BACKSTORY

Το ιδεολογικό μανιφέστο Χατζηδάκη - Τα μηνύματα Πατέλη στους Γάλλους - Το μεγάλο που έρχεται

04-10-2024 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ιδεολογικό μανιφέστο Χατζηδάκη - Τα μηνύματα Πατέλη στους Γάλλους - Το μεγάλο που έρχεται

Η αφρόκρεμα του ΧΑ στο Παρίσι

Στον απόηχο του placement της Εθνικής Τράπεζας, η αφρόκρεμα του ελληνικού χρηματιστηρίου έδωσε χθες το παρών στο roadshow που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ στο Παρίσι για πρώτη φορά σε συνεργασία με τη Société Générale. Με υψηλές παρουσίες εκπροσωπήθηκαν οι Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, η HelleniQ Energy, η Metlen, η ΤΙΤΑΝ, η ΔΕΗ και η ΕΧΑΕ, ενώ στο ακροατήριο βρέθηκαν κορυφαίοι θεσμικοί επενδυτές οι BNP, Amundi, Generali, Millennium, Lazard, Mirova κ.ά. Και έπεται και συνέχεια για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση στην Φρανκφούρτη, όπου θα διοργανωθεί στις 9 Οκτωβρίου mid cap roadshow και το παρών αναμένεται να δώσουν οι ΑΔΜΗΕ, Metlen, Austria Card, HelleniQ Energy, Lamda Development, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Premia, Profile, Πλαστικά Θράκης κ.ά. Στις 9 Δεκεμβρίου, η μεσαία κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα βρεθεί στη Γενεύη.

Τα μηνύματα Πατέλη στους Γάλλους

Επιστρέφοντας στο Παρίσι, τη χθεσινή εκδήλωση άνοιξε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο οποίος παρουσίασε στους εκπροσώπους των Γάλλων θεσμικών τα οικονομικά επιτεύγματα της χώρας μας. Τόνισε την πολλαπλάσια ανάπτυξη σε σχέση με την Ευρωζώνη που πετυχαίνει τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του όγκου επενδύσεων ανάμεσα στην ΕΕ. Είπε πως μετά από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, στόχος παραμένει η αναβάθμιση του χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές και τόνισε πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων καθώς παρά τα σημαντικά βήματα προόδου δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί που θέλουμε.

Το ιδεολογικό μανιφέστο Χατζηδάκη

Ιδεολογικό μανιφέστο και συνηγορία υπέρ των αποκρατικοποιήσεων βρήκε την ευκαιρία να αναπτύξει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή. Η συζήτηση αφορούσε την κύρωση της σύμβασης για την Αττική Οδό, αλλά ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε ευρύτερα. Υποστήριξε ότι «η Ελλάδα αλλάζει. Δεν έχει πια το κρατικιστικό μοντέλο, αλλά οικονομία της αγοράς, που είναι προϋπόθεση για ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική» και μίλησε για όλες για τις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις: για την Ολυμπιακή, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα λιμάνια κοκ. Καταλήγοντας ο υπουργός σημείωσε ότι μετά τις εκλογές ολοκληρώθηκαν 11 αποκρατικοποιήσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Ο τζίρος που δεν έρχεται

Δεν φαντάζομαι να έχετε παράπονο. Ο Γιάννος Κοντόπουλος έχει φέρει τζίρο στο Χρηματιστήριο αλλά δεν τον βλέπουμε. Από έξω γιατί για τους μέσα δεν νοιάζεται καθόλου. Πιστεύει ότι μόνο με τη Morgan Stanley και άλλα καλά παιδιά η αγορά θα μεγαλουργήσει και τους δίνει γη και ύδωρ όπως είχαμε δει στον περίφημο δείκτη που δεν ήξερε κανένας την τιμή του, ενώ έπαιζε ταυτόχρονα παράγωγο. Βέβαια αυτοί οι... διεθνείς καλλιτέχνες είδαμε τι χειρισμούς έκαναν με την Εθνική και κατανοήσαμε απόλυτα τις ικανότητές τους. Με αυτά και με άλλα να δούμε πως θα τη βγάλει το Χρηματιστήριο.

Το μεγάλο που έρχεται

Πουλάτε εσείς. Εγώ θα αγοράζω. Αυτό το μήνυμα του Σωκράτη Κόκκαλη που συνεχίζει καθημερινά τις αγορές Intralot. Έχω την αίσθηση ότι η επιμονή στις αγορές από την Intracom δείχνει ότι κάτι μεγάλο θα πρέπει να περιμένουμε τους προσεχές μήνες. Και εξ όσων ακούω το μεγάλο θα έλθει από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Το τραμ, το μετρό και το Ελληνικό

Παλιά, τα σχέδια, όχι όμως υποχρεωτικώς δεσμευτικά, έκαναν λόγο για γραμμή Τραμ στο Ελληνικό. Πρόσφατη ανακοίνωση ηλεκτροδηγών του Τραμ, όμως, έθεσε το θέμα κατάργησης αυτής της… δυνητικής προοπτικής, φέροντας στην επιφάνεια την επέκταση του μετρό στο Ελληνικό (μιλούν μάλιστα για έγγραφα που υπάρχουν από το υπουργείο και τον αρμόδιο φορέα). Λέτε να δούμε νέα γραμμή από σταθμό επί της Λ. Βουλιαγμένης που θα κινείται «εγκάρσια»; Βέβαια, ως γνωστόν, υπάρχουν μελέτες, σχέδια και προθέσεις για πλήθος επεκτάσεων σε Μετρό και γενικότερα μέσα σταθερής τροχιάς, μάλιστα, προς τα νότια «παίζει δυνατά» η γραμμή προς Γλυφάδα. Όλα αυτά, βέβαια, θέλουν ωρίμανση και κυρίως, χρηματοδότηση.

Δεν πατάνε καλά

Αναρωτιέμαι αν μετά τα τελευταία παρατράγουδα με χρηματιστηριακές θα πρέπει να περιμένουμε και άλλα. Όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά ήδη έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που δεν... πατάνε καλά αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την τεχνική της καθυστέρησης αφήνει τα πράγματα να εξελίσσονται. Πόσο μπορεί όμως να εξελιχθεί μια εταιρεία της οποίας το κεφάλαιο, για παράδειγμα, είναι απαιτήσεις για τις οποίες δεν έχουν γίνει οι προβλεπόμενες προβλέψεις; Αυτά ίσως είναι λεπτομέρειες για τους επικεφαλής της Αρχής που έχουν ως πρώτη έννοια την ανανέωση της θητείας τους μετά την παράταση που έλαβαν πρόσφατα.

Αλλαγή σελίδας

Ολοκληρώθηκε το placement της Εθνικής Τράπεζας με τελική υπερκάλυψη 10,4 φορές.

Ασφαλώς και το placement ήταν επιτυχημένο. Αυτό όμως που παρατήρησα είναι πως ξεκίνησαν οι απολογισμοί από την πλευρά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ολοκλήρωσε πριν τον προκαθορισμένο χρόνο κλπ κλπ

Οι νέοι στόχοι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εθελουσία της Τράπεζας Πειραιώς με ανώτατο όριο 200.000 ευρώ και μια προσπάθεια να πριμοδοτήσει τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι εθελούσιες από εδώ και πέρα έχουν στόχευση και θα είναι συνεχείς με στόχο κυρίως να αποκτηθεί από τις τράπεζες νέο προσωπικό με υψηλές δεξιότητες. Θα ήθελα δε να προσθέσω πως σε έρευνες που έχουν γίνει τόσο σε εμάς όσο και στην Ευρώπη το επάγγελμα του τραπεζίτη για ανθρώπους με υψηλές δεξιότητες δεν είναι καθόλου δημοφιλές.

Ιδιαίτερα δε στη χώρα μας στα χαμηλά αλλά και στα μεσαία κλιμάκια δεν θα μπορούσε κάποιος να το πει και καλά αμειβόμενο.

Στο πλαίσιο πάντως αυτό να αναμένονται και από αλλού νέες εθελούσιες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:58

Ιράν: Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ θα ηγηθεί της προσευχής της Παρασκευής μετά την επίθεση στο Ισραήλ

08:51

Β. Κορέα: Ο Κιμ λέει πως θα χρησιμοποιήσει «χωρίς δισταγμό» πυρηνικά όπλα αν δεχτεί επίθεση

08:46

Μπάιντεν: «Μπορούμε να αποφύγουμε» ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή

08:24

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει «πλήρως» τον Γκουτέρες

08:21

Εκδήλωση απόψε για τα 50 χρόνια της ΝΔ - Ομιλία Κυρ. Μητσοτάκη

08:16

Έληξε η απεργία των λιμενεργατών στις ΗΠΑ - Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»

08:07

Το Ισραήλ συνεχίζει να «πλήττει σκληρά» τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου

07:55

Costco: Μετά τις μπάρες χρυσού ξεκινά να πουλά και πλατίνα

07:51

ΟΟΣΑ: Καλπάζει η χρήση πλαστικών μέχρι το 2040 – Τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι κυβερνήσεις

07:40

Ενέργεια: Πρωταγωνιστές πανευρωπαϊκά ΔΕΗ και Metlen στη σύναψη «πράσινων» PPAs

07:34

ΔΕΘ: Νέο «βήμα» για τη μεγάλη ανάπλαση των 300 εκατ. ευρώ

07:30

Αλλαγές στις διαγνωστικές εξετάσεις: Κάθε πότε επιτρέπεται η εκτέλεση της ίδιας εξέτασης

07:29

Σε τρεις πυλώνες το όραμα του Κ. Νεμπή για τον ΟΤΕ του 2030

07:28

Με τον Μπένο στον Έβρο ο Κυριάκος, με τον Χάρη ο Μπένος στο ΠΑΣΟΚ - Θερμή υποδοχή στη ΝΔ για Γεροβασίλη

07:20

Ακίνητα: Πώς οι υποδομές «στηρίζουν» ή «δυναμιτίζουν» μεγάλα projects – Έρχονται συγχωνεύσεις στις ΑΕΕΑΠ;

07:15

Εφορία: Με ειδική δήλωση η ομολογία φοροδιαφυγής για «κούρεμα» προστίμων έως και 50%

07:12

ΕΤΕ: Οι ισχυροί νέοι μέτοχοι θα «σφραγίσουν» την επιτυχή στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ

07:05

Το ιδεολογικό μανιφέστο Χατζηδάκη - Τα μηνύματα Πατέλη στους Γάλλους - Το μεγάλο που έρχεται

23:48

Δούκας: Τα προβλήματα στην Αθήνα δεν έχουν χρώματα και κόμματα

23:32

Δυτική Όχθη: Τουλάχιστον 16 νεκροί από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

23:16

Δύσκολος ο Οκτώβριος για Wall Street: Απώλειες με φόντο την Μ. Ανατολή και την αγορά εργασίας

23:03

Πρέσβης Ισραήλ στον ΟΗΕ για Ιράν: Πληθώρα επιλογών για πού και πότε θα χτυπήσουμε

22:49

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 200 οι νεκροί από τον τυφώνα Ελίν

22:37

Κάλεσμα G7 για αυτοσυγκράτηση στη Μέση Ανατολή – Δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ

22:23

Shein: Συναντήσεις με επενδυτές πριν την πιθανή IPO στο Λονδίνο

22:09

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για το 1 εκατ. ευρώ

22:03

Ράλι 4% για το πετρέλαιο - «Καταλύτης» η δήλωση Μπάιντεν

21:52

ΕΕΣ: Δεν επαρκεί η χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία

21:40

Σταθεροποιητικές τάσεις για τον χρυσό

21:29

Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν κατά πολύ τους επόμενους 12 μήνες