Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν πως το θέμα αύξησης του χρέους από τις εγγυήσεις των τιτλοποιήσεων του Ηρακλή δεν έχει κλείσει, όμως υπάρχουν κι άλλοι οι οποίοι θεωρούν πως η επιχειρηματολογία προς αυτήν την κατεύθυνση είναι σαθρή. Γιατί λένε αυτοί οι δεύτεροι πως αν ήταν να προσμετρώνται οι εγγυήσεις του Ηρακλή στο χρέος θα είχαν θεωρηθεί εκ προοιμίου state aid και η Κομισιόν σε αυτήν την περίπτωση δεν θα είχε δώσει το «ok» για τη δημιουργία του σχήματος. Πόσω μάλλον, ο Ηρακλής δεν θα είχε ενθαρρυνθεί και εκθειαστεί από όλες τις ευρωπαϊκές αρχές, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ/SSM (προϊσταμένων του δικού μας κεντρικού τραπεζίτη), ούτε από τον πρωθυπουργό επανειλημμένως ως κομβική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης….
Κάποιοι ωστόσο από τους θεσμούς εκφράζουν φόβους για τις συνεχείς παροχές που εκτινάσσουν το χρέος.
Α να σας πως και κάτι που μπορεί να το πει κανείς και σύντομο ανέκδοτο. O Ζαββός λέει απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση γιατί… τον έφαγε ο Στουρνάρας (όχι πώς δεν το πάλευε βέβαια, αφού ο Ζαββός ήρθε και έκανε έργο και χάλασε τη σχετική αδράνεια).
Έτσι λοιπόν επιχειρείται και μια σχετική σύνδεση με το παραπάνω θέμα και τη διαρροή πως η Eurostat έχει στο μικροσκόπιο τις εγγυήσεις αυτές.
Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, λέει η πλευρά που υποστηρίζει πως δεν υπάρχει θέμα, θα είχε γίνει και στην περίπτωση της Ιταλίας και των GAGS που τρέχουν από το 2016…
Οι εγγυήσεις λοιπόν προσαυξάνουν το χρέος μόνον όταν καταπέσουν αναφέρει η συγκεκριμένη πλευρά.
Βεβαίως αν είχε επικρατήσει η άποψη περί Bad Bank, το Δημόσιο θα είχε προσαυξήσει το χρέος του κατά 8 με 10 δισ. ευρώ.
Κάποιος άλλος πάντως θα προσαυξήσει την περιουσία του κατά 1 εκατομμύριο λένε οι κακές γλώσσες. Και θα την προσαυξήσει γιατί πολύ απλά ορισμένοι και ο ίδιος φρόντισαν να δεχτούν να υπογράψει μια σύμβαση που αναφέρει ότι όταν αποχωρήσει από CEO θα επιστρέψει σε θέση Γενικού Διευθυντή. Τόσο περιζήτητος ήταν που έφτασαν να του κάνουν τέτοια σύμβαση, ενώ γνωρίζουν πρώτον πως όταν επιστρέφεις σε μια χαμηλότερη θέση σημαίνει ότι δεν βρίσκεις δουλειά αλλού και επιπλέον περιμένεις στη γωνία τον επόμενο για να του κάνεις τη ζωή δύσκολη.
Άσχετο. Α ρε κατακαημένο Χρηματιστήριο τι άλλο σου μένει να πάθεις…
Προβλέπω να την πατάει μεγάλος επενδυτικός οργανισμός με την μεγάλη έκθεσή του σε ελληνική εταιρία… Ιδιαίτερα αν επιβεβαιωθούν κάποιες πρόσφατες εκτιμήσεις. Δεν πειράζει μέσα στη ζωή είναι και τα ρίσκα και όταν θέλεις να παριστάνεις τον market maker υπάρχουν και οι στραβές. Μόνο που από ότι μαθαίνω οι προσπάθειες να πουλήσει ένα πακέτο απέβησαν άκαρπες. Τουλάχιστον όχι στην τρέχουσα αποτίμηση. Βλέπετε αυτό είναι ένα πρόβλημα. Άντε και την φούσκωσες μία μετοχή, μετά πώς την πουλάς; Έλα ντε; Και ξέρετε, οι εμπορικές δεν είναι ακριβώς και οι εταιρίες με τη μεγαλύτερη ζήτηση…
Κατά τα λοιπά διαβάζω ότι τον Ιούνιο του 2021 ολοκληρώθηκε ο «Μερικός Φορολογικός Έλεγχος του Ιατρικού Αθηνών. Και προέκυψε λέει φόρος εισοδήματος ποσού 265,8 χιλ. ευρώ που έχει επιβαρύνει τα αποτελέσματα του 2020. Αυτό όμως με κάνει να αναρωτιέμαι. Δεν είχε πάρει η εταιρία φορολογικό πιστοποιητικό;
Mαθαίνω ότι σε αυτές τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚΟΚΙΝΑΛ έχει πέσει πολύ παπατζιλίκι προς επιχειρηματίες που θεωρούνται εν δυνάμει αρωγοί ή και χρηματοδότες. Πέφτει τάξιμο για στήριξη όταν το κίνημα βρεθεί σε… συγκυβερνητική θέση. Δεν ξέρω αν θα τσιμπήσουν, όμως φαίνεται πως… η τέχνη δεν ξεχνιέται…
Πάει πράγματι πολύ καλά το ομόλογο της CPLP του ομίλου Μαρινάκη. Με τη δεδομένη μεγάλη υπερκάλυψη εύλογο θα είναι να κυμανθεί τελικά το επιτόκιο στο κάτω μέρος του εύρους, δηλαδή προς το 2,6%.
Κλείνω με ένα κουίζ; Ποιον έχουν αρχίσει να αποκαλούν στην αγορά… squid game; Γιατί εξανεμίζονται οι… υπεραξίες στην εταιρία του με την ίδια συχνότητα που εξολοθρεύονται οι παίκτες στο γνωστό παιχνίδι του Netflix που σπάει ρεκόρ;
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.