Η ανακληθείσα παραίτηση του Σαρλ Μισέλ από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε επισπεύσει -έστω και ημιεπισήμως- τις διαπραγματεύσεις για τη διαδοχή των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. Η αρχική επίσπευση και ακολούθως η ανακοίνωση ότι ο Βέλγος πολιτικός θα παραμείνει έως τον ερχόμενο χειμώνα στη θέση του οδήγησε σε μία μάλλον προβλέψιμη κατάσταση. Κρίσιμες υποψηφιότητες μοιάζουν κλειδωμένες, με μία καθοριστική παράμετρο όμως να παραμένει… ανοικτή: Το εκλογικό αποτέλεσμα.
Στις Βρυξέλλες, με τις παρούσες συνθήκες, αυτό έχει αντίκτυπο κυρίως στη θέση του διαδόχου του Σαρλ Μισέλ. Οι 27 φαίνεται να έχουν συμφωνήσει στο σενάριο ο -γενικά συμπαθής προς όλους- πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου. Αρκεί οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες να διατηρήσουν αξιοπρεπή ποσοστά στις εκλογές του Ιουνίου. Ως αξιοπρεπές αποτέλεσμα αξιολογείται αυτό που ξεκαθαρίζει ότι οι S&D παραμένουν αδιαφιλονίκητη δεύτερη δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο. Οι απώλειες των Φιλελευθέρων από τους οποίους προέρχεται ο Σαρλ Μισέλ επίσης βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δείχνει να διατηρεί τις δυνάμεις του και να εξασφαλίζει σαφή πρωτιά παρά την πίεση που δέχεται από τα δεξιά του. Αυτό ενισχύει -αν όχι κλειδώνει- τις θέσεις της προεδρίας της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου, με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την Ρομπέρτα Μετσόλα να έχουν σχεδόν διασφαλίσει την ανανέωση της θητείας τους.
Τι μένει προς απάντηση, λοιπόν, υπό τις παρούσες συνθήκες; Πρώτον, αν οι επιδόσεις των Συντηρητικών (ECR) μπορούν να αλλάξουν τις διαφαινόμενες ισορροπίες. Και δεύτερον, ίσως και σημαντικότερο, αν κράτη-μέλη στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση στην ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών. Η συγκυρία είναι μάλλον ευνοϊκή αλλά το εγχείρημα παραμένει δύσκολο για όσους το επιδιώκουν.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.