ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δεν είναι η Κίνα το πρόβλημα για την ΕΕ, είναι ο υπαρκτός κομμουνισμός της

Γιάννης Παπαγεωργίου
26-10-2024 | 12:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δεν είναι η Κίνα το πρόβλημα για την ΕΕ, είναι ο υπαρκτός κομμουνισμός της

Το δεύτερο δυσκολότερο χαρτοφυλάκιο -μετά του προϋπολογισμού- στην παρούσα περίοδο στις Βρυξέλλες είναι αυτό των εμπορικών σχέσεων με τρίτες χώρες. Και χωρίς να υποβαθμίζουμε καμία από αυτές, οι κρίσιμες είναι δύο: οι ΗΠΑ και η Κίνα. Για την ακρίβεια ο μεταξύ τους πόλεμος αναγκάζει την ΕΕ να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον παραδοσιακότερο σύμμαχό της, τις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα τεράστιο κομμουνιστικό καθεστώς το οποίο έχει ένα βασικό ιδεοληπτικό χαρακτηριστικό: Παράγει όχι για την ευρωστία του λαού αλλά για να πουλά φθηνά προϊόντα σε τρίτους. Στην Κίνα του Σι Τζινπίνγκ το κεφάλαιο είναι για το κράτος και όχι για τους πολίτες του. Άρα τα προϊόντα πρέπει να προωθούνται κυρίως στις υπόλοιπες αγορές. Ενίοτε κι αν… ετεροβαφτίζονται αν σκεφθεί κανείς πόσες βιομηχανίες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν περάσει στα χέρια των Κινέζων.

Αυτή η εξίσωση δεν έχει προφανή εμπορική λύση. Έχει κυρίως πολιτική. Και σε αυτή πρωταγωνιστούν η Κίνα και οι ΗΠΑ. «Σε περίπτωση νίκης του Τραμπ και εφόσον ακολουθηθεί η πολιτική που σήμερα προαναγγέλλει, το πρόβλημα γίνεται χειρότερο. Ακόμα και με τη φιλικότερη Κάμαλα Χάρις, τα πράγματα για την ΕΕ παραμένουν δύσκολα» μας τόνιζε πηγή των Βρυξελλών με άριστη γνώση των ισορροπιών.

Αυτό που ξενίζει πολλούς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι η φιλοκινεζική στάση που επιδεικνύει η Γερμανία. Οι πρόσφατοι φόροι που επιβλήθηκαν για την εισαγωγή κινεζικών προϊόντων βρήκαν τη Γερμανία στο club των χωρών που μειοψήφησαν. Ορισμένοι μίλησαν για προσπάθεια της Γερμανίας να αφήσει την αγορά της ανοικτή στην Κίνα προσδοκώντας ότι θα έχει καλύτερη τύχη σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα που θα χρειαστούν οι γερμανικές βιομηχανίες να καλύψουν το χαμένο έδαφος στην παραγωγή κρίσιμων (πράσινων κυρίως αλλά όχι μόνο) βιομηχανικών προϊόντων. Εκεί που οι Κινέζοι κυριαρχούν.

Οι περισσότεροι πάντως -και κυρίως οι Γάλλοι που έχουν ευρύτερη αντίληψη της πραγματικότητας- βρήκαν την προσέγγιση από ατυχή έως αφελή. Ατυχή γιατί βραχυπρόθεσμα οι Γερμανοί επιχειρούν σπασμωδικά «να σώσουν ο,τιδήποτε κι σώζεται». Και αφελή γιατί μεσοπρόθεσμα αυτό θα αποδειχθεί μπούμερανγκ. Πρώτον γιατί θα πληρώσουν το ίδιο τίμημα με αυτό που σήμερα πληρώνουν για την πάλαι ποτέ φθηνή ενέργεια της δεκαετίας του 2000 από τη Ρωσία του Πούτιν. Και δεύτερον γιατί από μόνη της η Γερμανία, ακόμα κι αν εκμεταλλευτεί το σύνολο του ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος, δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει μία εξίσου αποτελεσματική αναπτυξιακή στρατηγική όπως αυτή 25 χρόνια πριν. Ακόμα κι αν εκβιάσει την ίδια την ενιαία αγορά με κρατικές ενισχύσεις που από μόνες τους ξεπερνούν το σύνολο του επταετούς κοινοτικού προϋπολογισμού.

Και η Ελλάδα πού βρίσκεται;

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η Ελλάδα πρακτικά θα επηρεαστεί λιγότερο -για τους… λάθος λόγους- από τη διαμάχη αυτή σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Για την ακρίβεια εφόσον οι επιλογές της Ευρώπης είναι να υποστηριχθεί αποτελεσματικά -στο σύνολό της- η ευρωπαϊκή βιομηχανία ίσως αυτό αποτελέσει ευκαιρία προκειμένου να δημιουργήσει η χώρα έναν (μικρό αλλά καλοδεχούμενο) συμπληρωματικό πυλώνα παραγωγής πέραν της ναυτιλίας και του τουρισμού. Γιατί η ναυτιλία θα συνεχίσει να μεταφέρει αγαθά παγκοσμίως από όπου κι αν προέρχονται (είτε είναι γερμανικά αυτοκίνητα ή Κινέζικα) και ο ελληνικός τουρισμός θα συνεχίσει να φιλοξενεί ξένους επισκέπτες (είτε είναι Γερμανοί ή Αμερικανοί και Ινδοί).

Καταλήγοντας, αυτό που σήμερα αναδεικνύεται στις Βρυξέλλες είναι ένα -παρωδικό ελπίζουμε- vertigo της ίδιας της Γερμανίας ως προς τη στρατηγική που καλείται να ακολουθήσει. Αν σε αυτό προστεθούν τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα της Γαλλίας, η εξίσωση γίνεται ακόμη δυσκολότερη. Οι αποφάσεις για την επίλυσή της ωστόσο επείγουν. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ισχύσει το αυτονόητο: η φύση απεχθάνεται τα κενά. Και φροντίζει να καλυφθούν ανεξάρτητα από το κόστος που επιφέρουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:23

Ιαπωνία: Υπό πίεση ο πρωθυπουργός Ισίμπα μετά τη συντριβή του κυβερνητικού συνασπισμού

09:10

Πώς θα εξοικονομήσουμε νερό στο σπίτι

09:02

Κτηματολόγιο: Παράταση της προθεσμίας διόρθωσης αρχικών εγγραφών– Τι ισχύει για τις 30 Νοεμβρίου

08:59

ΣΥΡΙΖΑ: Η εποποιία του ’40 πάντα θα συγκινεί και θα εμπνέει

08:52

ΑΣΕΠ: Τι αλλάζει στο καθεστώς προσλήψεων στο Δημόσιο από το 2025 - Οι «κόφτες» για τους υποψήφιους

08:48

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώνονται οι εορτασμοί για την 28η Οκτωβρίου με την στρατιωτική παρέλαση

08:42

Greenwashing: Σε ποιες χώρες και σε ποιους τομείς καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά – Ποιες είναι οι τάσεις στην Ευρώπη

08:39

ΗΠΑ: Ο Τραμπ γέμισε το Madison Square Garden ως ο «σωτήρας» της Αμερικής

08:31

Hermès: Άλμα πωλήσεων και κερδών καθώς η πολυτέλεια δεν γνωρίζει από κρίσεις

08:25

28η Οκτωβρίου: Στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Περιστέρι ο Κ. Μητσοτάκης

08:19

Λιθουανία: Οι Σοσιαλδημοκρατικοί αναλαμβάνουν την εξουσία

08:17

Ελλάδα ψήφισαν φέτος οι Τούρκοι τουρίστες

08:14

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τις παρελάσεις σε Αθήνα και Πειραιά - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

08:10

Genepharm: Προβλέψεις για αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας το 2024

08:05

Ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο - Πολλοί τραυματίες

08:00

Εφορία: Στα σκαριά σχέδιο για αυτόματη είσπραξη του ΦΠΑ - O φόρος θα καταβάλλεται από την επιχείρηση τη στιγμή της συναλλαγής

23:58

Ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στην Συρία διαψεύδει κάθε σχέση με την επίθεση στην Αγκυρα

23:38

Κιλκίς: Νεκρός 40χρονος έπειτα από σύγκρουση ΙΧ με φορτηγό

23:16

Αλλαγές σε μετρό και τραμ αύριο λόγω παρελάσεων για την 28η Οκτωβρίου

22:49

Συρεγγέλα: Η επέτειος του «Όχι» μας θυμίζει ότι στις δύσκολες στιγμές η ομοψυχία και η πίστη στη δημοκρατία δείχνουν το δρόμο

21:48

Ηράκλειο: Δύο συλλήψεις για άσκοπους πυροβολισμούς, σε κοινωνική εκδήλωση

21:20

Σύλληψη 23χρονου στο Ρέθυμνο για διαδοχικά τροχαία, εγκατάλειψη θυμάτων και αρπαγή οχήματος

20:31

Πεζεσκιάν: Το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο αλλά θα δώσει την αρμόζουσα απάντηση στο Ισραήλ

20:19

ΕΕ: Ποιος «σηκώνει το τηλέφωνο» για να μιλήσει στον Τραμπ;

20:03

Βουλγαρία: Πρώτο κόμμα το Gerb στις βουλευτικές εκλογές, αλλά χωρίς αυτοδυναμία

19:36

Γεωργία: Η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών - Κατηγορεί τη Ρωσία για εμπλοκή στις κάλπες

19:27

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Ελλάδα από τις 29 έως τις 31 Οκτωβρίου

19:21

Κικίλιας για πυρκαγιά στο Παγγαίο Όρος: Καίει ξερα κλαδιά και φύλλα

19:00

BlackRock: «Bullish» για Wall Street - Γιατί την προτιμά έναντι των ευρωπαϊκών αγορών

18:49

Μεσανατολικό: Διήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ανταλλαγή ομήρων προτείνει η Αίγυπτος