμένει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων για επενδύσεις στην ελληνική αγορά των ακινήτων παρά το ράλι των τιμών. Η άνοδος των τιμών πώλησης των ακινήτων φαίνεται να μην επηρεάζει όσους θέλουν να επενδύσουν στα ακίνητα, με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ να δείχνουν ότι από τις αρχές του έτους μέχρι τα μέσα Μαΐου έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ΜyΡroperty της ΑΑΔΕ, 78.702 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης για αγοραπωλησίες ακίνητων.

Για 66.011 αγοραπωλησίες ακινήτων καταβλήθηκε φόρος 214,44 εκατ. ευρώ, για 10.264 συναλλαγές οι αγοραστές των ακινήτων δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ φόρο καθώς καλύφθηκαν από το αφορολόγητο όριο ενώ για 2.346 περιπτώσεις αγοράς πρώτης κατοικίας οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ καθώς βρέθηκαν πάνω από το αφορολόγητο όριο.

Τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων να αποκαλύπτουν το άλμα των τιμών στην αγορά. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους υπεγράφησαν 14.054 συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων συνολικής αξίας 1,16 εκατ. ευρώ με τον δήμο Αθηναίων να βρίσκεται στην πρώτη θέση στις αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024 άλλαξαν χέρια 2.035 ακίνητα με τις τιμές που αναγράφονται στα συμβόλαια να κινούνται σε πολλές περιπτώσεις πάνω από τις αντικειμενικές αξίες.

Στα Εξάρχεια ένα διαμέρισμα 119 τ.μ. του 4ου ορόφου που κατασκευάστηκε το 1967 πουλήθηκε στην τιμή των 405.000 ευρώ ή 3.403 ευρώ το τετραγωνικό ενώ στην περιοχή η αντικειμενική αξία έχει οριστεί στα 2.200 ευρώ/τ.μ. Ένα άλλο διαμέρισμα 246,1 τ.μ. του 4ου ορόφου στη Γλυφάδα αγοράστηκε στην τιμή των 1,6 εκατ. ευρώ 6.550 το τετραγωνικό μέτρο όταν η αντικειμενική αξία στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται σε 4.250 ευρώ το τ.μ.. Δηλαδή, το συγκεκριμένο ακίνητο πουλήθηκε σε τιμή κατά 50% αυξημένη της αντικειμενικής αξίας.

Πάρκινγκ από «χρυσάφι»

Σε τιμές που βγάζουν μάτι πωλούνται οι θέσεις στάθμευσης. Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας που υπάρχει έλλειψη χώρων στάθμευσης. Οι τιμές έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Μια θέση πάρκινγκ των 10 και 11 τετραγωνικών μέτρων στην καρδιά του Λεκανοπεδίου πωλείται κατά μέσο όρο στα 10.000 – 15.000 ευρώ ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις που προκαλούν…ζάλη. Μια θέση πάρκινγκ 11 τ.μ. στο Κολωνάκι πουλήθηκε στην τιμή των 167.000 ευρώ! Μια άλλη θέση στάθμευσης 9,90 τετραγωνικών μέτρων στο Δήμο Αθηναίων, μεταβιβάστηκε έναντι 150.000 ευρώ και μια άλλη 10 τετραγωνικών μέτρων πουλήθηκε έναντι 75.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η «Λεωφόρος των Στεναγμών»: Αναζητούνται λύσεις για το μποτιλιάρισμα, απαραίτητες νέες οδικές παρεμβάσεις στο Λεκανοπέδιο

Στην «τσιμπίδα» της εφορίας παράνομες χρηματικές γονικές παροχές – Πώς γλίτωσαν φόρο με τριγωνικές συναλλαγές μεταξύ μελών της οικογένειας

Εφορία: Ελεγκτικός κλοιός σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες για PΟS – ταμειακές -  Για ποιους τελειώνει ο χρόνος για διασύνδεση των συστημάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider