BACKSTORY

Το κλίμα και οι τράπεζες - Έρχονται περιφερειακά data centers - Οι σύμβουλοι του PPF

11-10-2024 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το κλίμα και οι τράπεζες - Έρχονται περιφερειακά data centers - Οι σύμβουλοι του PPF

Το κλίμα και οι τράπεζες

Το κλίμα θα φέρει πολλές αλλαγές και στα τραπεζικά προϊόντα. Το δανειακό προϊόν της Τράπεζας Πειραιώς για τα θερμοκήπια, ακριβώς αυτό καταγράφει: Ότι, δηλαδή, υπάρχει ανάγκη για σταθερή παραγωγή σε ένα ευμετάβλητο κλίμα. Και θερμοκήπια δίνουν, τελικώς, αυτή τη δυνατότητα.

Γι' αυτό, άλλωστε, και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσιάζει στην ΤτΕ σήμερα το εθνικό σχέδιο για το κλίμα.

Οι διεθνείς εξαγορές και συγχωνεύσεις

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Γερμανία δεν βλέπουν και με τόσο κακό μάτι την εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit. Αυτό προκύπτει σε μια ιδιόμορφη δημοσκόπηση των FT για το μέλλον της της Commerzbank με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τις προθέσεις της ιταλικής UniCredit από όλο το φάσμα της γερμανικής πολιτικής σκηνής.

Η διαπίστωση ήταν, λοιπόν, πως τα στελέχη του Mittelstand, που εκπροσωπεί χιλιάδες μικρομεσαίους, δεν βλέπουν τόσο αρνητικά μια πιθανή εξαγορά.

Αυτό σημαίνει πως οι Γερμανοί: α) θέλουν περισσότερη Ευρώπη (δύσκολο!). β) Πως οι τράπεζες δεν είναι και τόσο εξυπηρετικές στη Γερμανία και οι Γερμανοί πολίτες κάτι θέλουν να αλλάξει.

Οι… αθόρυβοι θεσμοί

Τίποτα δεν θυμίζει το παρελθόν και τις τότε επισκέψεις των Θεσμών (Κομισιόν, EKT και ESM) στη χώρα που γινόταν κάθε φορά πανικός στα υπουργικά αλλά και στα δημοσιογραφικά γραφεία. Τώρα ήρθαν, είδαν και… απήλθαν καθώς ολοκληρώνουν την τριήμερη επίσκεψή τους. Βέβαια, τότε οι επισκέψεις αυτές συνδέονταν με τις δόσεις των δανείων προς τη χώρα μας. Τώρα απλά αναμένουμε την έκθεση, η οποία βέβαια, έχει σημασία αλλά, όχι όπως τότε. Να δούμε τι «καμπανάκια» θα χτυπήσουν. Ένα είναι σίγουρο: Τους απασχολεί το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Το ιδιωτικό χρέος απαιτεί λύσεις

Το ιδιωτικό χρέος φαίνεται πως έχει αρχίσει να απασχολεί έντονα πια το οικονομικό επιτελείο μιας και είναι εστία κοινωνικής αναταραχής από κάθε άποψη.

Επομένως κάποια μέτρα πρέπει να ληφθούν αλλά.... Τόσο όσο! Δεν μπορούν και δεν πρέπει να κινδυνεύσουν οι εγγυήσεις του Ηρακλή. Ούτε και κάποιοι να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη σε βάρος των δανειοληπτών, χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι οι εγγυήσεις δεν θα πέσουν. Πρέπει να τηρηθούν οι λεπτές γραμμές.

Περιβάλλον καταχρηστικότητας

Όπως προβληματική είναι και η κατάσταση στο Χρηματιστήριο. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει λογαριασμό margin, μπορεί μια χρηματιστηριακή στην κυριολεξία όποτε θέλει να προχωρήσει στο κλείσιμό του και να απαιτήσει τα χρήματα. Και αυτό, γιατί, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη νομοθετική και η καλή μας Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεν το έχει προβλέψει στις κανονιστικές αποφάσεις. Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, είναι σαν να έχετε δάνειο κι ένα ωραίο πρωί, χωρίς λόγο, η τράπεζα έρχεται να απαιτήσει τα χρήματά της. Μιλάμε για κανονική καταχρηστική συμπεριφορά.

Έρχονται περιφερειακά data centers

Επενδύσεων συνέχεια αναμένεται στα data center αλλά και στα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών που ποντίζονται αυτή την περίοδο από κοινοπραξίες που συμμετέχουν τεχνολογικοί κολοσσοί. Η χώρα μας φαίνεται να μπαίνει για τα καλά στον χάρτη της συνδεσιμότητας που χαράσσεται αυτή την περίοδο με σχετικές κινήσεις να αναμένεται να ανακοινωθούν προσεχώς. Για να μακροημερεύσουν βέβαια, ειδικά οι υποδομές των κέντρων δεδομένων, έχει ξεκινήσει και η κουβέντα της χωροθέτησής τους, ώστε το όλο εγχείρημα να μπορεί να υποστηριχτεί και ενεργειακά. Για τον λόγο αυτό, αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ να έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο ενεργειακό χάρτη, ώστε μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να εντοπιστούν οι περιοχές που είναι ικανές ενεργειακά να υποστηρίξουν το όλο εγχείρημα. Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι οι εν λόγω χάρτης θ’ ανοίξει τον δρόμο για την δημιουργία περιφερειακών data centers, που θα συμπληρώνουν τις επενδύσεις που δρομολογούνται ήδη στην Αττική.

Οι σύμβουλοι του PPF

«Μεγαλώνουν» οι δουλειές για τη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ, που όχι μόνο έχει αναλάβει ή προωθήσει ήδη διαγωνισμούς και συμβάσεις σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ (κτίρια, λιμάνια, νοσοκομεία, προμήθειες για προγράμματα όπως «Αιγίς» ή «Antinero» και πλήθος άλλων ενεργειών), αλλά φαίνεται ότι λόγω της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει από δημόσιο και άλλους φορείς, αναμένει… διεύρυνση του χαρτοφυλακίου του. Έτσι, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις, σπεύδει να θωρακιστεί και ενισχυθεί με εξειδικευμένους συμβούλους, τεχνικό, νομικό και χρηματοοικονομικό, πληροφορικής (αλλά και… για τα δάση) για την ωρίμανση και υλοποίηση έργων αρμοδιότητας της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Μάλιστα, προκήρυξε και σχετικού διαγωνισμούς (συμφωνία – πλαίσιο). Το συνολικό μπάτζετ για τους 4+1 συμβούλους υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Παρατάσεις για Γκόνου και Πυρκάλ

Ως αναμένονταν, επειδή συμβαίνει σε τέτοιους διαγωνισμούς με υψηλό ενδιαφέρον και δύσκολες διαδικασίες, και ο διαγωνισμός για την ανάθεση Σύμβασης Παραχώρησης του έργου «Ανάπτυξη, αδειοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση Επιχειρηματικού Πάρκου στο ακίνητο του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ», πήρε παράταση. Έτσι, η α’ φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος πήγε για τις 15 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται για επένδυση αξίας έως 260 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη logistics park στη Θεσσαλονίκη, με επιπρόσθετα, όμως, οφέλη για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας. Τον διαγωνισμό προωθεί το PPF, όπως και το ΣΔΙΤ για την Πυρκάλ (αξίας 421 εκατ. ευρώ). Και εδώ προ ημέρων γνωστοποιήθηκε επισήμως η μετάθεση της α’ φάσης για τις 25 Οκτωβρίου. Τα έργα αναμένεται να προσελκύσουν κατασκευαστές, εταιρείες ακινήτων, σχήματα που δραστηριοποιούνται σε logistics / μεταφορές κ.α., ανά περίσταση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:10

Κασσελάκης: «Το Συνέδριο θα αποφανθεί αν είμαι πρόεδρος του κόμματος - Δεν πρόκειται να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ»

09:00

Ισότητα σήμερα για ένα βιώσιμο και σοσιαλιστικό μέλλον

08:56

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα τρεις συλληφθέντες για το επεισόδιο με τον πρύτανη στο ΑΠΘ

08:55

ΗΠΑ: Διασώθηκαν εγκλωβισμένοι σε παλιό χρυσωρυχείο του Κολοράντο

08:54

Τουλάχιστον 11 νεκροί στη Φλόριντα από το πέρασμα του κυκλώνα Μίλτον

08:40

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στην περιφέρεια της Οδησσού

08:28

Συνάντηση Μελόνι - Ζελένσκι στη Ρώμη

08:17

Κάμαλα Χάρις: Απαραίτητη η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή

08:00

Στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 στην Κύπρο ο Κυρ. Μητσοτάκης

07:45

Τι συμβαίνει με την παραχώρηση του Αεροδρομίου Καλαμάτας

07:40

Τα έσοδα από τους εργαζόμενους συνταξιούχους φέρνουν ταχύτερα τα μέτρα ελάφρυνσης - Ποιο κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβριο

07:35

Νοσοκομειακό clawback: Χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις η συνάντηση φαρμακευτικών - Γεωργιάδη

07:35

Ποιες είναι οι 36 γέφυρες της Αττικής που μπαίνουν σε τεχνολογικό real time «μικροσκόπιο»

07:31

Νυχτερινό ρεύμα: Ενίσχυση του ανταγωνισμού με τη μετατροπή σε διζωνικό - «Στο παιχνίδι» αρκετοί προμηθευτές

07:30

Καρκίνος παχέος εντέρου: Σήμερα τα πρώτα SMS για τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο

07:22

Ανασφάλιστα ΙΧ: Έρχονται πρόστιμα έως 1.000 ευρώ – Ποιοι κινδυνεύουν με αφαίρεση πινακίδων και άδεια κυκλοφορίας

07:20

Πλειστηριασμοί: Πιέζουν οι Θεσμοί για επιτάχυνση – Τι είπαν στα ραντεβού με τράπεζες και servicers

07:15

Πράσινο που ανατέλλει και πράσινο προς κατάργηση - Διχασμένοι οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ - Τι θα γίνει στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

07:05

Το κλίμα και οι τράπεζες - Έρχονται περιφερειακά data centers - Οι σύμβουλοι του PPF

23:54

Θρίαμβος της Εθνικής στο Γουέμπλεϊ με 1-2 την Αγγλία: Ιστορική νίκη στην μνήμη του Μπάλντοκ

23:41

Σερβία: Η βουλή απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης για απαγόρευση της εξόρυξης λιθίου

23:29

Κεφαλογιάννη: Βούλησή μας να αναδείξουμε την Ελλάδα ως ηγέτιδα δύναμη στον θαλάσσιο τουρισμό

23:16

Πληθωρισμός και αγορά εργασίας «πλήγωσαν» την Wall Street

23:03

Το νέο τσιπ AI της AMD που «κοντράρει» το Blackwell της Nvidia

22:50

ΕΕ: Οι ΥΠΕΣ των 27 συζήτησαν για το μεταναστευτικό - Τι προκρίνουν

22:37

Ο Λευκός Οίκος ζητά να μην απειλείται η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων στον Λίβανο

22:23

Ράλι άνω του 3% για το πετρέλαιο - Άλμα και για την βενζίνη

22:18

Χούθι: Επιτέθηκαν σε δύο πλοία σε Ερυθρά Θάλασσα και Ινδικό Ωκεανό

22:11

Προϋπολογισμός Γαλλίας: «Χτυπά» πλούσιους και εταιρείες για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα

22:05

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για το 1 εκατ. ευρώ