BACKSTORY

Χ.Α.: Αγορά «ταύρων» και επενδυτική βαθμίδα - Ερώτημα εκατομμυρίων με τα δικαιώματα - Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων - MIG: Απλά ένα καλό trade

10-02-2023 | 07:08
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χ.Α.: Αγορά «ταύρων» και επενδυτική βαθμίδα - Ερώτημα εκατομμυρίων με τα δικαιώματα - Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων - MIG: Απλά ένα καλό trade

Από το ηλεκτρονικό σφυρί δεν ξεφεύγει κανένας

Στις 22 Φεβρουαρίου με επισπεύδουσα τη do Value και εάν και εφόσον δεν υπάρξει αναστολή το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει για δύο διαμερίσματα της παλιάς δόξας του ποδοσφαίρου Βασίλη Καραπιάλη όπως επίσης και για δύο θέσεις parking. To ένα διαμέρισμα φέρει τιμή εκκίνησης 137.000 ευρώ και το δεύτερο 125.000 ευρώ και 8.000 ευρώ η κάθε θέση parking. Και έτσι αποδεικνύεται ότι το καλός ποδοσφαιριστής δεν σημαίνει και επιτυχημένος επιχειρηματίας. Και τα παραδείγματα είναι ουκ ολίγα με κορυφαίο και πιο γνωστό του Ανατολάκη.

Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων

Ξέρετε... κάτι; Αυτό το να αυξάνουν τα επιτόκια οι τράπεζες μόνον στις προθεσμίες, είναι όπως η αύξηση του βασικού μισθού. Αν δεν ισχύσουν οι τριετίες λεφτά δεν θα δούμε στους λογαριασμούς μας (σε ότι αφορά τα εργασιακά). Σε ότι αφορά τα επιτόκια, τελικώς αυξάνεται η απόδοση για τους έχοντες και κατέχοντες και όχι γι' αυτούς που διατηρούν έναν μικρό λογαριασμό σε ένα οποιοδήποτε ταμιευτήριο.

Χ.Α.: Αγορά «ταύρων» και επενδυτική βαθμίδα

Να θεωρήσουμε πάντως δεδομένο πως η κεφαλαιαγορά προεξοφλεί την επενδυτική βαθμίδα. Φαίνεται στις τιμές των ομολόγων φαίνεται και στο χρηματιστήριο. Διορθώσεις δεν γίνονται παρά ενδοσυνεδριακά και εκτός από τις τράπεζες ξυπνούν και τα γύρω γύρω. Ενδιαφέρον tip, οι επενδυτές δεν ασχολούνται με τις επικείμενες εκλογές.

Ζητείται τάξη στο διαδίκτυο

Μια αρχή γίνεται να μπει μια τάξη στο διαδίκτυο. Ξεκινάει η πανευρωπαϊκή εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση που υπέγραψαν όλες οι σημαντικές διαδικτυακές πλατφόρμες εγκαινιάζοντας το νέο Κέντρο Διαφάνειας. Το νέο Κέντρο Διαφάνειας θα λειτουργεί, μέσω ενός ενιαίου αποθετηρίου στο οποίο οι πολίτες, οι ερευνητές και οι ΜΚΟ της ΕΕ μπορούν να έχουν πρόσβαση και να τηλεφορτώνουν πληροφορίες. Αυτό θα διασφαλίσει την προβολή των προσπαθειών που καταβάλλουν τα υπογράφοντα μέρη για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του κώδικα, καθώς και τη σχετική λογοδοσία τους. Μακάρι!

Ερώτημα εκατομμυρίων με τα δικαιώματα

Μου έθεσαν χθες ένα κουίζ και δεν ξέρω να το απαντήσω. Αν κάποιος αγοράσει δικαιώματα σε μια αύξηση κεφαλαίου και με τον τρόπο αυτό αυξήσει το ποσοστό του σε επίπεδα που αν αγόραζε απευθείας μετοχές θα έκανε υποχρεωτική δημόσια πρόταση πρέπει να κάνει δημόσια πρόταση αν ασκήσει τα δικαιώματα; Μην βιαστείτε να απαντήσετε γιατί περιμένω να το κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Να δούμε αν έχουν και συνέχεια αυτά που λέει κατά καιρούς ή αλλάζουν αναλόγως των … περιστάσεων.

MIG: Απλά ένα καλό trade

Μιας και μιλάμε για δημόσιες προτάσεις νομίζω ότι πλέον το ποσοστό που έχει Πειραιώς στη MIG δεν δίνει περιθώρια στην πλευρά Ηλιόπουλου. Βέβαια κάποιοι λένε ότι έχοντας αποκτήσει πολύ χαμηλά ποσοστά κοντά στο 10% μπορεί να αγοράζει εκ τους ασφαλούς περί το 30% και αν δεν του βγει να πουλήσει στην Πειραιώς. Εγώ δεν το βλέπω και δεν μου προκύπτει. Απλά ο μέγας και τρανός Seajets μάλλον θα περιοριστεί σε ένα καλό χρηματιστηριακό μεροκάματο και θα τον ευχαριστούν πολλοί μέτοχοι χρόνια εγκλωβισμένοι που τους έδωσε την ευκαιρία να ρεφάρουν.

Ζήτημα PR

Έγινε χθες στο Χρηματιστήριο εκδήλωση από το ΣΕΒ και την ΕΣΕΔ με τίτλο «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου: Η καρδιά του Συστήματος Εταιρικής Διακυβέρνησης». Αναρωτιέμαι πως δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να ρωτήσει εκεί στο Χρηματιστήριο πως την εφαρμόζουν την εταιρική διακυβέρνηση για την οποία κόπτονται και κάθε τρεις και λίγο γίνεται και ένα εσωτερικό παρατράγουδο χωρίς συνέπειες. Θα μου πείτε όταν όλα κινούνται γύρω από το PR της κας Ξένιας τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία.

Η Τουρκία και το Χρηματιστήριο Αθηνών

Όταν υπάρχουν τραγικά γεγονότα όπως ο σεισμός στην γειτονική Τουρκία τι να πει κάποιος για τις μετοχές και τα Χρηματιστήρια. Αλλά μια και το σημείωναν οι traders σας το μεταφέρουμε. Η αναστολή λειτουργίας του τοπικού χρηματιστηρίου λόγω της αστάθειας της αγοράς, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία λέγεται ότι οδήγησε κάποια funds και διεθνείς διαχειρίσεις κεφαλαίων να μεταφέρουν κεφάλαια στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Αν ισχύει, πόσο θα κρατήσει, σε ποια χαρτιά κατευθύνθηκαν θα φανούν προσεχώς όταν γίνει ο λογαριασμός.

Τα εκπαιδευτικά κέντρα καινοτομίας

Στο Ταμείο Ανάκαμψης «κλείδωσε» μια δράση με εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, ύψους περίπου 5,6 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά στην ανάπτυξη Κέντρων Καινοτομίας στις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Η ενέργεια αυτή στοχεύει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος γνώσης που θα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σχολική κοινότητα, την τοπική κοινωνία, τους θεσμούς, τα Πανεπιστήμια και τις επιχειρήσεις τοπικής εμβέλειας και το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με ανάλογα εκπαιδευτικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ακούγεται ενδιαφέρουσα περίπτωση.

ΕΡΓΟΣΕ: Ο μικρός διαγωνισμός στο Κρυονέρι

Αν και πολλοί διαγωνισμοί μετατέθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, εντούτοις, αυτός της ΕΡΓΟΣΕ για την κατασκευή σιδηροδρομικής στάσης στο Κρυονέρι (Προαστιακός) έγινε κανονικά προ ημερών. Βέβαια, πρόκειται για σχετικά μικρό σε προϋπολογισμού έργο (σχεδόν 6 εκατ. ευρώ) σε σχέση με τα μεγάλα projects του φορέα, οπότε, από βδομάδα θα δούμε πόσες συμμετοχές υπήρξαν. Μια φορά πάντως, η διαδικασία πραγματοποιήθηκε οπότε θα έχουμε προσεχώς αποσφράγιση και ανακήρυξη μειοδότη.

Διαγωνισμός 23,3 εκατ. ευρώ για τους… δημόσιους διαγωνισμούς

Διαγωνισμό σχεδόν 23,3 εκατ. ευρώ (με προαιρέσεις) για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός νέου συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων για την υποστήριξη ενός πλήρους κύκλου Δημοσίων Προμηθειών προωθεί η Κοινωνία της Πληροφορίας. Ξέρετε, για να λειτουργούν καλύτερα συστήματα όπως η Διαδικτυακή Πύλη «Προμηθεύς», το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) κ.α. και να προχωρούν καλύτερα διαγωνισμοί για έργα, συμβάσεις προμήθειες κ.λπ. Οσοι ενδιαφέρονται, ας κοπιάσουν έως τις 13 Μαρτίου που ορίστηκαν οι προσφορές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:10

Νέα μικρή άνοδος στις ευρωαγορές - Κατρακύλα 7,73% για Porsche

19:00

Eurobank: Οι αποφάσεις της τακτικής γενικής συνέλευσης

18:57

Παπαθανάσης για λιμάνι Σούδας: Εκσυγχρονίζεται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

18:55

Πυροσβεστική: 62 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα

18:54

Γεωργιάδης: Έχουμε συνεργατική σχέση με τους γιατρούς - Δεν θέλουμε πόλεμο μαζί τους

18:49

Metlen: Πούλησε στην Schroders Greencoat 3 φωτοβολταϊκά πάρκα στη Βρετανία

18:42

Σταϊκούρας για Ν. Καρβάλη – Τοξότες: Θα συνδεθεί το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας με το σιδηροδρομικό δίκτυο

18:35

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Δάνειο 390 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ για κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων

18:30

Υπ. Ανάπτυξης: Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα για το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC

18:25

Πανώλη αιγοπροβάτων: 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Τρίκαλα και Λάρισα

18:20

Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του ΚΠΨΥ της Παιδικής Πολυκλινικής Αθηνών

18:14

Οργή για τη ρύθμιση που επιτρέπει την επίταξη ιδιωτών γιατρων σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία

18:07

Συνάντηση Κασσελάκη - Στουρνάρα την Τετάρτη στην ΤτΕ

18:02

Φωτιά στους Δελφούς: Πυρκαγιά σε δασική έκταση – Ήχησε το 112

17:59

Μητσοτάκης: «Είμαστε δίπλα στα Άτομα με Αναπηρία»

17:52

ΕΡΓΟΣΕ: Προκηρύχθηκε το έργο της νέας σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Νέα Καρβάλη -Τοξότες

17:45

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Παραιτήθηκε η επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών στις ΗΠΑ

17:34

Οξυγόνο στον πυθμένα του ωκεανού ανακάλυψαν επιστήμονες

17:25

Χρηματιστήριο: Κράτησε τις 1.480 μονάδες - Υψηλή μεταβλητότητα με χαμηλό τζίρο

17:24

Η Intracom Telecom εξελίσσει τη λειτουργική αποτελεσματικότητα του 5G

17:24

Σε υψηλό 3,5 ετών η μετοχή της Spotify με «φτερά» από συνδρομητές και κέρδη β' τριμήνου

17:17

Το ΣτΕ αποφάσισε την έκδοση του επιχειρηματία Ali Yesildag στην Τουρκία

17:07

Βρετανία: Το BBC προανήγγειλε νέες περικοπές θέσεων εργασίας

16:58

UPS: Πτώση σε έσοδα, κέρδη το β' τρίμηνο και υποβάθμιση guidance για το 2024 - Βουτιά για τη μετοχή

16:48

Wall Street: Ήπιες διακυμάνσεις εν αναμονή τεχνολογικών αποτελεσμάτων

16:47

Citywire: Alpha Bank η ανανεωμένη τράπεζα που υποστηρίζουν οι κορυφαίοι επενδυτές

16:38

Στην Ασία η ασφαλέστερη πόλη στον κόσμο για τους τουρίστες

16:27

Πετρέλαιο: Στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα άνω του ενός μηνός

16:24

Πορτογαλία: 48ωρη απεργία γιατρών - Ζητούν αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας

16:11

Εσθονία: Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα