BACKSTORY

Ο χρησμός της DBRS - Oι άνθρωποι του ΤΧΣ - Οι αντιδράσεις και το ενδιαφέρον για τη Ραφήνα 

20-06-2024 | 07:13
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο χρησμός της DBRS - Oι άνθρωποι του ΤΧΣ - Οι αντιδράσεις και το ενδιαφέρον για τη Ραφήνα 

Ο χρησμός της DBRS

Μέχρι το τέλος του Ιουνίου εκτιμάται πως η DBRS θα δώσει την αξιολόγησή της για τα δάνεια Παγκρήτιας και Attica Bank προκειμένου τα κόκκινα δάνεια των δύο τραπεζών- για την ακρίβεια τμήμα αυτών- να λειτουργήσουν ως πακέτο το οποίο θα ενταχθεί στον Ηρακλή. Στο μεταξύ οι συστημικές τράπεζες υποβάλουν τα αιτήματά τους Frontier II (Εθνική ) και Sunrise III (Πειραιώς), ενώ φαίνεται πως ενεργό παραμένει το αίτημα για επέκταση του νέου Ηρακλή, αίτημα το οποίο πάντως δεν έχει απαντηθεί από την DG Comp.

Oι άνθρωποι του ΤΧΣ

Kαι ξαφνικά οι άνθρωποι του ΤΧΣ κατάλαβαν πως η απορρόφησή τους από το Υπερταμείο θα τρέξει αρκετά νωρίτερα έναντι του αναμενόμενου. Και σε ότι αφορά τους εργαζόμενους όποιος θέλει θα πάει να εργαστεί στη νέα τάξη πραγμάτων. Τι θα γίνει όμως με τους διευθυντές, διοικητικούς νομικούς κλπ κλπ. Το άλυτο του θέματος παραμένει αν και όταν πήγαιναν γνώριζαν ότι η... παραμονή δεν είναι ισόβια.

Ακόμα μια θέση

Τελικά κανένας δεν μένει άνεργος αν περάσει από τον τραπεζικό κλάδο και μάλιστα όταν έχει υψηλόβαθμη θέση. Έτσι η κα Ελένη Κορίτσα επί πολλά στέλεχος της Eurobank Asset Management προσθέτει στο ενεργητικό της μια ακόμα θέση σε ΔΣ εισηγμένης και Επιτροπή Ελέγχου αυτή της Παπουτσάνης.

Οι αντιδράσεις και το ενδιαφέρον για τον Λιμένα Ραφήνας

Για να ξέρετε, υπάρχουν αντιδράσεις τοπικού (και όχι μόνο) χαρακτήρα και για την αξιοποίηση του Λιμένος Ραφήνας, διαδικασία που προωθείται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που λειτουργεί και ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων. Βέβαια, αυτές οι αντιδράσεις όσων δεν θέλουν να προχωρήσουν πλάνα αναβάθμισης υποδομών, δεν είναι και νέες. Πάντως, εκτός του ενδιαφέροντος… όσων αντιδρούν, φαίνεται να καταγράφεται γενικότερα αυημένο ενδιαφέρον για την εν λόγω διαδικασία. Για αυτό και το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι θα λαμβάνει απόψεις του κοινού επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Λιμένα Ραφήνας έως τις 15 Ιουλίου 2024.

Οι συναλλαγές στην Ελλάκτωρ και η MOH

Για τη μετοχή της Ελλάκτωρ τα λέγαμε και χτες, το ενδιαφέρον παρέμεινε υψηλό, όπως και οι συναλλαγές, όχι, όμως, μόνο στους αγοραστές αλλά και στην πλευρά των πωλητών με κάποιες μεγάλες εντολές. Για να δούμε όμως και τη συνέχεια μετά το σερί ανόδου προς τα 2,5 ευρώ. Βέβαια, μερίδιο στην εισηγμένη, και μάλιστα σχεδόν 29% - 30%, έχει ως γνωστόν και η Motor Oil. Όπως έχει, επίσης, και κάποιες options μεταβίβασης πίσω στους Ολλανδούς των μεριδίων αυτών (τμηματικά). Αλλά λογικά, δεν βιάζονται στον ενεργειακό όμιλο, καθώς, πέραν των θυγατρικών της Ελλάκτωρ (μετά τις ΑΠΕ, πλέον η Ηλέκτωρ), έχουν… λαμβάνειν και τα μετοχικά bonus (επιστροφή κεφαλαίου) άμεσα ή και προσεχώς.

Τα «βλέμματα» σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ

Εδώ που τα λέμε, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μάντης ή μάγος για να καταλάβει ότι η αγορά κοιτάζει με τεράστιο ενδιαφέρον προς τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή, εν αναμονή εξελίξεων για το μέλλον της δεύτερης. Γνωστά τα σενάρια, μην τα επαναλαμβάνουμε, αλλά και τα οφέλη για τη μητρική από μια πώληση της «θυγατέρας». Προφανώς, μάλιστα, ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη και η τακτική γενική συνέλευση της Ενεργειακής, όσο και να το κάνουμε, ιντριγκάρει την αγορά. Της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι την επόμενη εβδομάδα. (σ.σ. Στη Masdar πέρασε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ανακοινώθηκε το deal).

Η «πτήση» προς το ΧΑ και η ρακή

Τι να σας πω, μπορεί να είναι και σενάριο άνευ... αντικρίσματος. Μια φορά πάντως, φίλος της στήλης σχολίαζε σε παρέα προ ημερών ότι κάποια εταιρεία ίσως και να εξετάζει κατά πόσο έχει νόημα μια «πτήση» προς το Χρηματιστήριο, όχι άμεσα, από του χρόνου και βλέπουμε. Και σημείωνε ότι ο επιχειρηματίας – επικεφαλής έχει διάφορες μπίζνες που «τρέχει», οπότε χρειάζονται διεργασίες διαχωρισμού. Για να πω την αμαρτία μου, μια… ρακή την είχε πιει το «κοπέλι», αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Η αναμενόμενη εκλογή Σιάμισιη στον ΣΕΒ

Η αγορά της ενέργειας τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πολύ. Οι ΑΠΕ, η διεθνής κρίση της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι κάποιοι μόνο από τους παράγοντες που έθεσαν νέα προβλήματα στις εταιρείες του χώρου. Η HELLENIC ENΕRGY είναι μια από αυτές που άλλαξε γρήγορα με τον Ανδρέα Σιάμισιη στο τιμόνι αυτής της προσπάθειας. Έτσι η εκλογή του στην θέση του Αντιπροέδρου στον ΣΕΒ δεν εξέπληξε κανέναν μιας και η παρουσία του κρίθηκε από την αγορά επιβεβλημένη.

Έτοιμη μετοχή «στο πιάτο»

Με το σύμβολο KF θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών η εταιρεία έτοιμων γευμάτων Korinthian Foods, σε μια IPO ύψους 30 εκατ. ευρώ που αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Θέλοντας να κρατήσει τον έλεγχο της εταιρείας του, ο νεαρός επικεφαλής Ηλίας Κακογιάννης απέρριψε προτάσεις από funds και επιχειρεί την επέκταση της εταιρείας του μέσω του ταμπλό, δεδομένης και της καλής οικονομικής της κατάστασης. Η εταιρεία κατασκευάζει ήδη μια νέα παραγωγική μονάδα στην έδρα της, τον Σολομό Κορινθίας, ενώ ψάχνει να εξαγοράσει μια εταιρεία που θα παράγει πρώτες ύλες για τα γεύματά της. Το νέο κοινό που μπαίνει στο ραντάρ της είναι οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων, καθώς η Korinthian Foods μπορεί να βοηθήσει την εκάστοτε επιχείρηση να ανταποκριθεί στην αυξημένη απαίτηση σίτισης πελατών και προσωπικού, αναλαμβάνοντας τους δεύτερους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:10

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Άνδρο

19:59

Υπό την προεδρία Κυρ. Μητσοτάκη συνεδριάζει τη Δευτέρα στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο

19:40

Σε ύφεση η φωτιά στην Πλάκα Κερατέας - Αναζωπύρωση του μετώπου στο Μαρκάτι

19:25

Βουλγαρία: Ο φιλορώσος Δανιήλ νέος πατριάρχης

19:07

ΠΣ: Η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη που αντιμετωπίζουμε τη φετινή αντιπυρική περίοδο

19:01

Αγρίνιο: Σε εξέλιξη φωτιά στην περιοχή Αγγελόκαστρο – Μήνυμα μέσω του 112 για απομάκρυνση προς Σταμνά

18:26

Τουρκία: Τέσσερις νεκροί από έκρηξη αερίου σε σε εστιατόριο στην πόλη Τόρμπαλι

18:19

Γαλλία: Στο 59,39% η συμμετοχή τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες

18:03

ΠΑΣΟΚ: Και ο Π. Γερουλάνος στην κούρσα της ηγεσίας

17:55

Ακρίβεια: Οι στρεβλώσεις που κρατούν ψηλά τις τιμές – Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν

17:08

Νοσοκομείο Μεταξά: Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι

17:00

Καύσιμα: Γεμίζουν οι Έλληνες παρά τις τιμές – Αυξήσεις αναμένονται τον Ιούλιο

16:52

Επικίνδυνη πυρκαγιά στη Σταμάτα Διoνύσου - Μηνύματα εκκένωσης από το 112

16:43

Ριτσώνα: Φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης

16:26

Δούκας: Δεν κρύβομαι, ζητώ της στήριξή σας

16:20

Βορίδης: Τη 2η τετραετία η χώρα μας θα πρωταγωνιστήσει

16:10

ΣΥΡΙΖΑ: Απορίας άξιο πώς ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει για δήθεν βελτίωση της κατάστασης στον τομέα της διαφθοράς

16:07

Πυρκαγιά στην Άνδρο σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Αγίου Πέτρου

15:36

Συρεγγέλα: Η ανάγκη για αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι το σημαντικότερο μήνυμα που έλαβε η κυβέρνηση στην κάλπη

15:17

Θεοδωρικάκος: Μαζί με την κοινωνία για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών

15:11

Ιταλία: Κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τα βορειοδυτικά της χώρας

14:55

Ουκρανία: Κατάληψη δύο χωριών από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή του Ντονέτσκ

14:38

Ινδία: Έντεκα οι νεκροί από τις ξαφνικές βροχοπτώσεις στο Νέο Δελχί

14:30

Θεσσαλονίκη: Με λεωφορειακή σύνδεση η ΒΙΠΕΘ από Δευτέρα

14:07

Ελβετία: Δύο νεκροί και ένας αγνοούμενος σε κατολίσθηση

14:03

Ισραηλινά άρματα μάχης προωθούνται βορείως και νοτίως της Γάζας

13:57

Παπαστεργίου: Πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης για τις ακριτικές περιοχές

13:53

Κίνα: Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί το Καζακστάν και το Τατζικιστάν

13:44

Γαλλία: Εξαιρετικά μεγάλη η προσέλευση στις κάλπες

13:40

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα για την περιφέρεια Κρήτης