Κέκροψ - Ακίνητα: Αναμονή 3ετίας για αποζημιώσεις στο Π. Ψυχικό, «βλέπει» ευκαιρίες στο Λαύριο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέκροψ - Ακίνητα: Αναμονή 3ετίας για αποζημιώσεις στο Π. Ψυχικό, «βλέπει» ευκαιρίες στο Λαύριο
Προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλοντας παραβίαση των ιδιοκτησιακών της δικαιωμάτων, για επίμαχες εκτάσεις στα Λατομεία. Τι γίνεται με την Παλαιά αγορά. Τα «φιλέτα» στο Λαύριο και η αξιοποίησή τους.

«Κέκροψ», «ακίνητα», «περιοχή του Παλαιού Ψυχικού (και ειδικά του Λατομείου)» και «δικαστικές – διοικητικές ενέργειες» είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες εδώ και σχεδόν 35 χρόνια. Κατά συνέπεια, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Κέκροψ τελεί εν αναμονή αποφάσεων δικαστηρίων και διοικητικών πράξεων, προκειμένου να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία που της έχει απομείνει.

Η εισηγμένη, στην οποία έχουν βασική μετοχική παρουσία και δύο μεγάλοι όμιλοι, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (με 37,2% ) και Intracom (κατέχει το 34,3%), έχοντας εξαντλήσει τη δυνατότητα να καταστεί ιδιοκτήτρια του συνόλου της έκτασης επιφανείας 242,25 στρεμμάτων στο Παλαιό Ψυχικό (περιοχή Λατομείου) έπειτα από την απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαίωσε το δημόσιο, με εξαίρεση δύο οικόπεδα εντός σχεδίου, στρέφει την προσοχή της στην αποζημίωση που θα διεκδικήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΑ), στο οποίο και προσέφυγε καταγγέλλοντας παραβίαση των ιδιοκτησιακών της δικαιωμάτων. Το αίτημα κρίθηκε καταρχήν παραδεκτό και εκκρεμεί η εξέτασή του.

Όπως σημείωσε την Παρασκευή, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, η διοίκηση του Κέκροπα, δια του διευθύνοντος συμβούλου της, Πέτρου Σουρέτη, υψηλόβαθμου στελέχους και του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η εκτίμηση είναι ότι η εταιρία θα δικαιωθεί και θα λάβει αποζημίωση. Ωστόσο, χρειάζονται 2 με 3 χρόνια για να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Σε σχέση με τα οικόπεδα στο Παλαιό Ψυχικό, για το ένα έκτασης 7 στρεμμάτων το πιθανότερο είναι να πουληθεί, ενώ για το δεύτερο επιφάνειας 5,8 στρ. θα υποβληθεί αίτημα άρσης απαλλοτρίωσης και τροποποίησης ρυμοτομικού σχεδίου.

Η Παλαιά Αγορά

Για την αξιοποίηση της Παλαιάς Αγοράς του Παλαιού Ψυχικού, όπου η Κέκροψ διατηρεί την επικαρπία με την υψηλή κυριότητα να ανήκει στον δήμο Ψυχικού, δεν έχει προκύψει κάτι νεότερο. Σύμφωνα με τον κ. Σουρέτη υπάρχει η προοπτική να λειτουργήσει με τη μίσθωση των καταστημάτων εφόσον «ανάψει πράσινο φως» από το υπουργείο Πολιτισμού, κι ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση σχετικού ζητήματος.

Τι «παίζει» στο Λαύριο

Ωστόσο, σε υπεραξίες, σε βάθος χρόνου, προσβλέπει η Κέκροψ από την αξιοποίηση δύο ακινήτων στο Λαύριο στα οποία διατηρεί συμμετοχή ενόψει και της αξιοποίησης του λιμανιού της πόλης, βάσει του σχετικού διαγωνισμού που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για ακίνητο 100 στρεμμάτων μπροστά στο λιμάνι (στο τέλος του όπως κανείς πηγαίνει προς το Σούνιο) το οποίο ανήκει στην εταιρία Euroterra. Στην τελευταία η Κέκροψ έχει ποσοστό περίπου 10%. Ποσοστό 10% έχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 5% έχει η Intracom και 75% η Τράπεζα Πειραιώς μέσω της STRIX Holdings. Το πλάνο είναι το ακίνητο να αναπτυχθεί με χρήσεις τουρισμού - ξενοδοχείου και άλλες στο πλαίσιο της αναβάθμισης του λιμανιού και της μαρίνας του Λαυρίου. Το δεύτερο οικόπεδο στο Λαύριο είναι μικρότερο, περίπου 5 στρέμματα, με κτίριο εντός της έκτασης, σε κεντρικό σημείο της πόλης. Ανήκει στην εταιρία Rebikat στην οποία(η μετοχική σύνθεση είναι παρόμοια με αυτή της Euroterra.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider