BACKSTORY

Οι τράπεζες και τα μερίσματα – Η αξία του ενέχυρου... - Σερί καλών ειδήσεων

18-06-2024 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τράπεζες και τα μερίσματα – Η αξία του ενέχυρου... - Σερί καλών ειδήσεων

Οι τράπεζες και τα μερίσματα

Όπως σας είπαμε, η μια μετά την άλλη οι τράπεζες ανακοινώνουν τη διανομή μερισμάτων με την Alpha Bank να ξεκινάει τη διανομή την 1η Αυγούστου ενώ, μια ημέρα μετά, η τράπεζα θα πραγματοποιήσει την ανακοίνωση αποτελεσμάτων του α' εξαμήνου.

Μικρό καλάθι

Σε ό,τι αφορά την Avramar καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι. Γιατί κανένας άλλος κλάδος δεν έχει πάει τόσο στα βράχια όσο οι ιχθυοκαλλιέργειες στη χώρα μας. Έτσι αυτό που έχει σημασία είναι τι κούρεμα θα αποφασίσουν να κάνουν οι τράπεζες. Αυτή η μεταβλητή δείχνει να είναι η πλέον κρίσιμη. Γιατί την προηγούμενη φορά έγινε τσιγκουνιά στο κούρεμα και ήταν και... άνετοι οι επενδυτές και είδαμε που καταλήξαμε. Ο λογαριασμός είναι μεγαλύτερος για όλους αλλά και για την οικονομία.

Πάντα οι χάκερς είναι ένα βήμα μπροστά

Η Wells Fargo, μια πολύ μεγάλη τράπεζα στις ΗΠΑ, προχώρησε στην απόλυση πολλών υπαλλήλων καθώς φαίνεται πως το προσωπικό χάκαρε τη δραστηριότητα του πληκτρολογίου και προσποιείτο πως δουλεύει για να ξεγελάσει την χρηματοοικονομική επιχείρηση. Έτσι η διεύθυνση προσωπικού αντιλαμβανόταν πως κάποιοι εργάζονταν ενώ.... όχι. Απορώ πως δεν το κάναμε πρώτοι στην Ελλάδα που έχουμε... ταλέντο.

Η αξία του ενεχύρου...

Αναγνώστης μας τηλεφώνησε και ρώτησε αν υπάρχει ενέχυρο σε μετοχές της Ακρίτας πως ακριβώς το μετράνε οι τράπεζες. Εννοούσε αν μετράνε τα limit up με 1000 κομμάτια συναλλαγές στην αξία του ενεχύρου όταν για να ρευστοποιήσει ένα ενέχυρο όχι πολλών αλλά κάποιων λίγων χιλιάδων μετοχών πέραν του ότι θα ιδρώσεις έχεις πολλές πιθανότητες να προκαλέσεις πολλαπλά limit down.

Με... μέτρο

Δωρεάν μετοχές μοίρασε στα στελέχη της η Autohellas. Ο αριθμός τους όμως είναι μόλις 19.000 και αυτό δείχνει να υπάρχει ένα μέτρο σε σχέση με άλλες εταιρείες όπου η διανομή δωρεάν μετοχών έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας.

Η επιστροφή του Σωκράτη Λαζαρίδη

Τελικά κανείς δεν χάνεται. Έτσι ο Σωκράτης Λαζαρίδης πρώην Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου επιστρέφει ως μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Intercontinental ΑΕΕΑΠ συμφερόντων πλέον του κ. Θόδωρου Φέσσα και ξαναγίνεται Πρόεδρος. Της Επιτροπής Ελέγχου.

Κίνηση ματ

Πολύ δυνατή κίνηση στα παιδικά-βρεφικά προϊόντα από την AS Company που αποκτά την αποκλειστική διανομή στα προϊόντα με σήματα Chicco και Boppy, για την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς την αποκλειστική διανομή για την Ελλάδα των ολλανδικών προϊόντων με τα σήματα Bébé Comfort, and Safety First. Ουσιαστικά η εταιρεία γίνεται πολύ μεγάλος παίκτης σε αυτόν τον τομέα.

Σερί καλών ειδήσεων για τη Lamda

Σερί καλών ειδήσεων για τη LAMDA, που έπειτα από τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα με τα ιστορικά ρεκόρ κερδοφορίας, προχώρησε σε μια ακόμα εντυπωσιακή ανακοίνωση. Ο λόγος για συμφωνία με τον Γιώργο Προκοπίου, που έσκασε σαν βόμβα στους επιχειρηματικούς κύκλους, καθώς ο ισχυρός Έλληνας εφοπλιστής αγόρασε το 2% του μετοχικού κεφαλαίου της LAMDA στην τιμή 7,1 ευρώ. H κίνηση Προκοπίου -ενός από τους πλέον πρωτοπόρους εφοπλιστές- αποτελεί αναμφισβήτητα ψήφο εμπιστοσύνης στη LAMDA. Πολύ δε περισσότερο που ο Γ. Προκοπίου ενδιαφέρεται ζωηρά να επενδύσει στο έργο του Ελληνικού καθώς έχει αποφασίσει να αγοράσει μεγάλη έκταση μέσα στο Ελληνικό, για να δημιουργήσει ένα Διεθνές Σχολείο και χώρους γραφείων και κατοικιών.

«Ψήνεται» συνεργασία Πειραιώς – Dimand

Κοινή συνέντευξη τύπου προγραμματίζουν η Τράπεζας Πειραιώς και η DIMAND για την Τρίτη 25 Ιουνίου. Η τράπεζα και η ιδιωτική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων δεν λένε περισσότερα για το θέμα της εκδήλωσης, μια φορά πάντως, η στήλη θυμάται και όσα πρόσφατα είπε ο ισχυρός άνδρας της DIMAND, Δ. Ανδριόπουλος, για στρατηγικές συνεργασίες που είναι προ των πυλών. Να δούμε αν είναι μία από αυτές, αν αφορά σε νέους γραφειακούς χώρους στην Αθήνα για την τράπεζα (ή και εκτός κέντρου), γενικότερα τι έχουν να πούνε οι δύο πλευρές. Πάντως, πρόσφατα στην εισηγμένη ακινήτων πέρασε, από ασφαλιστική, και ένα εμβληματικό κτήριο στο κέντρο. Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης της Dimand, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης προϊδέασε τους μετόχους για δύο μεγάλες στρατηγικές συνεργασίες που θα ανακοινώσει ο όμιλος, η μία άμεσα, εντός του Ιουνίου και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο.

Νέο «τράτο» για το logistics park «Θριάσιο 2»

Δεν ξέρω αν σημαίνει κάτι για το έργο, μια φορά πάντως, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετά από αίτημα της αναδόχου κοινοπραξίας «HELLENIC TRAIN - DAMCO» (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ – όμιλος Κοπελούζου) έδωσε χρονικό «τράτο» έως τις 31- 10-2024 στον χρόνο ισχύος της Προσφοράς για την ανάθεση της Σύμβασης Παραχώρησης για τη Λειτουργία, Συντήρηση, Εκμετάλλευση, Ολοκλήρωση Μελετών, Κατασκευής Έργων και Προμήθεια Εξοπλισμού του Ε.Σ.Σ.Σ.Δ.Ι. Θριασίου Πεδίου, απόφαση που σχετίζεται και με τη διαδικασία οριστικοποίησης των συμβατικών εγγράφων. Πρόκειται για το γνωστό logistics park «Θριάσιο 2», μια σύμβαση παραχώρησης αξίας άνω των 560 εκατ. ευρώ. Τούτο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικοποίησης των συμβατικών εγγράφων και ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου εντός του χρόνου ισχύος της προσφοράς του αναδόχου. Όπως, πάντως, αναφέρεται, η διαδικασία έχει προχωρήσει και σε σύντομο χρονικό διάστημα τα τελικά σχέδια αναμένεται να υποβληθούν από τον ανάδοχο στην Αναθέτουσα Αρχή προς έγκριση, προκειμένου στη συνέχεια να υποβληθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο. Το δε δημόσιο, δεν χάνει κάτι, καθώς, μεταξύ άλλων, «οι εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα επιτρέπουν τη βασική λειτουργία του ενώ για την ολοκλήρωση του συνόλου του project εκκρεμούν εργασίες κατασκευής κτιρίων και προμήθειας - εγκατάστασης ειδικού εξοπλισμού τις οποίες θα αναλάβει να εκτελέσει ο Παραχωρησιούχος στο πλαίσιο της υπό ανάθεση Σύμβασης Παραχώρησης».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:56

ΗΠΑ: H FDA ενέκρινε το φάρμακο της Eli Lilly κατά του Aλτσχάιμερ

22:35

Κρήτη: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ ταρακούνησε το Ηράκλειο

22:25

ΗΠΑ: Συνέντευξη Μπάιντεν στο ABC News μετά το ντιμπέιτ - Στο κάδρο της κούρσας η Μισέλ Ομπάμα

22:08

Μητσοτάκης στον Economist: Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη - Εκλογές το 2027

21:58

Θεσσαλονίκη: Μία σύλληψη για πυρκαγιά σε αγροτική έκταση στη Νέα Ραιδεστό

21:47

Αμπάνι: Ο πλουσιότερος άνδρας της Ασίας παντρεύει τον γιο του και 52 άπορα ζευγάρια

21:30

Κλήρωση Eurojackpot 02/7/24: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:23

Ελληνικοί δορυφόροι στην μάχη για το περιβάλλον

21:15

Ο Μπάιντεν κάλεσε δύο φαρμακευτικές εταιρίες να μειώσουν την τιμή των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας

21:04

ΟΤΕ: Από 10/7 η καταβολή καθαρού μερίσματος 0,68552 ευρώ/μετοχή

20:50

ΗΠΑ: Δημοκρατικός βουλευτής για πρώτη φορά ζητά την απόσυρση Μπάιντεν από την κούρσα επανεκλογής

20:46

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

20:45

Η Λαγκάρντ απαντά για την Τέιλορ Σουίφτ και τον πληθωρισμό

20:34

Ουκρανία: Σε κάθειρξη 12 ετών καταδικάστηκε ο αυτονομιστής ηγέτης του Λουχάνσκ

20:30

Ανδρουλάκης: Όταν δεν είσαι αυτόνομος από συμφέροντα, δεν μπορείς να υπηρετήσεις γνήσια τον ελληνικό λαό

20:24

Cenergy Holdings: Προχωρά η επένδυση για τη μονάδα κατασκευής καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ

20:09

Κασσελάκης: Όποιος δεν συμφωνεί με την εξυγίανση του κόμματος, θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτική

20:01

Πούτιν: Συναντήσεις με Σι, Ερντογάν στη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

20:00

Νέες γεωπολιτικές ισορροπίες: Ο Όρμπαν στο Κίεβο και ο Μόντι στη Μόσχα

19:52

Προς αναβολή η ανακοίνωση της ποινής του Τραμπ για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς

19:47

Θεοδωρικάκος: Εθνική υπόθεση η βιομηχανία, εργαζόμαστε για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας

19:43

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας στη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ράντεφ

19:33

Νετανιάχου: Δεν θα ενδώσω στην «ηττοπάθεια» - Στόχος μας η εξάλειψη της Χαμάς

19:28

Αναβάθμισε την Ελληνική Τράπεζα η Fitch σε «BBB-»

19:17

Χωρίς ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Κω, Χίο και Ηράκλειο - 36 φωτιές σε ένα 24ωρο

19:09

Ευρωαγορές: Αντέδρασαν με πτώση στα στοιχεία για τον πληθωρισμό

19:00

Σε τροχιά για νέα ρεκόρ μέσα στο 2024 το bitcoin - Ο ρόλος των ETFs και του halving

18:48

Γαλλία: Διευρύνεται η διείσδυση της ακροδεξιάς σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις

18:40

Μάιρα Πασσιά – Όμιλος MOTΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: «Κινούμαστε - Εξελισσόμαστε - Μεταμορφωνόμαστε»

18:33

General Motors: Ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες πωλήσεις από το 2020