Ξαναγράφουν οι προμηθευτές τα πράσινα τιμολόγια
«Παράθυρο» για εφαρμογή εκπτώσεων στα πράσινα τιμολόγια του Ιανουαρίου, ακόμη και στους προμηθευτές ρεύματος που δεν ανακοίνωσαν discount στη βασική τους χρέωση στις αρχές του μήνα, θεωρούν ορισμένες εταιρείες ότι αφήνουν οι Οδηγίες που εξέδωσε η ΡΑΑΕΥ για τους παρόχους. Έτσι, το πιο πιθανό είναι ότι θα υπάρξουν και άλλες εταιρείες που θα προχωρήσουν στην παροχή εκπτώσεων, κατά την «πρεμιέρα» των ειδικών τιμολογίων.
Για το ενδεχόμενο να κάνουν πιο ελκυστικά τα προϊόντα τους τον Ιανουάριο, πάντως, προετοιμάζονται και οι πάροχοι που έχουν ανακοινώσει εκπτώσεις. Έτσι, «ξαναγράφουν» τους όρους των πράσινων τιμολογίων τους, ώστε αν εμφανιστούν την 1η Ιανουαρίου επιπλέον εταιρείες που παρέχουν discount, να κάνουν τα δικά τους προϊόντα ακόμη πιο ανταγωνιστικά. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για ακόμη μικρότερες χρεώσεις τον Ιανουάριο -προς όφελος του καταναλωτή- ανεξάρτητα από το τι πραγματικά προβλέπουν οι Οδηγίες της Ρυθμιστικής Αρχής.
Τα επιτόκια παραμένουν ψηλά
Όποιος ανέμενε κάτι διαφορετικό επί των επιτοκίων δηλαδή μείωση, δεν θα πρέπει να αναμένει κάτι τέτοιο. Το είπε και ο διοικητής της ΤτΕ με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Πρώτα πρέπει να υποχωρήσει ο πληθωρισμός κάτω από το 3%, δηλαδή πλήρης αλλαγή τοπίου, και μετά τα υπόλοιπα.
Επιταχυνόμενες διαδικασίες
Σε ό, τι αφορά το ΤΧΣ οι κινήσεις θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και ξεκινούν άμεσα. Μιλάμε για την αποκρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς και εκτιμάται πως η αποκρατικοποίηση μπορεί να είναι και πλήρης, δηλαδή το 27% που το Ταμείο κατέχει στην τράπεζα.
Η ΕΕ πιο κοντά στον καταναλωτή
Οι καταναλωτές θα μπορούν πλέον να υπαναχωρήσουν από μια σύμβαση με ένα κλικ, χάρη στο νέο «κουμπί υπαναχώρησης» που θα εισαχθεί από τους παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Εκτός λοιπόν από την υποχρέωση να παρέχουν σαφέστερους κανόνες σχετικά με την προσυμβατική ενημέρωση όσοι παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες διαδικτυακά θα έχουν επίσης την υποχρέωση να παρέχουν υποστήριξη πελατών από ανθρώπους όταν η επικοινωνία με ρομπότ συνομιλίες δεν είναι ικανοποιητική. Ρυθμίσεις απαραίτητες σε μια εποχή που όλα γίνονται online.
Καμία παράταση στα οριζόντια μέτρα
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα επιδιώξουν πολιτική συμφωνία σήμερα σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για παράταση, κατά 12 μήνες του κανονισμού της ΕΕ με τα προσωρινά μέτρα έκτακτης ανάγκης που αποσκοπούν στη μείωση των υψηλών τιμών ενέργειας και στη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο, καθώς και του Κανονισμού για το σύστημα προσωρινών μέτρων πρόληψης φαινομένων υπερβολικά υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην ΕΕ που δεν αντικατοπτρίζουν τις τιμές της διεθνούς αγοράς. Μην υπάρξει παρερμηνεία, δεν μιλάμε για οριζόντια μέτρα στήριξης των καταναλωτών, μιλάμε για τις παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς. Τα μέτρα στήριξης μόνο στοχευμένα και με μέτρο. Αυτή είναι η εντολή της ΕΕ. Γι' αυτό άλλωστε και η ΕΚΤ «βλέπει» άνοδο πληθωρισμού στον κλάδο ενέργειας σε όλα τα κράτη μέλη τους επόμενους μήνες.
Τα κουτιά οπτικών ινών της ΔΕΗ
Έχει ενδιαφέρον ότι αρχίζουν να μπαίνουν σε κάποιους μετρητές κουτιά οπτικής ίνας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στο όχι πολύ μακρινό μέλλον ο ΟΤΕ θα δει απέναντί του ένα ισχυρό ανταγωνιστή και με τον CEO της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση να γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι των τηλεπικοινωνιών. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του νέου CEO του ΟΤΕ.
Στροφή στην ποιότητα
Η αγορά πληροφορικής και ψηφιακής τεχνολογίας γνωρίζει μια καινούργια άνοιξη κυρίως από τον αριθμό ρεκόρ των έργων που τρέχουν λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης. Όμως καθώς τα μεγάλα ψηφιακά έργα εισέρχονται στην τελική ευθεία, πλέον η κουβέντα φεύγει από την ποσότητα και στρέφεται στην ποιότητα. Δηλαδή στη σωστή εκτέλεση των ψηφιακών έργων που θα κάνουν τη διαφορά, θα συνομιλούν μεταξύ τους και θα δημιουργούν νέες διαδικασίες και αυτό τηρώντας τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Το θέμα απασχόλησε έντονα τα στελέχη της αγοράς που συμμετείχαν στο Digital Economy Forum του ΣΕΠΕ.
Αναζητούνται ταλέντα
Πάντως η εκτέλεση των έργων στην ώρα τους δεν είναι δεδομένη. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες είναι η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού και όπως φαίνεται ο χρόνος τελειώνει. Η στήλη κρατάει την προειδοποίηση της CEO της ΗΔΙΚΑ στο forum του ΣΕΠΕ. «Έχω την αίσθηση ότι δεν έχουμε χρόνο να εκπαιδεύσουμε τώρα επαγγελματίες. Αυτό είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει 2 χρόνια πριν. Τώρα, τη στιγμή που τα χρονικά περιθώρια παράδοσης έργων έχουν στενέψει, χρειαζόμαστε ήδη έτοιμους και έμπειρους επαγγελματίες ΤΠΕ», ανέφερε η κυρία Νίκη Τσούμα. Και το πρόβλημα είναι πιο έντονο στο δημόσιο τομέα λόγω και της μισθολογικής διαφοράς με τον ιδιωτικό.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.