Παρατήρησα αυτήν την τελευταία επίθεση του Κεντρικού μέσα από τον Βηματοδότη σε ό, τι αφορά το ΤΧΣ και έμεινα άναυδος! Εγώ είμαι Κύριος ο Θεός σου και άλλοι θεοί πέρα από μένα δεν υπάρχουν!!!! Τι; Ψέματα;
Kαι έτσι δεν υπήρξε υποχρέωση - δυνάμει του θεϊκού χαρίσματος- να γίνει μνεία για το τι συνέβαινε στην Attica Bank έναν χρόνο νωρίτερα, προ ΤΧΣ δηλαδή. Η θεωρία του Επόπτη είναι πως για τα παθήματα της Τράπεζας φταίει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οικτίρει τον εαυτό του που επέτρεψε την παράταση της ζωής του.
Από παρθενογέννεση λοιπόν και με βάση την παραπάνω θεωρία, η Attica Bank απέκτησε θέματα τον προηγούμενο χρόνο και μόνον. Και αν κρίνω από την αντίδραση παρά τα θετικά που ακούγονται για την αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων, μάλλον τα πράγματα για την τράπεζα των Μηχανικών δείχνουν σκούρα.
Για να καταλαβαινόμαστε λοιπόν το κατά Ιωάννη λέγει πως η προγενέστερη διοίκηση της Attica σε ό, τι αφορά τις τιτλοποιήσεις τα είχε όλα καλώς καμωμένα και το γεγονός πως άλλαζαν οι πρόεδροι σαν τα πουκάμισα, το ότι υποεκτιμούντο τα ακίνητα της τράπεζας etc etc αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό... Αυτά περίπου σε ελεύθερη μετάφραση θέλει να πιστεύουμε ο επόπτης, ο οποίος ασφαλώς και ήταν άμοιρος ευθυνών για όσα συνέβαιναν. Πριν λοιπόν από το χρόνο αυτόν σύμβουλοι δεν προσλαμβάνονταν και μάλιστα με αμοιβές παχιές.
Ας είναι... Τώρα έρχεται η επιλεγμένη μέσα από διαδικασία νέα CEO στην οποία ασφαλώς ευχόμαστε καλή επιτυχία για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους σαν έτοιμη από καιρό. Αν όμως δεν τα βάλει να ξέρει πως όπως προκύπτει από την πρώιμη «κεντρική» αντίδραση του επόπτη στο Βηματοδότη, η ΤτΕ θα της ρίξει ατόφια την ευθύνη και η ευθύνη θα είναι βαριά.
Να κάνω μια μικρή παρένθεση εδώ… Τελικά σε σχέση με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως μαθαίνω στα 400 εκατ. ευρώ, κάθεται η μπίλια. Βεβαίως, η DBRS δεν έχει βγάλει τον λογαριασμό των τιτλοποιήσεων για να είναι γνωστό το πραγματικό κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας. Όμως, τα 400 εκατ. μπαλώνουν το πρόβλημα και μετά βλέπουμε... Ψυχανεμίζομαι ότι τα 200 από τα 400 εκατ. ευρώ θα πρέπει να τα βρει η οσονούπω νέα διευθύνουσα σύμβουλος, Ελένη Βρεττού, απευθυνόμενη στις γνωριμίες της εφοπλιστικές και άλλες. Και όλα θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί μέχρι Οκτώβριο, βία Νοέμβριο.
Σαντορίνη και Μύκονος αποτελούν εδώ και χρόνια χρυσωρυχείο όχι απλά για όσους επενδύουν αλλά και για όλους αυτούς που έχουν ένα κομμάτι γης προς εκμετάλλευση. Φήμες λένε μάλιστα ότι αντίστοιχη επενδυτική αίγλη στον τομέα του real estate απέκτησε πρόσφατα και το Mεγανήσι της Λευκάδας, το νησί που απέxει 20 λεπτά από το Νυδρί, δεδομένου ότι κάποιες βίλες πουλήθηκαν εντός του έτους με τιμή από 14.000 έως και 17.000 ευρώ το τετραγωνικό.
Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι περιοχές που οι αξίες του real estate έχουν εκτιναχθεί. Όπως μου λένε, χρυσάφι κοστίζει το τελευταίο διάστημα και η γη στο Καστέλι της Κρήτης και συγκεκριμένα στον κόλπο της Κισσάμου εξαιτίας της μεγάλης τουριστικής επένδυσης που βρίσκεται στα σκαριά στην περιοχή. Η παρθένα μέχρι χθες περιοχή, η οποία φιλοξενούσε μερικά μικρά ξενοδοχειακά καταλύματα και κάποιες βίλες προς ενοικίαση, έχει ανέβει επίπεδο μετά την επένδυση της αλυσίδας Sani/Ikos ύψους 125 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος απέκτησε και ενοποίησε περισσότερα από 30 επιμέρους οικόπεδα, συνολικής έκτασης άνω των 200 στρεμμάτων στον κόλπο Κισσάμου Χανίων για να δημιουργήσει το πρώτο ξενοδοχειακό συγκρότημα υπό το εμπορικό σήμα της Ikos Resorts στο νησί. Το νέο Ikos Kissamos θα διαθέτει συνολικά 400 δωμάτια, bungalows και βίλες που θα εκτείνονται σε παραλιακό μέτωπο μήκους 600 μέτρων. Η κατασκευή του θα ξεκινήσει το 2023 και η λειτουργία του αναμένεται τον Μάιο του 2025. Το ενδιαφέρον βέβαια για ακίνητα στην περιοχή και η άνοδος των τιμών έχει ξεκινήσει πολύ πριν την έναρξη των εργασιών.
Σε μία εποχή όπου η «φωτιά» στις διεθνείς τιμές αερίου βάζει «φωτιά» (και) στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η ανάκτηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών αποδεικνύεται σημαντικός «σύμμαχος» της κυβέρνησης στην ενίσχυση των επιδοτήσεων στο ρεύμα, με την όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
Είναι ενδεικτικό ότι από την παρακράτηση των συγκυριακών υπερεσόδων των εταιρειών, τον Ιούλιο η κυβέρνηση συγκέντρωσε ένα ποσό της τάξης των 635,7 εκατ. ευρώ, όταν για τις επιδοτήσεις του προηγούμενου μήνα διατέθηκαν 722 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ακόμη κι αν αφαιρεθούν τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των ΑΠΕ, που ήδη κατέληγαν στη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων, το ποσό που συγκεντρώθηκε από τις υπόλοιπες τεχνολογίες (και επομένως αποτελεί «φρέσκο χρήμα») έφτασε τα 317,7 εκατ. περίπου. Επομένως, κάλυψε περίπου το 44% των επιδοτήσεων.
Καθώς δυστυχώς οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κάθε άλλο παρά αποκλιμακώνονται, λόγω της ακόμη μεγαλύτερης εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου, ο μηχανισμός αποτελεί μία σημαντική πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση των ολοένα μεγαλύτερων ποσών που απαιτούνται για τις επιδοτήσεις. Ήδη τον Αύγουστο το σχετικό ποσό έφτασε στα 1,136 δισ. ευρώ, ενώ για τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί πολύ πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.