Μια «ματιά» στα οφέλη για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Επειδή όλοι αναμένουν το deal για την Τέρνα Ενεργειακή (και μάλιστα λένε για αποτιμήσεις υψηλότερες από τις τρέχουσες), εμείς να πούμε το εξής, όσον αφορά στη μητρική (επίσης) εισηγμένη. Η ολοκλήρωση μιας τέτοιας συναλλαγής κατ’ αρχάς θα προσφέρει πρόσθετη ταμειακή ένεση στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (κατέχει 37,9%), που εκτιμάται σε επίπεδα άνω των 800 - 850 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Τέρνα Ενεργειακή «βαραίνει» τη μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και με δάνεια άνω των 800 εκατ. ευρώ, που προφανώς θα σταματήσουν, μετά την πώληση της θυγατρικής, να επιβαρύνουν τη μητρική. Το 2023 η Τέρνα Ενεργειακή είχε λειτουργική κερδοφορία περίπου 178 εκατ. ευρώ, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνολικά να έχει λειτουργική κερδοφορία 585,5 εκατ. ευρώ, άρα θα «χάσει» στο ποσοστό που της αναλογεί ένα μέρος από τα κέρδη αυτά, αναμένοντας όμως στο μέλλον να το αντικαταστήσει με τα νέα έργα που θα μπαίνουν σε ωρίμανση και λειτουργία. Τα, δε, έσοδα που θα έχει από την πώληση αλλά και τη μείωση του δανεισμού, θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την χρηματοοικονομική εικόνα της -έτσι κι αλλιώς, ήδη- ισχυρής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η οποία στον κατασκευαστικό τομέα έχει ανεκτέλεστο 5 δισ. ευρώ. Και με τα έσοδα από μια πώληση της Τέρνα Ενεργειακής, θα έχει ακόμη μεγαλύτερη ευχέρεια να χρηματοδοτήσει και να υποστηρίξει όχι μόνο τις επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη, αλλά και τις νέες που προωθεί, όπως την ανάληψη των συμβάσεων παραχώρησης της Αττικής Οδού, της Εγνατίας, του ΒΟΑΚ κ.α.
Επιβεβαίωση για ΕΤΕ και «μαξιλάρι»
Με τη «βούλα» του Πρωθυπουργού η ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας τοποθετείται χρονικά το φθινόπωρο, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του insider.gr. Στην ίδια συνέντευξη ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε και το ρεπορτάζ του insider.gr για τη σταδιακή αποδέσμευση του «κουμπαρά» διαθεσίμων των των 15,7 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε από εκταμιεύσεις δανείων του 3ου μνημονίου και είναι «δεσμευμένο» για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Αναμείνατε...
Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, η κατάσταση μοιάζει σαν ένα παρατεταμένο αναμείνατε στο ακουστικό σας. Και όσο διαρκεί η αναμονή, οι ανησυχούντες στην κυβέρνηση είναι ουκ ολίγοι. Γιατί, πάντα υπάρχουν και οι… καραμπόλες. Ειδικά τώρα, που σχετίζονται και με το παζλ των Βρυξελλών.
Ας κινητοποιηθούν κεφάλαια
Την ανάγκη κινητοποίησης κεφαλαίων για την ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης και την υποστήριξη επενδυτικών σχεδίων επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «Reuters Responsible Business Europe 2024», που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 11 και 12 Ιουνίου. Εννοείται! Άλλωστε, το τι γίνεται με το κλίμα, το βλέπουμε.
Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος
Τα παραπάνω αποτελούν την μια πλευρά του νομίσματος. Δεν μπορούμε, όμως, να παραγνωρίζουμε την άλλη. Το μεγάλο κόστος και την αποβιομηχάνιση. Προσθέτω πως αυτό πολιτικά αποτυπώθηκε στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, όπου οι Πράσινοι έχασαν πολύ μεγάλο αριθμό εδρών.
Περίεργες χρεώσεις
Εξαιρετικά περίεργες χρεώσεις από τις τράπεζες. Από όλες. Δεν είναι οι ίδιες, αλλά κάποιες επιλογές θα πρέπει να σχολιαστούν. Ξέρετε, για παράδειγμα, πως κάποιες τράπεζες ζητούν 6 ευρώ για να ανανεώσουν τη χρεωστική σας κάρτα, όταν το πραγματικό κόστος για το καρτελάκι είναι της τάξης των 0,1 ευρώ και όταν η ύπαρξη χρεωστικής κάρτας καθίσταται υποχρεωτική; Ξέρετε ότι χρεώνουν έξοδα τήρησης λογαριασμού σε επιχειρήσεις, τα οποία έχουν κριθεί ως καταχρηστική χρέωση από το ΣτΕ; Αν συνεχίσουμε, τα ερωτήματα είναι δεδομένο ότι δεν θα τελειώσουμε ποτέ.
Ανεξέλεγκτες ΑΧΕ
Πάντως, μιας και μιλάμε για χρεώσεις καλό θα ήταν να δούμε και τις χρεώσεις των Χρηματιστηριακών εταιρειών στους πελάτες τους. Για παράδειγμα, ένα ερώτημα πόσο χρεώνει κάποια χρηματιστηριακή όταν ένας πελάτης θέλει να μεταφέρει χαρτοφυλάκιο σε μια άλλη. Είναι λογικό να χρεώνει ο κάθε ένας ό,τι θέλει και όποτε θέλει; Υπάρχει κάποιος που να το ελέγχει; Και εν πάση περιπτώσει, το Χρηματιστήριο γιατί δεν ενημερώνει τους επενδυτές για τι ακριβώς χρεώνει το ίδιο για να μαθαίνουμε όλοι τι γίνεται και πως γίνεται και ποιοι κάνουν ότι θέλουν; Παρεμπιπτόντως, κανένας πελάτης δεν φεύγει χωρίς λόγο από μια ΑΧΕ σε μια άλλη, και είναι βέβαιο, ότι αποτελεί όνειδος για μια οργανωμένη αγορά να μην υπάρχει ελάχιστον χρονοδιάγραμμα μεταφοράς χαρτοφυλακίου.
Διακύμανση χωρίς βάθος
Η χθεσινή συμπεριφορά της μετοχής της Ιατρικό Αθηνών που έκλεισε με άνοδο 8% έρχεται να αποδείξει πως μια μετοχή χωρίς βάθος μπορεί με λίγες μετοχές να κάνει τρελές διακυμάνσεις. Φυσικά, κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ανακάλυψαν κάποιοι με καθυστέρηση ότι η εταιρία θα δώσει μέρισμα ενώ αρχικά είχε πει ότι δεν θα δώσει. Φυσικά, κανένας εποπτικά αρμόδιος δεν ζήτησε να αιτιολογηθεί η αλλαγή στάσης.
Πόσο πεντάστερα είναι τα πεντάστερα;
Πεδίον δόξης λαμπρόν αποδεικνύονται τα δημόσια έργα, τα βιολογικώς παραγόμενα αγροτικά προϊόντα και η πράσινη στροφή σε πολλούς κλάδους της οικονομίας για τον τομέα των πιστοποιήσεων, όπως ανέφεραν χθες τα στελέχη του Συνδέσμου Διαπιστευμένων Ελληνικών Εταιρειών Αξιολόγησης της Συμμόρφωσης – Tic Hellas. Ένας ακόμα τομέας, βέβαια, που η πιστοποίηση έχει προοπτικές ανάπτυξης αποδεικνύεται και αυτός των τουριστικών καταλυμάτων καθώς πολλά από τα ξενοδοχεία της χώρας, ακόμα και κάποια που λανσάρονται ως πεντάστερα, δεν έχουν λάβει την σχετική πιστοποίηση ή δεν φροντίζουν να ανανεώνουν περιοδικά, όπως προβλέπεται, τις «σφραγίδες» ποιότητας σε σχέση με παρεχόμενες υπηρεσίες, υποδομές και βέβαια διαδικασίες. Για την ακρίβεια, από τα 10.500 ξενοδοχεία που έχει η χώρα μόνο τα 3.000 είναι εντάξει με τις πιστοποιήσεις τους. Το θέμα χωλαίνει τόσο για τα αστέρια, όσο και για τα κλειδιά παρότι στον κλάδο του τουρισμού υπάρχουν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Ο αντίλογος από πλευράς των ξενοδόχων, αναφέρει ότι η συχνότητα με την οποία πρέπει να πραγματοποιείται η πιστοποίηση – η οποία δεν είναι άπαξ – σε συνδυασμό με τις λοιπές υποχρεώσεις που βαραίνουν τα καταλύματα έναντι των βραχυχρόνιων μισθώσεων για παράδειγμα – καθιστούν το εγχείρημα απαγορευτικό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και η πιστοποίηση των ξενοδοχείων είναι μια περίπτωση νομοθετικού πλαισίου που δεν εφαρμόζεται, έστω κι ανά περιπτώσεις. Κι ακόμα κι αν την «διόρθωση» την φέρνει η ίδια η αγορά, ή οι ξένες «μπράντες» που είναι ιδιαίτερα αυστηρές στο inspection των καταλυμμάτων, όπου «βάζουν» το όνομά τους, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα σημάνει για το εγχώριο «ανεξάρτητο» brand αν ένα ή περισσότερα ξενοδοχεία διαφημιστούν ως πολλών αστέρων και οι επισκέπτες τους διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ότι δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα στάνταρντ.
Στον καύσωνα βλέπει ελπίδα η αγορά ηλεκτρικών ειδών
Το σημάδι του αφήνει το 2024 ο πληθωρισμός στην αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι το πρώτο τρίμηνο, αν όχι τετράμηνο η πτώση στις πωλήσεις ηλεκτρικών ειδών ξεπερνά το 10% και πλήττει κυρίως την κατηγορία των μεγάλων λευκών συσκευών. Πέρα, βέβαια, από τις πληθωριστικές πιέσεις η πτωτική πορεία ήταν αναμενόμενη μετά και την άνοδο που έφεραν τα προηγούμενα χρόνια το πρόγραμμα ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή. Η διόρθωση προβλέπεται και φέτος να έρθει από τον καύσωνα τα πρώτα κύματα του οποίου έχουν αρχίσει να αναθερμαίνουν την ζήτηση για κλιματιστικά. Κανείς δεν γνωρίζει ωστόσο αν οι απώλειες θα ισοσταθμιστούν.
Ενεργοποιεί το buyback η ΑΒΑΞ
Ανενεργό είχε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών η ΑΒΑΞ, που είχε αποφασιστεί στην περσινή Γ.Σ. (είχε διετή διάρκεια), καθώς η διοίκηση της εισηγμένης έκρινε ότι ο τίτλος πήγαινε καλά και δεν χρειαζόταν «υποβοήθηση». Ωστόσο, όπως είπε στη φετινή Γ.Σ. ο Χρ. Ιωάννου, αν και η μετοχή από την τελευταία Γενική Συνέλευση έχει αυξηθεί κατά 21% ενώ ο ΓΔ κατά 15%, η εικόνα από την αρχή του 2024 έχει σημαντική υποαπόδοση σε απόλυτα μεγέθη (-21%) αλλά και σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. «Αυτό είναι κάτι που προφανώς μας απασχολεί αλλά στην πραγματικότητα η δουλειά μας είναι να κοιτάμε να προσθέτουμε αξίας στην εταιρεία, η οποία αργά ή γρήγορα θα αποτυπωθεί και στο ταμπλό». Οπότε, μάλλον να αναμένουμε να «ζωντανέψει» το πρόγραμμα. Με απλά λόγια, στην ΑΒΑΞ μάλλον θεωρούν υποτιμημένη τη μετοχή τους και προχωρούν σε έναρξη αγοράς ιδίων μετοχών (έως 10 εκατ. μετοχές στους επόμενους 12 μήνες). Να προσθέσουμε ότι η εισηγμένη κοιτάζει και προς την κατεύθυνση της εμπορευσιμότητας, με τρεις Ειδικούς Διαπραγματευτές και Σ.Μ.Ε. επί μετοχής.
Το ακίνητο και το camping στην Αγ. Τριάδα
Για σήμερα, αν δεν με απατά η μνήμη μου, έχει προγραμματιστεί από το ΤΑΙΙΠΕΔ η υποβολή προσφορών για την αξιοποίηση, μέσω πώλησης, του ακινήτου «Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας», περίπου 162 στρεμμάτων, μαζί με τις παλιές εγκαταστάσεις camping, που βρίσκεται στον Δήμο Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, με βασικές χρήσεις «Παραθεριστικό – Τουριστικό Χωριό», «Τουρισμός – Αναψυχή» (και με εμπορικές χρήσεις, κατοικίες, spa, χώροι άθλησης, εστίασης, γκολφ, κέντρα διασκέδασης, τουριστικοί λιμένες κ.α.). Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες της αγοράς, έχει εκδηλωθεί αρχικό ενδιαφέρον από αρκετά σχήματα (εγχώρια και μη), αλλά να δούμε τελικά πόσα και ποια θα δώσουν προσφορές. Στη ζώνη του «Παραθεριστικού – Τουριστικού Χωριού», προβλέπεται η απόδοση έκτασης 4 στρεμμάτων στον Δήμο Θερμαϊκού για την ανέγερση σχολικής μονάδας. Ο, δε, επενδυτής υποχρεούνται να αποδώσει το 50% στον Δήμο, ως κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, που ο ίδιος θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή τους. Παρόλα αυτά, δεν λείπουν και σε αυτή την περίπτωση οι τοπικές αντιδράσεις. Ενδεχομένως κάποιοι να προτιμούν να βλέπουν το camping έτσι παρατημένο.
Σε διαιτησία οι διαφορές για το Μετρό Θεσσαλονίκης
Σε διαιτησία θα υπαχθούν τόσο οι υφιστάμενες, όσο και αυτές που τυχόν ανακύψουν στο μέλλον, διαφορές - διαφωνίες της σύμβασης του έργου «Μελέτη, Κατασκευή και Θέση σε Λειτουργία της Επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά», ήτοι ανάμεσα σε Ελληνικό Μετρό και ΑΚΤΩΡ (ομίλου Intrakat). Προηγήθηκε η από 14-05-2024 Δήλωση – Πρόταση της αναδόχου «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» περί υπαγωγής των διαφορών σε Διαιτησία, με το Δ.Σ. της Ελληνικό Μετρό να την αποδέχεται. Με το σκεπτικό ότι «η υπαγωγή των διαφορών από την ως άνω σύμβαση στη διαδικασία της διαιτησίας θα συμβάλλει σημαντικά στην ταχεία και αποτελεσματική επίλυση των διαφωνιών με την εξειδικευμένη διαδικασία της διαιτησίας που ολοκληρώνεται σε σύντομο χρόνο, προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη ολοκλήρωση του προκείμενου συγχρηματοδοτούμενου έργου». Κατά συνέπεια, ο υφυπουργός Υποδομών, Ν. Ταχιάος, έδωσε τη σχετική έγκριση. Ως συνήθως, τέτοια αιτήματα αφορούν, μεταξύ άλλων, σε αποζημιώσεις που ζητά ο ανάδοχος, σε χρονοδιαγράμματα, σε καταβολή πριμ κ.α.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.