BACKSTORY

Οι στόχοι-άθλοι  του Ηρακλή - Μία Alpha για το Ελευθέριος Βενιζέλος - Νέες εκδόσεις από το Δημόσιο - Εδώ το καλό στρατηγικό σχέδιο - Οι ισορροπίες στις κατασκευές

23-02-2023 | 06:50
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι στόχοι-άθλοι  του Ηρακλή - Μία Alpha για το Ελευθέριος Βενιζέλος - Νέες εκδόσεις από το Δημόσιο - Εδώ το καλό στρατηγικό σχέδιο - Οι ισορροπίες στις κατασκευές

Οι στόχοι-άθλοι του Ηρακλή

Η Do Value πούλησε το Souq στην Intrum και αυτό είναι μια από τις πωλήσεις τιτλοποιήσεων που θα διενεργηθούν καθώς οι servicers πρέπει να πιάσουν τους στόχους του Ηρακλή που με όλα όσα έχουν συμβεί τα περασμένα έτη το λες και άθλο. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που η δευτερογενής αγορά θα παίξει εξαιρετικά δυνατά το προσεχές χρονικό διάστημα.

Μία Alpha για το Ελευθέριος Βενιζέλος

Την Alpha Bank φαίνεται πως επέλεξε ως σύμβουλο το Υπερταμείο στο κορυφαίο project που θέλει το Ελευθέριος Βενιζέλος να εισέρχεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκειται για τη πρώτη μεγάλη εταιρία που θα χτυπήσει την πόρτα της Λεωφ. Αθηνών για να εισέλθει και όχι για να εξέλθει. Να δούμε αν προλάβει τον κύκλο των εκλογών.

Νέες εκδόσεις από το Δημόσιο

Παρά τα υψηλά επιτόκια το Δημόσιο, που έχει καλύψει τις μισές δανειακές του ανάγκες ήδη, διερευνά άλλη μια έκδοση και μάλιστα πολυετή (θα είναι 10ετής, κάτι λιγότερο θα σας γελάσω....). Άλλωστε η τελευταία ήταν 3,5 δισ. ευρώ, από 1,5 δισ. που αντλεί συνήθως. Φαίνεται πως και εδώ επικρατεί η άποψη πως αργότερα η άνοδος των επιτοκίων θα κάνει το κόστος δανεισμού ακόμη ακριβότερο.

Εγγυητές και Παρακαταθήκες

Θέλω να σας πω, για όσους δεν το γνωρίζουν, πως οι τράπεζες για να εκδώσουν εγγυητική επιστολή θέλουν μια εβδομάδα παρά το γεγονός πως δεσμεύουν πλήρως το αντίτιμο της εγγυητικής από το λογαριασμό του πελάτη τους. Γιατί; Γιατί αντιμετωπίζουν την εγγυητική ως δάνειο και έτσι αυτή πρέπει να εγκριθεί. Εξ ου και πηγαίνουν όλοι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και εκδίδουν Εγγυητική Παρακαταθήκη πολύ κοντά σε αυτό που λέμε Εγγυητική Επιστολή και που φυσικά είναι απολύτως δεκτή σε όλους τους διαγωνισμούς του Δημοσίου

Στην Αθήνα ο Barack Οbama

Στην Αθήνα θα βρεθεί ο Barack Οbama τον Ιούνιο για να συμμετάσχει στο SNF Nostos Conference. Στο φετινό SNF Nostos Conference, ο Barack Obama θα συζητήσει τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατικής κουλτούρας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών μαζί με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο. Η δημοκρατική κουλτούρα αποτελεί ένα αντικείμενο συζήτησης που αποχτά όλο και πιο μεγάλο ενδιαφέρον καθώς δεν θεωρείται αυτονόητο ούτε καν στον αναπτυγμένο κόσμο με ότι και εάν εννοούμε υπό το συγκεκριμένο όρο.

Εδώ το καλό στρατηγικό σχέδιο

Χθες μάθαμε για μια ακόμα φορά για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Κεφαλαιαγοράς. Μόνο που υπάρχει και ένα άλλο σχέδιο που είχε εκπονηθεί υπό τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Ζαββό το οποίο δυστυχώς έμεινε στα χαρτιά. Δεν είμαστε κατά των εκσυγχρονισμών αλλά διατηρούμε κάποιες αμφιβολίες αν το καινούριο σχέδιο θα προβλέπει και τις τολμηρές θεσμικές κινήσεις που περιελάμβανε το προηγούμενο, όπως για παράδειγμα το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία ήταν και παραμένει καίριας σημασίας

Ζήτημα προτεραιότητας

Αυτό είναι. Το Υπερταμείο με περηφάνεια ανακοίνωσε ότι δημοσίευσε την πρώτη έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης. Και προφανώς βρίσκεται στις προτεραιότητές του η βιώσιμη ανάπτυξη που προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πόσο κόστισε και ποια είναι τα οφέλη για τον Έλληνα φορολογούμενο.

ΧΑ: Ζητούμενο το «πώς» και «πόσο»

Έχασε χτες έδαφος το ΧΑ που είχε συνηθίσει τους «πιστούς» του σε σχεδόν μόνιμα ανοδικό τέμπο τελευταία και οι «παίκτες» λίγο τους κακοφάνηκε. Και λογικό είναι. Αλλά δεν χάλασε ο κόσμος. Όπως λένε και στην αγορά, το ζητούμενο το «πως» και «πόσο». Ή αλλιώς, η ένταση και το βάθος της (τυχόν νέας) διόρθωσης. Αυτό, στην περίπτωση που δεν καταφέρει να αντιδράσει άμεσα. Άρα, οι επόμενες συνεδριάσεις έως το τέλος της εβδομάδας ή και του μήνα (με την αργία της Καθαράς Δευτέρας μέσα) έχουν ενδιαφέρον. Και αν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών συνεχιστούν, μάλλον πιο αυξημένα αντανακλαστικά πρέπει να έχουν όσοι εισήλθαν στον κύκλο των συναλλαγών τελευταία και όχι όσοι πρόλαβαν μεγάλο μέρος της κίνησης και «παρακαλούσαν» για διόρθωση.

Η ΑΚΤΩΡ και οι ισορροπίες στις κατασκευές

Ειδικός δεν είμαι, αλλά κάτι μέσα μου «φωνάζει» ότι το που θα καταλήξει η ΑΚΤΩΡ, δηλαδή ποιος τελικά θα την αποκτήσει από τους φανερούς και μη «μνηστήρες», επηρεάζει τις ισορροπίες στον κατασκευαστικό κλάδο και σε επίπεδο ισχύος. Για παράδειγμα, άλλο πράγμα είναι να καταλήξει στον Κούτρα και άλλο π.χ. στην Intrakat ή στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή σε άλλον υποψήφιο που ξαφνικά εμφανιστεί (λέμε τώρα). Νομίζω ότι αυτοί που ξέρουν καλά τις ιδιαιτερότητες του χώρου με καταλαβαίνουν. Αλλά στην τελική, για μπίζνες πρόκειται.

Αναχρηματοδότηση δανείων σε οδικές παραχωρήσεις

Από το insider.gr και τη στήλη έχετε διαβάσει τα περί αναχρηματοδότησης δανεισμού των παραχωρησιούχων που εκμεταλλεύονται τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Με τους μετόχους να ποντάρουν σε «επιστροφή κεφαλαίου» (ατύπως) δεκάδων εκατ. ευρώ. Αυτά σας τα έχουμε αποκαλύψει για τον «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου». Η στήλη πάντως κάπου άκουσε και για μια ανάλογη κίνηση (εν μέρει) και σε άλλη παραχώρηση αλλά δεν βάζει το χέρι της στη φωτιά. Δεν είναι και πολλές, η Ολυμπία Οδός, οι Νέα – Ιόνια και ο Μορέας που επιδοτείται κιόλας.

Το χρονοδιάγραμμα για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Μια απάντηση, μεταξύ πολλών άλλων, της Αττικό Μετρό προς ενδιαφερόμενο για τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης μπορεί να δείξει, ή έστω να επιβεβαιώσει (εφόσον τηρηθούν) τα χρονοδιαγράμματα για την κατασκευή της βασικής γραμμής. Τι προκύπτει; Αυτό που σε γενικές γραμμές έχει πει η ηγεσία του υπ. Υποδομών & Μεταφορών, δηλαδή ότι το μεν βασικό έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023, η δε επέκταση προς Ανατολικά τον Ιούνιο 2024. Για να δούμε λοιπόν.

Η «αγωνία» για τα Δικαστήρια Πειραιά

Για όποιον έχει «αγωνία» (λέμε τώρα) για την κατάληξη του διαγωνισμού για τα νέα δικαστήρια Πειραιά, δηλαδή σε ποιο ακίνητο θα «μεταφερθούν», σε αυτό που προτείνει η DIMAND (σας έχουμε αποκαλύψει ότι προηγείται στις προτιμήσεις των αρμοδίων) ή σε αυτό των Ισραηλινών της GOLDEN HORIZON INVESTMENTS (σας είχαμε πει ότι έχουν υποβάλει και ένσταση), τον πληροφορούμε ότι πρέπει να περιμένει λίγο ακόμα. Όπως σας λέγαμε πρόσφατα, έγινε η αυτοψία προχτές στα δύο προσφερόμενα ακίνητα, χτες στο Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων το κουβέντιασαν μαζί με τους εκπροσώπους των γκρουπ και σήμερα το Δ.Σ. θα επανέλθει. Για να δούμε και εδώ τι θα βγει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:45

ΕΣΗΕΑ κατά Έλενας Ακρίτα: Προσβλητική η ανάρτησή σας

23:30

ΟΗΕ: Η ανθρωπότητα θύμα μιας «επιδημίας ακραίας ζέστης»

23:28

Eθνική Τράπεζα: Στις 2 Αυγούστου η καταβολή του μερίσματος

23:16

Wall Street: Τρίτη ημέρα απωλειών για τον Nasdaq - «Βουτιά» 18% για την Ford

23:00

Στυλιανίδης: Μηδενική ανοχή σε θέματα ασφαλείας των εργαζομένων στη ναυτιλία

22:54

Κλήρωση Τζόκερ: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

22:21

Πετρέλαιο: Ενισχύθηκε μετά τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ

22:02

Στον Λευκό Οίκο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

21:52

Μοτοδυναμική: Αύξηση 12% στον κύκλο εργασιών το α' εξάμηνο, πτώση κερδών

21:45

Χρυσός: Σε χαμηλό άνω των 2 εβδομάδων λόγω profit taking

21:27

Μίνι παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

21:24

Attica Bank-Παγκρήτια: Με ψήφους από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασε από τη Βουλή η συγχώνευση

21:12

Πόσο στοιχίζουν τα «μπάνια του λαού» στη Γερμανία;

20:44

Πυροσβεστική: 24 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα - Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Τζιά

20:29

Καταδίκασαν το περιστατικό Πολάκη όλα τα κόμματα: «Ντροπιαστικό και απαράδεκτο»

20:07

Κασσελάκης: Ιστορική παραποίηση τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

20:04

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε περιοχές των περιφερειών Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

19:58

Πολάκης: Ήμουν, είμαι και παραμένω ΣΥΡΙΖΑ - Θα το ξαναέκανα

19:54

Τουρκία: Συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας - Αναφορές σε Κύπρο, Αιγαίο και Μεσόγειο

19:52

Meta: Αντιμέτωπη με πρόστιμο «μαμούθ» 13,4 δισ. από την Ε.Ε. για το Marketplace

19:46

Γαλλία: Ανοίγει η αυλαία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Προσπαθεί να κλείσει την πόρτα στα μνημόνια

19:38

Πιερρακάκης για ανακοίνωση βάσεων εισαγωγής: Το μέλλον τώρα ξεκινά να ανοίγεται μπροστά σας

19:34

Ε. Μυτιληναίος: «Yπεραντίδραση» ο φόρος στο φυσικό αέριο

19:20

Τραμπ: Καταδικάζει τη «βάναυση» στάση των Δημοκρατικών απέναντι στον Μπάιντεν

19:20

Unilever: Δεν έχει ακόμα καθοριστεί η νέα οργανωτική δομή για τη χώρα μας

19:10

Το tech sell-off εξαπλώθηκε και στις ευρωαγορές - Άνοδος 6% της Unilever

18:52

Παρίσι 2024: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων - Μέσα και ο Αντετοκούμπο

18:42

Δικαιοσύνη στην Ελλάδα: Σχεδόν τριπλάσιος ο χρόνος επίλυσης αστικών υποθέσεων σε σχέση με την ΕΕ

18:41

Εκτός ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης - Πώς αντέδρασε

18:31

Η ΕΥΔΑΠ ξεκινά μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού του αποχετευτικού δικτύου