BACKSTORY

Της μοναξιάς το πάγωμα - H δύναμη του τουρισμού και οι πτήσεις - Τα deals στις (μικρο)κατασκευαστικές

12-04-2023 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Της μοναξιάς το πάγωμα - H δύναμη του τουρισμού και οι πτήσεις - Τα deals στις (μικρο)κατασκευαστικές

Της μοναξιάς το πάγωμα

Η συνεννόηση μεταξύ τραπεζών αποτελεί μια εξόχως δύσκολη υπόθεση. Απορώ ώρες ώρες πως τόσα χρόνια κατέληγαν να έχουν ίδιες πολιτικές και χωρίς διαφοροποίηση παντού. Βεβαίως ήταν τα μνημόνια θα μου πείτε....

Αφού λοιπόν δεν συμφώνησαν στην κοινή ανακοίνωση η κάθε τράπεζα αποφάσισε να «παγώσει» τις δόσεις από μόνη της.

Βέβαια όλες στο ίδιο tempo αλλά το κοινό ανακοινωθέν κινδύνευε φαίνεται να μη βγει ποτέ και έτσι η λύση της μοναξιάς κρίθηκε η καλύτερη.

Μια θητεία μια ιστορία

Λοιπόν για να γνωρίζετε ο διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας στο Πρώτο Πρόγραμμα δήλωσε πως μετά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του το 2026 αποσύρεται από την ενεργό δράση καθότι θα είναι 70 ετών. Όμως μέχρι τότε άλλα 3,5 χρόνια ακόμη έχει πολλά να κάνει τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδος όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα…

Δεν τον έχω να καταλύει στην Σύρο τον κ. Στουρνάρα ως «απόστρατο». Καλά κάνει όμως και διασκεδάζει τα σενάρια που τον θέλουν να αναμειγνύεται στην πολιτική, γιατί αυτή ήταν η ερώτηση που του τέθηκε και απάντησε ξεκάθαρα. «Όχι, δεν με ενδιαφέρει. Το έχω δηλώσει επανειλημμένα» είπε. Γιατί αυτά τα σενάρια δεν κάνουν καλό ούτε στην πολιτική ούτε στην εποπτεία.

H δύναμη του τουρισμού και οι πτήσεις

Ο τουρισμός πάει σφαιράτος. Πιο σφαιράτος δεν γίνεται. Έτσι λοιπόν μοιραία η Aegean ανακοίνωσε ότι στο α’ τρίμηνο ο φόρτος επιβατών είναι 5% υψηλότερος από το αντίστοιχο διάστημα του 2019, που ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τη χώρα μας. Να μη σας πω τι θα γίνει τον Απρίλιο ή αργότερα...

Μπάζει το σύστημα;

Ένα περίεργο πράγμα παρατηρώ. Να ανακοινώνουν οι εισηγμένες οικονομικά αποτελέσματα, να τα έχουν αναρτημένα στις ιστοσελίδες τους αλλά όχι και στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου. Υπάρχει κάποιοι ζήτημα που δεν αναρωτώνται στην ιστοσελίδα του ΧΑ ή απλά δεν ασχολείται κανένας; Θα το ψάξω και θα επανέλθω αν και μου σφύριξαν ότι το σύστημα ανάρτησης μπάζει ολίγον τι.

Αλλού κινήσανε για αλλού…

Ρώτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ για την κατανομή των κεφαλαίων της αύξησης. Έχουν χάσει και αυτοί είναι αλήθεια το λογαριασμό γιατί για αλλού κίνησαν τα χρήματα όταν μπήκε με τα χίλια βάσανα και την ανοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο Χρηματιστήριο και αλλού θα καταλήξουν. Θα μου πείτε ότι υπάρχει δικαιολογία ότι αλλάζουν οι συνθήκες. Αλλά δεν είναι δικαιολογία να έχεις υποτίθεται επενδυτικό σχέδιο και να αλλάζει τελείως λίγους μήνες μετά και να πηγαίνουν χρήματα αλλού πριν καν αλλάξει από τη Γενική Συνέλευση η διάθεση κεφαλαίων.

Όχι τυχαίο ράλι

Καθόλου τυχαίο το ράλι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν για το deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής. Πέραν αυτού υπάρχει και ένα μεγάλο project που κυνηγά ο όμιλος και θα κάνει αίσθηση αλλά επειδή δεν είναι κλεισμένο προς το παρόν τηρώ στάση αναμονής.

Τα deals στις (μικρο)κατασκευαστικές

Οι απαντήσεις θα δοθούν στην πορεία, μια φορά πάντως, για να ξέρετε, στην αγορά αναρωτιούνται αν θα δούμε και νέα deals στον κατασκευαστικό κλάδο. Στους μεγάλους βέβαια, κυκλοφόρησαν σενάρια αλλά στελέχη του χώρου εκτιμούν ότι δεν είναι μια απλή υπόθεση ένα επιπλέον consolidation. Ωστόσο, θα φανεί. Στους μικρούς πάλι, ουδείς το αποκλείει, δίχως να «βάζει το χέρι του στη φωτιά». Άλλωστε, η ΤΕΚΑΛ βρέθηκε στο στόχαστρο της Intrakat, η Δομική Κρήτης κέντρισε το ενδιαφέρον Κούτρα κ.α. Μπορεί να μην προέκυψε κάτι, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Αφήστε που στην πιάτσα εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορούν σενάρια περί επαναπροσέγγισης Συνατσάκη (ΔΟΜΙΚΗ) – Κούτρα. Λέτε αυτή τη φορά να έχουμε εξελίξεις; Για να δούμε.

Noval – Viohalco: Το «Urban Regeneration» των 150 εκατ. ευρώ

Για σήμερα, αν δεν αλλάξει κάτι, έχει προγραμματιστεί μια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που έχουν «μπει» στην ατζέντα βρίσκεται και η γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στο πλαίσιο κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) του επενδυτικού σχεδίου «Ανάπτυξη Σύνθετου Πολιτιστικού, Εμπορικού, Επιχειρηματικού, Οικιστικού και Τουριστικού Πόλου», επί της οδού Πειραιώς 252. Αν δεν κάνουμε λάθος, πρόκειται για το project της Noval Property, της ΑΕΕΑΠ της Viohalco, εκτιμώμενου ύψους 150 εκατ. ευρώ. Το έργο της Πειραιώς 252 αφορά στην αστική ανάπλαση (urban regeneration) των παλαιών εγκαταστάσεων του εργοστασίου. Πιο συγκεκριμένα στα περίπου 55.000 τ.μ. ανάπτυξης θα αναπτυχθούν εγκαταστάσεις πολιτισμού, τουριστική μονάδα, επιχειρηματικό κέντρο, κατοικίες, food hall, χώροι αθλητισμού κ.α.

Πάει Ελεγκτικό Συνέδριο η ΣΔΙΤ σύμβαση του ΒΟΑΚ

Αν και από καιρό είναι γνωστό ότι οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Intrakat θα αναλάβουν τη διαχείριση και κατασκευή του οδικού τμήματος Χερσόνησος – Νεάπολη (σχεδόν 300 εκατ. ευρώ) του ΒΟΑΚ, μέσω ΣΔΙΤ, να σας πούμε ότι το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών χτες έκανε γνωστό ότι η κοινοπραξία αναδείχθηκε και επισήμως ανάδοχος του έργου, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασίας Οριστικοποίησης Σύμβασης Σύμπραξης. Η οποία και θα «φύγει» για έλεγχο και έγκριση προς το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ώστε, μετά από τη διαδικασία του Ε.Σ., να πάρει τον δρόμο και της υπογραφής.

Ο ΑΒΑΞ και το Κρυονέρι

Στην σιδηροδρομική αγορά ήταν αναμενόμενο, άλλωστε δεν νομίζουμε να υπήρχαν και πολλοί ενδιαφερόμενοι, αλλά περίμεναν και τα επίσημα χαρτιά. Το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ κατακύρωσε στην ΑΒΑΞ τη σύμβαση του έργου κατασκευής της στάσης (του Προαστιακού) στο Κρυονέρι. Ο προϋπολογισμός δεν είναι μεγάλος, κάπου στα 5,8 εκατ. ευρώ. Αλλά, όπως λέγανε στην πιάτσα (σιδηροδρομική), «ας πρόσεχαν οι μικροί όμιλοι και να μην ήθελαν… μεγάλα πράγματα». Για το τι εννοούσαν, θα σας γελάσουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:22

Nike: Η χειρότερη βουτιά της μετοχής φέρνει νέα παπούτσια κάτω από 100 δολάρια

19:09

Παπαθανάσης: Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων

19:01

Πυροσβεστική: 86 κλήσεις λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία

18:58

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Standard & Poor's - Θετικό το outlook

18:55

Tesla: Οι πωλήσεις που ανακοίνωσε στοίχισαν 3,5 δισ. δολάρια στους short sellers

18:53

Trastor: Από τις 8 Ιουλίου στο ταμπλό οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

18:42

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Eurogroup: «Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας από τις πιο θετικές ιστορίες στην Ευρωζώνη»

18:30

Γαλλία: Το 47% των Γάλλων δεν θέλει απόλυτη πλειοψηφία για το κόμμα της Λεπέν

18:16

Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ): Πολύ πιο φιλόδοξο το νέο επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών

17:55

ΕΒΕΑ: Αύξηση 15,8% στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων το α’ εξάμηνο

17:46

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκαν οι συγκεντρώσεις για Entersoft και SoftOne

17:42

Το FINISH και η πρωτοβουλία «Το νερό είναι στα χέρια μας» ταξίδεψαν στην Τήλο

17:36

ΕΟΔΥ: Σχέδιο δράσης για τη γρίπη των πτηνών

17:31

ΣΥΡΙΖΑ: Επτά μέλη καταψήφισαν την εισήγηση Κασσελάκη για την Κεντρική Επιτροπή

17:21

Βγήκαν μπροστά οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο - Πάνω από τις 1.430 μονάδες

17:19

Focus Bari: Μόνο ένας στους δέκα Έλληνες δηλώνει ευχαριστημένος από τη ζωή του

17:11

Είναι κερδοφόρες ή ζημιογόνες οι ελληνικές ΠΑΕ; Τι ισχύει για τους «Big 4»

17:09

Εκλογή νέου Γενικού Γραμματέα στο ΕΒΕΑ

16:51

Πιερρακάκης: Μέλημά μας να συμβάλλει η Τεχνητή Νοημοσύνη στη βελτίωση των εκπαιδευτικών

16:46

Έκθεση Κομισιόν: Οι ΜμΕ δημιουργούν θέσεις εργασίας παρά τον υψηλό πληθωρισμό

16:40

Ελέγχεται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα 1,5 εκατ. ευρώ ιδιαίτερα δημοφιλής τραγουδιστής

16:37

Συνάντηση Θεοδωρικάκου με Επιμελητήρια: «Να συμβάλλουν όλοι στην αποκλιμάκωση των τιμών»

16:32

ΕΛΙΝΟΙΛ: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ/μετοχή- Από 19/7 η καταβολή

16:19

Συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική 7 άτομα για εμπρησμούς στο κέντρο της Αθήνας

16:14

Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Οι ελληνικές τράπεζες έχουν γυρίσει οριστικά σελίδα

16:14

Συναγερμός στο Παρίσι: Εκκενώνεται το Παλάτι των Βερσαλλιών

16:09

Κλειστή η Wall Street λόγω Ημέρας Ανεξαρτησίας

16:02

Κομισιόν: Επενδύει 325 εκατ. στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα ημιαγωγών

15:59

Χατζηδάκης: Νέες δράσεις για το δημογραφικό και αλλαγές στα επιδόματα – Προχωρά η «κοινωνική αντιπαροχή»

15:56

Η Ρωσία έπληξε εγκατάσταση φυσικού αερίου στην περιοχή Πολτάβα της Ουκρανίας