Πότε και πως για τα μερίσματα
To Χρηματιστήριο ζητά από τις επιχειρήσεις και αυτές ανταποκρίνονται η μία μετά την άλλη να καταγράψουν πότε θα διανείμουν μέρισμα. Μετά από την θετική απάντηση του SSM στις τράπεζες, ζήτησε το αντίστοιχο και από τα πιστωτικά ιδρύματα. Γνωρίζουμε λοιπόν πως στις 16 Ιουλίου θα γίνει η διανομή από την Τράπεζα Πειραιώς και στις 31 από την Eurobank.
Η πιστωτική επέκταση σε πρώτο πλάνο
Πάνω από τα δάνεια έχουν ενσκήψει στην παρούσα φάση οι τράπεζες επιχειρώντας να δείξουν ενισχυμένη πιστωτική επέκταση το α’ εξάμηνο. Για να δούμε θα το καταφέρουν; Ό,τι πάντως εκταμιεύσεις είναι να γίνουν όλες επισπεύδονται.
Πανευρωπαϊκό sell off
Για πάμε... Το πανευρωπαϊκό sell off της Παρασκευής στον πιστωτικό κλάδο δεν ήταν κάτι απλό και πολλοί εκτιμούν πως οι τράπεζες θα κινηθούν πλαγιοκαθοδικά.
Ωστόσο, σημασία έχει γιατί γίνεται αυτό; Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως η ακροδεξιά θα οδηγήσει σε πάγωμα της τραπεζικής ένωσης μέσα από ανάπτυξη πολιτικών κρατισμού και ίσως να μην έχουν άδικο.
Προς το παρόν πάντως μαζί με τα κέρδη που υπάρχουν στις τράπεζες αυτό αποτυπώθηκε σε αθρόες πωλήσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις μετοχές του κλάδου.
Βαθμολογία
Μετά τη Eurobank αναμένεται η ρήση της Moody's και για τις άλλες τράπεζες και κυρίως για την NBG της οποίας ο οίκος έχει τοποθετήσει στην επενδυτική βαθμίδα για τις καταθέσεις της. Όμως και οι λοιποί οίκοι δεν θα αργήσουν να κινηθούν αντιστοίχως.
Κέρδος στην πράξη
Εγώ πάντως θα στοιχημάτιζα ότι μπορεί τη Eurobank να ακολουθήσει σύντομα η Εθνική αν και από ότι φαίνεται η Moody’s στηρίζει αρκετά την αναβάθμιση στην παρουσία της Eurobank σε αγορές του εξωτερικού προκειμένου να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δίνει σε μια τράπεζα πιστοληπτική διαβάθμιση υψηλότερη της χώρας προέλευσης. Μέχρι τότε πάντως θα μπορούμε να δούμε στην πράξη το μεγάλο κέρδος της Eurobank στο κόστος και το ύψος χρηματοδότησης των ομολογιακών εκδόσεων.
Χωράνε;
Βλέποντας τις αναταράξεις τελευταία στον κλάδο των χρηματιστηριακών με τα λουκέτα και τα κόλπα με νόμιμα και μη μέσα εκτός Ελλάδος, το ερώτημα αν η αγορά αντέχει τόσες εταιρείες γίνεται και πάλι επίκαιρο. Η απάντηση μπορεί να είναι αρνητική αλλά από ότι φαίνεται η χαλαρή εποπτεία είναι η αιτία που κάποιοι κρατούν ανοιχτό το δικό τους «μαγαζί» και μπαίνουν στον πειρασμό για παρασπονδίες που μένουν ατιμώρητες.
Ο διευρυμένος ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ
Με τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις να έχουν ολοκληρωθεί ή να μπαίνουν σε φάση ολοκλήρωσης είναι λογικό και επόμενο το ΤΑΙΠΕΔ να περνάει σε μια νέα φάση, και αυτό γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχει αποκτηθεί μια πλούσια εμπειρία που όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες δεν πρέπει να χαθεί. Και δεν μιλάμε μόνο για την μονάδα ωρίμανσης έργων που έχει συσταθεί εδώ και κάποια χρόνια στο πλαίσιο του Ταμείου. Περισσότερα στο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο ΥΠΕΘΟ στο υπουργικό του Σαββάτου και το οποίο θα παρουσιαστεί και δημόσια σύντομα.
Τα μηνύματα για τη συνεργασία
Πολλά και διάφορα ήταν τα μηνύματα του πρωθυπουργού κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τις Ευρωεκλογές και τον ανασχηματισμό. Εγώ θα μείνω σε μια επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις σχέσεις των υπουργών με τους υφυπουργούς και τους γενικούς γραμματείς. «Η καλή συνεργασία είναι απαραίτητη. Όταν δεν υπάρχει, την πρώτη ευθύνη την έχει πάντα ο προϊστάμενος και όχι ο υφιστάμενος», είπε ο πρωθυπουργός και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Όχι τίποτα άλλο αλλά στο πρόσφατο παρελθόν είχε βουίξει ο τόπος για διάφορες κόντρες σε διάφορα υπουργεία.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.