ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Κομισιόν: Τι προτείνει για τον νέο 7ετή προϋπολογισμό - Ενιαίος σχεδιασμός ανά κράτος και νέες πηγές εσόδων

Γιάννης Παπαγεωργίου
13-02-2025 | 06:45
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κομισιόν: Τι προτείνει για τον νέο 7ετή προϋπολογισμό - Ενιαίος σχεδιασμός ανά κράτος και νέες πηγές εσόδων
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν / Πηγή Φωτογραφίας: Associated Press

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τον οδικό χάρτη που περιλαμβάνει τις αρχές αλλά και τα στάδια του δημοσίου διαλόγου που θα ακολουθήσουν έως την κατάθεση της αναλυτικής της πρότασης για το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο. Όπως είχε αποκαλύψει το insider, αυτό περιλαμβάνει μία περισσότερο κεντρικοποιημένη προσέγγιση με βάση τις νέες προτεραιότητες της ΕΕ (π.χ. ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, κοινές αμυντικές δαπάνες) και τις ανάγκες των κρατών – μελών τα οποία καλούνται να καταρτίσουν το εθνικό τους πλάνο.

Ανάγκη για νέους πόρους και πιο στοχευμένο και ευέλικτο πλαίσιο

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «για να είναι ο προϋπολογισμός της ΕΕ αντάξιος των φιλοδοξιών μας, να διασφαλίσει την αποπληρωμή των δανείων του NextGenerationEU (που θα ξεκινήσει μετά το 2027) και ταυτόχρονα να διατηρήσει σταθερές τις εθνικές οικονομικές συνεισφορές των κρατών μελών, πρέπει να εισαχθούν νέοι ίδιοι πόροι.

Η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος δεν αποτελεί επιλογή. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Η ΕΕ οφείλει να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο κάθε ευρώ που δαπανά, επικεντρώνοντας τις δαπάνες της στις προτεραιότητες και τους στόχους όπου η δράση της Ένωσης είναι πιο αναγκαία» τονίζει στη σχετική ανακοίνωση.

Και συνεχίζει: «Οι νέες προκλήσεις και οι αυξανόμενες προσδοκίες για δράση της ΕΕ απαιτούν επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας του προϋπολογισμού, ώστε να προσαρμοστεί στο μέλλον. Ο στόχος μιας ελεύθερης, δημοκρατικής, ισχυρής, ασφαλούς, ευημερούσας και ανταγωνιστικής Ευρώπης απαιτεί έναν αναμορφωμένο και ενισχυμένο προϋπολογισμό της ΕΕ – απλούστερο, πιο ευέλικτο, πιο στοχευμένο και πιο αποτελεσματικό».

Ένα πλάνο για κάθε χώρα

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η νέα προσέγγιση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα σχέδιο για κάθε χώρα με βασικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, σχεδιασμένο και εφαρμοσμένο σε συνεργασία με τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές. Ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να δημιουργήσει μια επενδυτική ικανότητα που θα στηρίζει στρατηγικούς τομείς και κρίσιμες τεχνολογίες. Επιπλέον, η εξωτερική χρηματοδότηση της Ένωσης πρέπει να αναμορφωθεί ώστε να είναι πιο αποτελεσματική, στοχευμένη και ευθυγραμμισμένη με τα στρατηγικά συμφέροντα, συμβάλλοντας σε μια νέα εξωτερική πολιτική. Ο προϋπολογισμός θα πρέπει επίσης να ενσωματώσει πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για την προστασία του κράτους δικαίου.

Νέα έσοδα

Επιπλέον, ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να στηρίζεται σε εκσυγχρονισμένα έσοδα, ώστε να διασφαλίζεται επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για τις κοινές προτεραιότητες της Ένωσης. Η ενίσχυση εσόδων, σύμφωνα με την πρόταση, αναμένεται να προχωρήσει κυρίως μέσω της εκμετάλλευσης νέων ιδίων πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη θα κληθούν να διαμορφώσουν το οριστικό πλαίσιο για το σύστημα εμπορίας εκπομπών (Emission Trading System) και του CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism). Το ίδιο ισχύει για έναν ίδιο πόρο που συνδέεται με τα υψηλά εταιρικά κέρδη και επίσης έσοδα που αναμένεται να βασιστούν στη μεταρρύθμιση του διεθνούς φορολογικού πλαισίου όπως προτείνεται από τον ΟΟΣΑ.

Οι δηλώσεις

Αναφερόμενη στον επόμενο προϋπολογισμό και τη διαδικασία διαλόγου που ξεκινά σχετικά με αυτόν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε:

«Ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός θα ενισχύσει το κοινό μας όραμα για το μέλλον. Μετατρέπει τις κοινές μας προτεραιότητες σε απτές δράσεις που κάνουν τη διαφορά για εκατομμύρια πολίτες, επιχειρήσεις, περιφέρειες και ερευνητές. Καλούμε όλους τους Ευρωπαίους να συμμετάσχουν μέσω δημόσιων διαβουλεύσεων, της πλατφόρμας πολιτών ή του πλαισίου διαλόγου. Πρόκειται για μια πρόσκληση να διαμορφώσουμε έναν σύγχρονο, φιλόδοξο και ενισχυμένο προϋπολογισμό. Οι προκλήσεις μας είναι και κοινοί μας στόχοι: μαζί είμαστε πιο δυνατοί».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:34

Τηλεφωνική συνομιλία Σ. Ζαχαράκη με το νέο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Ιωάννη

23:16

Γαλλία: Ο πρωθυπουργός Μπαϊρού θεωρεί γκάφα τους δασμούς της ΕΕ στο αμερικάνικο μπέρμπον

22:47

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν σύντομα οι εργασίες για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης στην Πλ. Ελευθερίας

22:17

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα σημαντικός επενδυτικός προορισμός

21:48

Αζερμπαϊτζάν: Οι Αζέροι κατηγορούν τους Αρμένιους στρατιώτες ότι άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεών τους

21:18

Λασίθι: Σύλληψη άνδρα που δεν τηρούσε τους κανόνες ευζωίας ζώου συντροφιάς

20:58

Γεραπετρίτης: Θα συμμετάσχει αύριο και μεθαύριο στην άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό στη Γενεύη

20:51

Βατικάνο: H πρώτη φωτογραφία του πάπα Φραγκίσκου μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο

20:45

Μπακογιάννη στον Κύκλο ιδεών: Η Ελλάδα έχει ατού έναντι των ΗΠΑ

20:35

Νετανιάχου: Θα παύσει τον αρχηγό των υπηρεσιών Εσωτερικής Ασφαλείας

20:22

Παραιτήθηκε ο Αρίστος Δοξιάδης από τη θέση του υφυπ. Ανάπτυξης

20:13

Υεμένη: Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι εξαπέλυσαν επίθεση κατά του αεροπλανοφόρου Harry Truman στην Ερυθρά Θάλασσα

19:57

Πηγές ΥΠΕΞ για Β. Μακεδονία: Η Ελλάδα ανέλαβε το σύνολο των εγκαυματιών που ζητήθηκε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής

19:45

Το στοίχημα της καθημερινότητας

19:33

Βενιζέλος στον Κύκλο Ιδεών: Με όσα κάνει ο Τραμπ θα έπρεπε να ανησυχούμε με το θέμα της ασφάλειας της χώρας

19:11

Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Κ. Κυρανάκη στον Σταθμό Λαρίσης

19:00

Έξι εκατ. στρέμματα εγκαταλελειμμένης γης στην Ελλάδα - Ποιος θα τα πάρει, η ενέργεια ή η παραγωγή τροφίμων;

18:50

Θεσσαλονίκη: Στις 11 το βράδυ από σήμερα ως και την Πέμπτη το τελευταίο δρομολόγιο του μετρό

18:39

ΗΠΑ: Οι αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη θα συνεχιστούν αδιάκοπα μέχρι να σταματήσουν τη δράση τους οι Χούθι

18:16

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Η επιθετική πολιτική Τραμπ προκαλεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις αγορές από την εποχή της πανδημίας

18:07

Σεισμική δόνηση 4.1 Ρίχτερ στην Αρκεσίνη Αμοργού

18:01

Έρευνα Metron Analysis: Οικονομία-Ακρίβεια και Κράτος Δικαίου τα κύρια προβλήματα για τους πολίτες

17:42

Το ΥΠΕΘΟ θα επισκεφθεί τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός

17:28

Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Ιεράπετρα και Ρέθυμνο

17:00

Βιομηχανία τροφίμων: Οι 4 βασικές προκλήσεις και το μεγάλο στοίχημα του μέλλοντος

16:51

Μπέσεντ (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξει μια ύφεση

16:40

Τηλεφωνική επικοινωνία του ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη με τον νεοεκλεγέντα αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Ιωάννη

16:30

Ερντογάν: Ζήτησε από τον Τραμπ επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35

16:21

ΗΠΑ: Πιθανώς εντός της ερχόμενης εβδομάδας η επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν

15:58

Πάπας Φραγκίσκος: Αντιμετωπίζω μια δοκιμασία, είμαι στο πλευρό πολλών άρρωστων αδελφών