Οι αιτιάσεις των τραπεζών
Δεν ξέρω από που να ξεκινήσω σήμερα. Όλα χρειάζονται να μπουν σε σειρά.
Είδα μετά μεγίστης προσοχής το Δελτίο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών που επισημαίνει και πάλι πως η διαφορά προκύπτει από το γεγονός ότι η ΕΚΤ και επομένως και η ΤτΕ υπολογίζει το επιτοκιακό περιθώριο κέρδους για τις τράπεζες σε ό, τι αφορά τις καταθέσεις μαζί με τις καταθέσεις πρώτης ζήτησης που τιμολογούνται κοντά στο μηδέν σε όλη την Ευρώπη. Ως τέτοιες ορίζονται οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως.
Tι συνέβαινε παλιά
Πάντα έτσι ήταν κύριοι. Και όταν είχαμε πληθωρισμό παλιά- όχι και τόσο πολύ παλιά ώστε η Ένωση να μην το θυμάται- οι τράπεζες προσέφεραν επιτόκια και στο ταμιευτήριο και στον όψεως. Γιατί; Γιατί και στη χώρα μας και στις άλλες χώρες η συντριπτική πλειοψηφία των καταθέσεων, το 70% είναι αυτή. Και μιας και μιλάτε και για τον όψεως, το ξέρετε κύριοι ότι οι τράπεζες ζητούν έξοδα για τον όψεως ακόμη και όταν αυτός δεν κινείται. Και έξοδα τερατώδη...
Επίσης η σύγκριση με την Πορτογαλία και την Ισπανία στις καταθέσεις προθεσμίας είναι βολική, όχι όμως και με τις χώρες του Βορρά.
Ας είναι.... Το επιτοκιακό περιθώριο έχει ανέβει σχεδόν δύο μονάδες από τότε που ξεκίνησε η άνοδος των επιτοκίων και αυτό είναι πολύ.
Η επενδυτική ημέρα της Alpha Bank
Η επενδυτική ημέρα για την Alpha Bank κόμισε μια αισιοδοξία για τους μετόχους της τράπεζας μιας και σε κάθε περίπτωση η προοπτική για ανάπτυξη 20% κέρδη του ομίλου δεν το λες και λίγο.
Επίσης και η ισχυρή δέσμευση για μέρισμα και αυτή προσέδωσε αξία στην παρουσίαση (σ.σ. αρκεί να το επιτρέψουν οι επόπτες).
Ο φορέας αργεί
Ο φορέας για την εκμίσθωση των ακινήτων δεν πρόκειται να λειτουργήσει νωρίτερα του 12μήνου, ανέφερε χθες ο κ. Τάσος Πανούσης. Αίσθησή μου είναι πως οι ενδιαφερόμενοι κωλυσιεργούν.
Επίσης μάθαμε πως το 80% των ανακτήσεων των NPEs γίνονται με συναίνεση των δανειοληπτών. Ήδη 8 δισ. ευρώ δάνεια έχουν γίνει πάλι ενήμερα και έχουν οδηγηθεί προς τις τράπεζες
Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι ακούτε;
Aπό χθες τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανόνες της ΕΕ για την προστασία των επιβατών σιδηροδρομικών συγκοινωνιών. Πλέον οι επιβάτες προστατεύονται καλύτερα σε περίπτωση διακοπής του ταξιδιού τους και οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν μια ομαλή ταξιδιωτική εμπειρία στους επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα. Θέλω να τα δω αυτά να εφαρμόζονται στην Ελλάδα όπου τα αυτονόητα δεν είναι αυτονόητα.
Τα απρόσμενα κέρδη και τα θολωμένα μυαλά
Χθες ο Γιάννης Βαρδινογιάννης είπε ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη αλλά απρόσμενα κέρδη. Και έτσι είναι. Γιατί θυμάμαι ότι υπήρχαν εποχές που τα διυλιστήρια υπέφεραν από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και τα χαμηλά περιθώρια διύλισης αλλά κανένας δεν βρήκε να μιλήσει για υπερζημιές. Έτσι όμως είναι στη χώρα του λαϊκισμού όπου κάποιοι ανακαλύπτουν υπερκέρδη που δεν υπάρχουν και φαντασιώνονται στο θολωμένο τους μυαλό ότι αυτά που έγιναν λόγω Ουκρανίας θα γίνονται κάθε χρόνο. Εγώ βλέποντας πάντως τα τρίμηνα στο Χρηματιστήριο δεν είμαι και τόσο σίγουρος, αν εξαιρέσουμε τις τράπεζες, ότι το πρόσημο μεταβολής της κερδοφορίας το 2023 θα είναι θετικό όση και αν είναι η ανάπτυξη της οικονομίας.
Το timing με την Αττική Οδό
Επειδή εδώ και περίπου μία εβδομάδα, από τότε που πήγε στους ενδιαφερόμενους η τελική σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού (ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για τη νέα 25ετή σύμβαση), έχει ξεκινήσει και πάλι μια νέα «κουβέντα» στην αγορά για το timing των οικονομικών προσφορών, η στήλη σας μεταφέρει τα εξής. Όντως, από πλευράς ενδιαφερόμενων υπάρχει σκεπτικισμός για τα στενά περιθώρια μελέτης των σχεδόν 700-800 σελίδων ώστε να «βγούνε» οι προσφορές σε μερικές εβδομάδες, δηλαδή στις 10 Ιουλίου. Ενστάσεις έχουν και τα ξένα funds, που παρεμπιπτόντως έχουν μετόχους, Investment Committees κ.λπ., τα οποία θεωρούν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος προετοιμασίας. Επιπρόσθετα, κάποιες πλευρές προβληματίζονται με το ενδεχόμενο η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου να «δείξει» και «τρίτη κάλπη» τον Αύγουστο. Πότε, λοιπόν, θεωρούν ότι είναι σκόπιμο να δοθούν οι προσφορές; Κατά το φθινόπωρο, όταν θα πλησιάζει και η «κατάκτηση» της επενδυτικής βαθμίδας. Όπως και να το κάνουμε, το σκεπτικό τους έχει βάση.
Ποιος είναι ο αντίλογος σε αυτά, εξ όσων αντιλαμβάνεται η στήλη, από το ΤΑΙΠΕΔ, που εμμένει στην 10η Ιουλίου; Το Ταμείο εκτιμά ότι υπήρχε χρόνος μελέτης των κειμένων, δεν άλλαξαν πολλά στα τελικά σχέδια συμβάσεων, δεν μπορεί να «τραβήξει» άλλο η διαδικασία καθώς απαιτείται χρόνος ωρίμανσης από τη στιγμή που θα «βγει» προτιμητέος επενδυτής και η υφιστάμενη σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο 2024. Επιπρόσθετα, μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες μετά την ανάδειξη νικητή, να «κλείσουν» χρηματοδοτικά σχήματα και άλλες εκκρεμότητες θα έχουμε... φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εβδομάδες θα έχουν ενδιαφέρον.
ΧΑ: Το «άρωμα» της Alpha και το «δεκάρι» της ΔΕΗ
Αναμφίβολα, όπως λένε και οι traders, η κίνηση της μετοχής της Alpha Bank χτες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη καθώς ηγήθηκε του τραπεζικού κλάδου (και όχι μόνο). Η κίνηση ήρθε ασορτί με την investor day της εισηγμένης, χτες θα διαβάσατε τα όσα σημαντικά αναφέρθηκαν στους αναλυτές. Ο δε τίτλος στο ταμπλό έφτασε σε ψηλά πολλών μηνών, καθώς πρέπει να πάμε πίσω προς τις αρχές του 2020 για να δούμε τα ίδια επίπεδα λίγο άνω των 1,5 ευρώ. Επίσης, ένας άλλος τίτλος που κέντρισε το ενδιαφέρον της αγοράς… και σημειολογικά ήταν της ΔΕΗ. Τούτο, καθώς η μετοχή «έπιασε το δεκάρικο», που έλεγαν οι traders, δηλαδή ξεπέρασε στο ΧΑ τα 10 ευρώ.
Το σερί του ΟΤΕ
Μια και πιάσαμε τα χρηματιστηριακά, να προσθέσουμε και κάτι ακόμα που έλεγαν τα παιδιά για τη μετοχή του ΟΤΕ. Ο τίτλος του Οργανισμού συμπλήρωσε χτες ένα ανοδικό σερί 5 συνεδριάσεων με την τιμή πλέον από τα 14,2 ευρώ (προς τα τέλη Μαΐου) να προσεγγίζει την περιοχή των 15 ευρώ μετά από μερικούς και πάλι μήνες. Τη συνέχεια δεν τη γνωρίζουμε, αλλά μια και το ανέφεραν οι αναλυτές, σας το μεταφέρουμε.
Πώς πάει ο «νέος» ΕΛΛΑΚΤΩΡ
«Ο νέος είναι ωραίος», έλεγαν χαριτολογώντας οι brokers κοιτάζοντας τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Προς τι όμως το λογοπαίγνιο; Μάλλον, σκέφτεται η στήλη, επειδή σταδιακά η εισηγμένη μετασχηματίζεται, έχοντας πωλήσει μεγάλος μέρος των ΑΠΕ και εν αναμονή της ολοκλήρωσης του deal για την ΑΚΤΩΡ που οδεύει προς Intrakat. Και μπορεί η Ελλάκτωρ να αλλάζει, να χάνει τζίρο και θυγατρικές, αλλά κατά κάποιους αναλυτές μπορεί αυτά να έχουν αξία προσεχώς, αν και κάτι τέτοιο φάνηκε ήδη στο τρίμηνο. Και επιπρόσθετα, σκέφτεται (πάλι) η στήλη, η μετοχή (που μπήκε και στον MSCI Small Cap) προσέγγισε τα υψηλά των 2,4 ευρώ. Σημειώστε ότι ο όμιλος είναι σχεδόν σε όλα τα ΣΔΙΤ και τις Παραχωρήσεις «μέσα».
Τα έσοδα της BriQ Properties
Ανακοίνωσε μεγέθη τριμήνου χτες η BriQ Properties, η ΑΕΕΑΠ συμφερόντων Θ. Φέσσα. Η εισηγμένη είχε έσοδα από μισθώματα επενδυτικών ακινήτων 2,21 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,16 εκατ. προέρχονται από τον τομέα logistics, ήτοι το 50%, με τα γραφεία και τα ξενοδοχεία να προσφέρουν αθροιστικά σχεδόν τα υπόλοιπα. Μια και είπαμε για ξενοδοχεία, στις 17.03.2023 η ΑΕΕΑΠ σύναψε σύμβασης εργολαβίας για την επέκταση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Πάρο σε όμορο οικόπεδο με την κατασκευή συγκροτήματος 12 σουιτών και την αύξηση της δυναμικότητας του ξενοδοχείου σε 61 δωμάτια και σουίτες. Η αποπεράτωση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024. Πάντως, το μεγάλο «στοίχημα» της ΑΕΕΑΠ είναι η ολοκλήρωση του deal με την ICI.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.