Με τα χίλια ζόρια κρατιέται ακόμα το ευρώ για να μην πέσει κάτω από το 1 προς 1 με το δολάριο. Δύσκολα θα τα καταφέρει μεσομακροπρόθεσμα. Το ανησυχητικό είναι ότι όσοι ξεκινούν να το σορτάρουν εκ νέου, δεν ποντάρουν ούτε καν στο 0,90 αλλά χαμηλότερα.
Και στο μεταξύ συνεχίζεται η αγωνία για το τι θα συμβεί στην Ιταλία με τον Ντράγκι. Αν μείνει έχει καλώς, προς το παρόν τουλάχιστον. Αν όμως δεν βρεθεί λύση, τότε πώς θα πεισθούν οι αγορές ότι θα δύναται πλέον να αναχρηματοδοτηθεί το ιταλικό χρέος σε τιμές τέτοιες που δεν θα οδηγήσουν σε χρεοστάσιο την ιταλική οικονομία; Όπως στην Ελλάδα του 2011-2012;
Αφήστε που αν την προσεχή Τετάρτη - Πέμπτη δεν βγει… λευκός καπνός για τον Ντράγκι, θα ακολουθήσει μία εύλογη εκροή κεφαλαίων από ομόλογα αλλά και χρηματιστήρια. Πόσο; Έως και 200 δισ. λένε κάποιοι αναλυτές. Γι αυτό ας ελπίσουμε περί του αντιθέτου!
Και βέβαια, ενόψει της 21ης Ιουλίου και των αποφάσεων που θα λάβει η ΕΚΤ έχει αξία να κρατήσουμε και τα παρακάτω:
Οι κεντρικές τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Τουλάχιστον λοιπόν 75 κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια, πολλές από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα
Σύμφωνα με τους NYT, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να κάνει την πρώτη της αύξηση επιτοκίων από το 2011 μέσα στην εβδομάδα. Οι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι μια άνοδος μόνο κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας είναι πιθανή, ακολουθούμενη πιθανώς από μια μεγαλύτερη κίνηση τον Σεπτέμβριο. Πολλοί πάντως θεωρούν ότι ανεξαρτήτως ύψους, η αύξηση θα είναι σαν... ασπιρίνη σε βαριά ασθενή.
Κατά τα λοιπά τα προβλήματα είναι πολλά και δύσβατα σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό χώρο, τις χρηματοδοτήσεις αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων τα οποία θα προκύψουν από τον υψηλό πληθωρισμό και την ακρίβεια.
Η πολιτεία της δημοκρατίας των Άλπεων συζητά έντονα λέει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες ενός ανώτατου ορίου τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την εξέταση μιας τέτοιας πολιτικής. Άντε και στα δικά μας. Και εάν με τον τρόπο αυτόν οι εταιρίες έχουν πρόβλημα τότε φαντάζομαι πως η κρατική βοήθεια προς αυτές δεν θα αποτελέσει state aid…
Πάει μας τελειώνει και η Δημητρίου από το ΧΑ μετά τη διαδικασία εξυγίανσης. Αυτοί που χαίρονται είναι οι μέτοχοι της Quest που βλέπουν να φορτώνει το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας με νέα προϊόντα. Παρεμπιπτόντως η χρονιά και φέτος θα κινηθεί για την εταιρία του Θ. Φέσσα καλύτερα των συντηρητικών εκτιμήσεων.
Ξεκινά αγορές ιδίων μετοχών η Inform Λύκος η οποία αναφέρει επί λέξη «Οι ίδιες μετοχές που θα αποκτηθούν θα δύνανται να διατεθούν με κάθε επιτρεπτό από το νόμο τρόπο». Μιλάμε για πλήρη και ξεκάθαρη δημοσιοποίηση των προθέσεων της εταιρίας ή σε άλλα λόγια κάνουμε ότι θέλουμε και μπορούμε και να τις μοιραστούμε και μεταξύ μας οι βασικοί μέτοχοι και διοικούντες.
Άσχετο αλλά αναρωτιέμαι πως μπορεί να ελεγχθεί η ανεξαρτησία των Κινέζων Ανεξάρτητων μελών του ΔΣ του ΟΛΠ. Δηλαδή για να καταλάβω ξεκίνησε ένας Κινέζος και ήλθε στην Ελλάδα για είναι ανεξάρτητο μέλος του ΔΣ του ΟΛΠ; Μάλιστα... Πάντως στην Επιτροπή Ελέγχου μπορεί να Προεδρεύει Κινέζος αλλά τα δύο υπόλοιπα μέλη είναι Έλληνες.
Ακούγεται ότι η ΕΛΓΕΚΑ είναι προτιμητέος επενδυτής για τη Δωδώνη. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε το σκέλος χρηματοδότησης της συγκεκριμένης εξαγοράς δεδομένου ότι η εταιρία έχει εξαντλήσει τα όρια μακροπρόθεσμου δανεισμού, όπως αναφέρει στις οικονομικές της καταστάσεις.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.