BACKSTORY

Ο χρήσιμος Τειρεσίας – Οι «χρησμοί» για Αττική και Εγνατία – Επενδύσεις στην τέχνη

06-12-2023 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο χρήσιμος Τειρεσίας – Οι «χρησμοί» για Αττική και Εγνατία – Επενδύσεις στην τέχνη

Εν αρχή ην το κλίμα

Ξεκίνησαν τα κλιματικά stress test για τις τράπεζες τα οποία θα ολοκληρωθούν ως τις 12 Μαρτίου. Από κάθε άποψη πάντως οι τράπεζες θα διαμορφώσουν μια πολιτική πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις με κριτήρια ESG. Ήδη αυτό γίνεται για τις μεγάλες επιχειρήσεις και θα διαχυθεί και στις μικρότερες όχι σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Ο χρήσιμος Τειρεσίας

O Τειρεσίας είναι πια ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια ιδιωτών αλλά και επιχειρήσεων μιας και η αναλυτική πληροφόρηση μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά ιδιώτες και επιχειρήσεις να δανειοδοτηθούν. Σε λίγο και από το κινητό σου θα μπορείς να πάρεις το πιστωτικό σου προφίλ και να το δώσεις όπου εσύ επιθυμείς προκειμένου να διευκολύνεις την οποία συμφωνία.

Επενδύσεις στην τέχνη

Ο όμιλος Eurobank προχωράει την επενδυτική του πολιτική όπου μπορούν να υπάρξουν υπεραξίες. Η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία Mintus Group Limited (Mintus) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντικείμενο τα ακίνητα αλλά... και τα έργα τέχνης

Και... αποεπενδύσεις

Και γι' αυτό η Ευρώπη δεν θέλει σημαντικές επενδύσεις στις τράπεζες από τον Αραβικό κόσμο. Αποεπενδύει το Κατάρ από την Barclays. Βέβαια το ποσοστό του είναι της τάξης το 5%.Παρ' όλα αυτά οι μετοχές δεν παύουν να είναι αρκετές.

Δάσκαλε που δίδασκες

Χθες το Υπερταμείο διοργάνωσε το 1ο Growthfund Summit με τίτλο «Προς ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο- Συνδέοντας δημόσιο και ιδιωτικό τομέα». Αυτό το νέο επιχειρηματικό μοντέλο πάντως χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη. Ειδικά σε κρίσιμες εταιρείες όπως τα ΕΛΤΑ. Μιλώντας για τα ΕΛΤΑ, όπως ειπώθηκε χθες, στόχος είναι αυτά να γίνουν «η νέα ΔΕΗ», δηλαδή μια ζημιογόνος εταιρεία που άφησε πίσω το άσχημο παρελθόν και τώρα γιγαντώνεται. Είπαμε, θέλει πολλή δουλειά ακόμη.

«Πετρέλαιο» και … αλβανικές τιμολογήσεις

«Πετρέλαιο» φαίνεται ότι βρήκαν κάποιοι στην Ακρίτας η οποίας χθες κλείδωσε με λιγότερα από 7.000 κομμάτια συναλλαγές. Βέβαια το χρέος της εταιρίας αναδιαρθρώθηκε αλλά θα πρέπει να φανεί και το αποτέλεσμα ενώ υπάρχουν και καταγγελίες στις αρχές για τιμολογήσεις σε αλβανικές εταιρίες.

Εξαπίνης

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η αποχώρηση του Γενικού Οικονομικού Διευθυντή του ΟΛΘ. Η ημερομηνία αποχώρησης είναι η 5η Ιανουαρίου αλλά φαίνεται ότι η εισηγμένη πιάστηκε εξ απήνης και δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του στελέχους που αποχωρεί.

Πολίτης (ΤΑΙΠΕΔ): Τι «βλέπει» για Αττική Οδό, Εγνατία

Τις δικές του εκτιμήσεις για τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά στο «κλείσιμο» των διαγωνισμών για τις νέες παραχωρήσεις σε Αττική Οδό και Εγνατία Οδό έδωσε χτες ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ, Δ. Πολίτης, μιλώντας στο συνέδριο του Υπερταμείου αν και πλέον, όσον αφορά τη νέα σύμβαση για το «φιλέτο» του Λεκανοπεδίου το timing αποτελεί ερωτηματικό, μετά την προσφυγή των Vinci – Mytilineos στο ΣτΕ, όπως τουλάχιστον αναφέρουν πληροφορίες της αγοράς. Χτες, ο κ. Πολίτης σημείωνε ότι... προσδοκούσε να πήγαινε ο φάκελος στο Ελεγκτικό Συνέδριο σε 6-7 μήνες, καθώς προηγούνταν η προετοιμασία με τα χρηματοδοτικά έγγραφα κ.λπ., ωστόσο, έβαζε και την παράμετρο της προσφυγής. Η οποία, προφανώς θα φέρει καθυστερήσεις. Κατά συνέπεια, το test της ομαλής διαδοχής από έναν παραχωρησιούχο σε άλλο (στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), όπως το είπε ο κ. Πολίτης, έχει τα ερωτηματικά του. Αν όπως όλα δείχνουν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2024, η Αττική Οδός θα επιστρέψει στο Δημόσιο που πιθανότατα θα εξετάσει την αναγκαιότητα διαγωνισμού εξπρές για τη λειτουργία της μέχρι να καταστεί δυνατό να μπει ο νέος παραχωρησιούχος.

Οσον αφορά στην Εγνατία, ο ίδιος επανέλαβε ότι πρόκειται για μια σύνθετη παραχώρηση, με μεγάλο κατασκευαστικό αντικείμενο (π.χ. κάθετοι άξονες, συντήρηση), για «βαριά» θέματα όσον αφορά στη χρηματοδότηση και το τεχνικό σκέλος, που δηλαδή απαιτούσαν χρόνο. Και βέβαια, υπάρχουν καθυστερήσεις ενώ από την περίοδο των προσφορών έως τώρα προέκυψαν πόλεμος, πληθωρισμός, άνοδος επιτοκίων και υλικών κ.α.. Πάντως, σημείωσε ότι έχει πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση (και με τεχνικό, χρηματοδοτικό σκέλος) και ελπίζει, μαζί με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, στο τέλος πρώτου τριμήνου 2024 να έχουμε εξελίξεις. Βέβαια, απαιτείται και η κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή κ.λπ., αλλά σε κάθε περίπτωση του χρόνου, ίσως και στους πρώτους μήνες, να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Egis.

Έρχονται νέα στο εξωτερικό για HIG – Inventio

«Η στόχευσή μας ήταν πάντα στο εξωτερικό και θεωρούσαμε τις ελληνικές επιχειρήσεις ως το εφαλτήριο για το εξωτερικό», ανέφερε εκ νέου στο συνέδριο του Υπερταμείου ο Γενικός Διευθυντής της Inventio, κ. Κώστας Μπήτρος, ο άνθρωπος της HIG στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε, η εταιρεία έχει σημαντικό αποτύπωμα στις αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, συνεχίζει την επέκτασή της στη Σερβία, απ’ όπου προσεχώς αναμένονται νέα, έχοντας θέσει ως στόχο να φθάσει έως και την Γερμανία. Πάντως, αναφέρθηκε και σε κάποιες καταστάσεις που χαρακτηρίζουν το ελληνικό παράδοξο. Αφενός σημείωσε ότι οι ρομποτικές αποθήκες απαιτούν ύψος των 18 μέτρων αλλά αυτό απαγορεύονταν στην Ελλάδα, αφετέρου σημείωσε ότι για να πάει ένα φορτηγό στον Ασπρόπυργο θέλει… συνοδεία ένα περιπολικό μπρος και ένα πίσω.

Το ομολογιακό της Ideal

Από την προσεχή Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου έως την Τετάρτη 13 του μήνα θα διαρκέσει η δημόσια προσφορά για την έκδοση του ομολόγου της Ideal Holdings, ύψους 100 εκατ. ευρώ (αν δεν μαζέψει 80 εκατ. η έκδοση θα ματαιωθεί) και διάρκειας 5 ετών, που θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο. Το Ενημερωτικό Δελτίο εγκρίθηκε χτες με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των Ομολογιών στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α. υπολογίζεται για τις 18 Δεκεμβρίου. Από το καθαρό ποσό των 95,8 εκατ. (αν καλυφθεί ολόκληρο και μείον τα έξοδα έκδοσης), ποσό 74,8 εκατ. πλέον των αναλογούντων τόκων και λοιπών εξόδων σχετιζόμενων με την πρόωρη εξόφληση θα διατεθεί εντός 3 μηνών για την αποπληρωμή υφιστάμενου, τραπεζικού δανεισμού, ενώ το εναπομείναν ποσό ύψους 21 εκατ. θα διατεθεί για την χρηματοδότηση μελλοντικών εξαγορών εταιρειών από την εκδότρια ή από οποιαδήποτε θυγατρική της, εντός 24 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:16

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Μενέντεζ θα παραιτηθεί στις 20 Αυγούστου, μεταδίδουν ΜΜΕ

21:06

Αρνητικός στον κορονοϊό ο Τζο Μπάιντεν

20:56

Νέα κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ - Μήνυμα Κασσελάκη: «Όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου, να φύγει»

20:44

Alpha Bank: Ο Λ. Παπαγαρυφάλλου αναλαμβάνει καθήκοντα Deputy CEO και ο Β. Κοσμάς Chief Financial Officer

20:33

LVMH: Κάτω από τον πήχη τα έσοδα σε 2ο τρίμηνο και 1ο εξάμηνο - Χαμηλώνει ρυθμούς ο κλάδος μόδας

20:24

Φωτιά στην Καβάλα - Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές

20:15

Βορίδης: Να μην επιτρέψουμε να συμβεί ξανά αυτό που έγινε στο Μάτι

20:05

Αναβάθμιση των κερδών το 2024 από Philip Morris

19:54

Διάγγελμα Μπάιντεν την Πέμπτη - Σύντομα ο νέος επικεφαλής της Μυστικών Υπηρεσιών

19:43

Crowdstrike: Όταν ένα απλό bug προκαλεί παγκόσμιο χάος, ανυπολόγιστες ζημιές και δείχνει το δρόμο για ρύθμιση

19:41

Σε τροχιά υλοποίησης το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

19:39

Πατέλης: Χωρίς τη συμφωνία Attica - Παγκρήτιας θα είχαμε κούρεμα καταθέσεων

19:32

Νοσοκομεία: Ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών 

19:20

Έλον Μασκ: Η woke κουλτούρα σκότωσε τον γιο μου - Θα την καταστρέψω

19:10

Νέα μικρή άνοδος στις ευρωαγορές - Κατρακύλα 7,73% για Porsche

19:00

Eurobank: Οι αποφάσεις της τακτικής γενικής συνέλευσης - Πώς θα διανεμηθεί το μέρισμα

18:57

Παπαθανάσης για λιμάνι Σούδας: Εκσυγχρονίζεται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

18:55

Πυροσβεστική: 62 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα

18:54

Γεωργιάδης: Έχουμε συνεργατική σχέση με τους γιατρούς - Δεν θέλουμε πόλεμο μαζί τους

18:49

Metlen: Πούλησε στην Schroders Greencoat 3 φωτοβολταϊκά πάρκα στη Βρετανία

18:42

Σταϊκούρας για Ν. Καρβάλη – Τοξότες: Θα συνδεθεί το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας με το σιδηροδρομικό δίκτυο

18:35

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Δάνειο 390 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ για κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων

18:30

Υπ. Ανάπτυξης: Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα για το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC

18:25

Πανώλη αιγοπροβάτων: 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Τρίκαλα και Λάρισα

18:20

Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του ΚΠΨΥ της Παιδικής Πολυκλινικής Αθηνών

18:14

Οργή για τη ρύθμιση που επιτρέπει την επίταξη ιδιωτών γιατρων σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία

18:07

Συνάντηση Κασσελάκη - Στουρνάρα την Τετάρτη στην ΤτΕ

18:02

Φωτιά στους Δελφούς: Πυρκαγιά σε δασική έκταση – Ήχησε το 112

17:59

Μητσοτάκης: «Είμαστε δίπλα στα Άτομα με Αναπηρία»

17:52

ΕΡΓΟΣΕ: Προκηρύχθηκε το έργο της νέας σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Νέα Καρβάλη -Τοξότες