Dimand: «Κόβει κορδέλες» για την μεγάλη real estate ανάπλαση «Hub 26» στη Θεσσαλονίκη – Επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Dimand: «Κόβει κορδέλες» για την μεγάλη real estate ανάπλαση «Hub 26» στη Θεσσαλονίκη – Επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ
Την προσεχή Παρασκευή τα εγκαίνια του πρώτου, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικού – «πράσινου» επιχειρηματικού πάρκου της Βόρειας Ελλάδας. Ποιες είναι οι άλλες επενδύσεις της εισηγμένης, γιατί ποντάρει στην περιοχή. Το κτήριο ΦΙΞ και τα logistics.

Τα εγκαίνια ενός μεγάλου project στον τομέα των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα του πρώτου, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικού – «πράσινου» επιχειρηματικού πάρκου της Βόρειας Ελλάδας έχει προγραμματίσει για την προσεχή Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου η εισηγμένη Dimand, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη (αν δεν προκύψει κάποια αλλαγή). Πρόκειται για το έργο με την ονομασία Hub 26. Το συγκρότημα γραφείων 26 βρίσκεται στη δυτική πύλη της Θεσσαλονίκης, σε όμορο οικόπεδο με τις νέες εγκαταστάσεις της Παρευξείνιας Τράπεζας και απέναντι από τη πρώην ζυθοποιία ΦΙΞ. Το έργο αφορά στην δημιουργία νέου συγκροτήματος γραφείων, σε ακίνητο συνολικής επιφανείας 7.704 τ.μ., αποτελούμενο από τέσσερα κτήρια, με δύο επίπεδα 230 υπόγειων χώρων στάθμευσης και βοηθητικών χώρων με το συνολικό εμβαδό ανωδομής και υπογείων να αγγίζει τα 31.000 τ.μ. Το συγκρότημα στοχεύει σε πιστοποίηση LEED Gold. Το επιχειρηματικό πάρκο έχει συμφωνηθεί να εξαγοραστεί από την Prodea Investments. Προσεχώς θα ανακοινωθούν οι χρήστες του ακινήτου, μεταξύ των οποίων πολυεθνικές εταιρείες που αναζητούσαν γραφεία στην κατακερματισμένη αγορά γραφείων της Θεσσαλονίκης.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, υπό τον Δ. Ανδριόπουλο, αποφάσισε τα τελευταία χρόνια να «απλώσει δίχτυα» και στην Θεσσαλονίκη ποντάροντας στην ζήτηση για ποιοτικούς χώρους και στην περιοχή της συμπρωτεύουσας, αναπτύσσοντας projects συνολικής αξίας 400 εκατ. ευρώ. Τα έργα εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα ανάπλασης της Δυτικής πύλης που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει νέους χώρους δημόσιας χρήσης, όπως πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους, που θα συνδέουν τα διάφορα σημεία με το κέντρο της πόλης.

Εντός των πρώτων μηνών του 2025 αναμένεται να εγκατασταθεί εκεί η διακρατική Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, η οποία -έναντι τιμήματος 16 εκατ. ευρώ- θα στεγάσει την ιδιόκτητη έδρα της, εμβαδού 5.170 τετραγωνικών, 25 χρόνια μετά την εγκατάστασή της στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, στην ίδια ανάπτυξη προστέθηκε το κτήριο CITRUS, το οποίο συμπληρώνει στη δόμηση 4.600 τ.μ., σε συνολική έκταση 9 στρεμμάτων, ενώ το ελληνικό δημόσιο θα συνεισφέρει ποσό 10 εκατ. ευρώ για τη στέγαση της Παρευξείνιας Τράπεζας που αποκτά τα πρώτα ιδιόκτητα γραφεία της.

Το ανάπλαση ΦΙΞ και το logistics park

Η ανακατασκευή της ιστορικής ζυθοποιίας ΦΙΞ, αποτελεί μέρος της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας και εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο αστικής ανάπλασης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η DIMAND στη Βόρεια Ελλάδα. Η συνολική έκταση του οικοπέδου είναι 23 στρέμματα και η ανάπτυξη αφορά συγκρότημα μεικτών χρήσεων που θα φιλοξενεί κατοικίες, ξενοδοχεία, γραφεία, χώρους πολιτισμού, άθλησης, εστιατόρια καθώς και εμπορικά καταστήματα. Η ανάπτυξη περιλαμβάνει την αποκατάσταση και επανάχρηση των τριών διατηρητέων συγκροτημάτων της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ Θεσσαλονίκης καθώς και την ανέγερση δύο νέων κτιριακών όγκων, πιστοποιημένων σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αειφόρου ανάπτυξης LEED σε επίπεδο GOLD, με δύο κοινά υπόγεια χώρων στάθμευσης. Πρόκειται για μεγάλη αστική ανάπλαση στο παλιό εργοστάσιο της Φιξ, της οποίας η αξία φτάνει τα 180 εκατ., με συνεπενδυτή την Elvial, βιομηχανία αλουμινίου της οικογένειας Τζίκα. Το έργο θα παραδοθεί το 2027, όταν θα έχει διαμορφωθεί σε συγκρότημα πέντε κτιριακών όγκων, σε επιφάνεια 46.500 τ.μ., με κατοικίες, χώρους φιλοξενίας, εστίασης και πολιτισμού, καταστήματα και γραφεία. Για αυτό το έργο υπάρχει στρατηγική συνεργασία της Dimand με την Τράπεζα Πειραιώς για την ανάπτυξη αστικών χώρων. Ειδικότερα, έχουν έρθει σε καταρχήν συμφωνία για τη χορήγηση ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα ξεκινήσει αρχές 2025 και θα ολοκληρωθεί σε 3 με 4 χρόνια. Σημειώνεται ότι η Dimand προχωρά τα έργα της με ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 30% και επιδιώκει την τραπεζική τους χρηματοδότηση (project finance) για το υπόλοιπο 70%.

Η Dimand επενδύει στη Θεσσαλονίκη με επιπλέον έργα, όπως τη δημιουργία του μεγαλύτερου logistics center της Βορείου Ελλάδος, στο πρώην ακίνητο της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, με την εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξης να φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, δρομολογεί τη δημιουργία πράσινου κόμβου logistics 120.000 τετραγωνικών μέτρων, αφού έχει πλειοδοτήσει για την αγορά του ακινήτου 356 στρεμμάτων της πρώην Βαλκάν Έξπορτ (του ομίλου της Μηχανικής, του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου). Η εταιρεία εκμεταλλεύεται την τοποθεσία της πρώην βιομηχανίας. Σε μία προνομιακή τοποθεσία, καθώς απέχει 23 χλμ. από το κέντρο και 16 χλμ. από το λιμάνι της πόλης, η Dimand πρόκειται να αναπτύξει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα logistics, μεγέθους 120.000 τ.μ., βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τη Θεσσαλονίκη να λειτουργήσει ως διαβαλκανικός εμπορικός κόμβος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider