BACKSTORY

Αντίστιξη - Δικαστικό κουίζ - Θα έρθει το Δολάριο - Το μήνυμα της S&P

23-10-2024 | 07:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αντίστιξη - Δικαστικό κουίζ - Θα έρθει το Δολάριο - Το μήνυμα της S&P

Αντίστιξη

Η Moody's Ratings προχώρησε σε υποβάθμιση σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση Corporate Family Rating (CFR) της Intrum AB και την ανώτερη αξιολόγηση μη εξασφαλισμένου χρέους της σε Ca από Caa2/Caa3 αντίστοιχα. Η προοπτική της αξιολόγησης παραμένει αναπτυσσόμενη.

Η υποβάθμιση αυτή δεν είναι τυχαία αλλά έλαβε χώρα μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι ζητά τη συναίνεση των πιστωτών για την έναρξη μιας εθελοντικής αναδιοργάνωσης σύμφωνα με το Κεφάλαιο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την Intum Hellas αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η «κότα με τα χρυσά αυγά» για τον όμιλο, γι' αυτό και κάποιοι την χαρακτηρίζουν και ως πολύφερνη νύφη που μπορεί να λύσει από ένα έως πολλά προβλήματα του διεθνούς Ομίλου.

«Δικαστικό» κουίζ

Ποια εταιρεία στο χώρο της πληροφορικής έχει ανεβάσει, λόγω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, το τζίρο της, πλην όμως παρουσιάζει μια σοβαρή αδυναμία να κερδίσει διαγωνισμούς;

Και καθώς μένει πίσω σε βαθμολογία στις διαγωνιστικές διαδικασίες έχει βρει τη φάμπρικα να εμποδίζει την ολοκληρωση διαγωνισμών, μόλις ανακοινώνεται η τεχνική διαδικασία.

Οδηγείται στο να καταρρίψει το ρεκόρ των προδικαστικών προσφυγών!!! Κι αν η προδικαστική δεν αποφέρει τα αναμενόμενα τότε προχωράει και σε εφέσεις.

Στους τελευταίους τέσσερις διαγωνισμούς που συμμετείχε, υπέβαλε τεσσερις προσφυγές και δύο αιτήματα ακύρωσης σε Εφετεία.

Ετσι όμως μην αναμένουμε έγκαιρη ολοκλήρωση μεγάλων έργων... Μήπως πρέπει να μπει ένα φρένο στους εκ συστήματος φιλόδικους...

Οι πωλητές των τραπεζών

Οι πωλητές οδήγησαν σε μεγάλη δυσκολία το Χρηματιστήριο και κυρίως τις τράπεζες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Ψυχολογικά επέδρασαν οι δύο εκθέσεις με μείωση στις τιμές στόχους των τραπεζών. Εκείνη της Morgan Stanley και αυτή της Goldman Sachs,

Η Morgan Stanley συνάντησε τις Διοικήσεις των Τραπεζών στην Αθήνα και, παρότι διατήρησε τις συστάσεις «overweight», προχώρησε σε μικρή μείωση των τιμών - στόχων για τις Τραπεζικές μετοχές.

Σε ό,τι αφορά τη Goldman Sachs, ο οίκος προχώρησε σε μείωση των τιμών - στόχων για τις ελληνικές τράπεζες.
Βασική αιτία οι εκτιμήσεις για περαιτέρω πτώση των επιτοκίων που δημιουργούν θέμα στα έσοδα όλων των τραπεζών στην Ευρώπη.

Οι υπολογισμοί δίνουν και παίρνουν και οι τιμές πιέζονται.

Το μήνυμα της S&P

Ξεκάθαρο μήνυμα στέλνει η Standard & Poor's προς οικονομικό επιτελείο και κυβέρνηση, μετά τη σιγή της Παρασκευής. Αναβάθμιση υπό τους όρους της περαιτέρω μείωσης του δείκτη καθαρού δημόσιου χρέους, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων και σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο οίκος χτυπά επίσης «καμπανάκι» για το ζήτημα του υψηλού ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που εκθέτει τη χώρα σε κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης, αλλά και για τις σοβαρές μακροπρόθεσμες προκλήσεις από τη γήρανση του πληθυσμού και τα σοκ σε επίπεδο κλιματικής αλλαγής.

Από την άλλη, η S&P αναμένει υψηλή ανάπτυξη της τάξεως του 2,6% φέτος και 2,5% κατά μέσο όρο την περίοδο 2025 - 2027 (2,5% το 2025, 2,4% το 2026 και 2,3% για το 2027), στη βάση των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Παράλληλα, οι αναλυτές στέκονται στην ισχυρή απόδοση των κρατικών εσόδων που βελτίωσαν τη δημοσιονομική θέση της χώρα και αναμένουν πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ φέτος. Ο δείκτης καθαρού δημόσιου χρέους θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, προς το υψηλό, ωστόσο, 119% του ΑΕΠ έως το 2027, αλλά σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό του 194% του ΑΕΠ που ήταν το 2020.

Μια καταναλωτική μείωση...

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία καταγράφει η χρηματοπιστωτική έκθεση της ΤτΕ.

Τα περισσότερα θέματα έχουν αναλυθεί εκτενώς. Θα μείνουμε σε κάποια λίγα καταναλωτικά που καταγράφουν πως, παρά την αύξηση των τιμών, σημειώνεται μια μείωση κατανάλωσης σε ό,τι αφορά τις πληρωμές με κάρτες.

Η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε κατά 4,5% σε 44 ευρώ, από 46 ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2023 . Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση χρεωστικής κάρτας υποχώρησε σε 44 ευρώ από 47, παρουσιάζοντας μείωση 5%, ενώ η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση πιστωτικής κάρτας μειώθηκε σε 45 ευρώ από 46, παρουσιάζοντας μείωση 1% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι κάρτες χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για μικρότερες συναλλαγές.

Θα έρθει το Δολάριο

Στο δολάριο ποντάρει και για του χρόνου ο ελληνικός τουρισμός με τις απευθείας πτήσεις που συνδέουν την χώρα μας με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να αυξάνονται. Για το καλοκαίρι του 2025 η American airlines ανακοίνωσε την προσθήκη της Charlotte προς την Αθήνα αυξάνοντας το ήδη ισχυρό δίκτυο σε οκτώ προορισμούς από εφτά φέτος. Αντίστοιχα η Delta Airlines, η οποία διαθέτει την μεγαλύτερη χωρητικότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ανακοίνωσε την προσθήκη τεσσάρων επιπλέον εβδομαδιαίων συχνοτήτων μεταξύ Ατλάντας και Αθήνας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 11 ανά εβδομάδα για το επόμενο καλοκαίρι. Ηδη από φέτος δε, η United Airlines προσέθεσε τρεις νέες συχνοτήτων και σχεδιάζει του χρόνου να επεκτείνει την σεζόν με τις πτήσεις προς Νέα Υόρκη, Νιούαρκ και Σικάγο να ξεκινούν τρεις εβδομάδες νωρίτερα. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αεροπορικών βέβαια και παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί συνεχίζουν να ψηφίζουν Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, εντοπίζονται λιγότερο γαλαντόμοι σε σχέση με το παρελθόν. Για παράδειγμα στο οκτάμηνο η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 8,4% ενώ οι εισπράξεις μόλις 0,8%. Άρα σχέδια για να έρθει το δολάριο υπάρχουν, να δούμε όμως αν τελικά θα φτάσει στη χώρα, η οποία στην παρούσα φάση δείχνει να έχει πιάσει το τουριστικό της ταβάνι.

Η καμπάνια «κύρους» για τα Malls της Lamda

Στον αέρα βρίσκεται η νέα καμπάνια της Lamda Development που «εξυμνεί» τα Εμπορικά Κέντρα του ομίλου. Και λογικό το βρίσκω, αφού όπως αναφέρει η εισηγμένη και στη διαφήμισή της, ήταν εκείνη που πριν από 20 χρόνια μας… σύστησε τα Malls. Μνήμες και εμπειρίες για μεγαλύτερους και νεότερους ζωντανεύουν σε κάθε προβολή του βίντεο της διαφήμισης. Κοντά στο The Mall, το Golden Hall, το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη ή το πιο πρόσφατο απόκτημα του ομίλου, το Designer Outlet, αναμένονται προσεχώς και τα 2 Εμπορικά Κέντρα που θα αναπτυχθούν στο Ελληνικό, που όπως φαίνεται θα είναι πρωτοποριακά. Ο λόγος για το The Ellinikon των σχεδόν 90.000 τ.μ. και το μικρότερο σε μέγεθος αλλά πολυτελές Riviera Galleria στο παραλιακό μέτωπο. Σε κάθε περίπτωση, όπως και τα Malls του ομίλου, η διαφήμιση τραβάει τα βλέμματα. Και μου μοιάζει με καμπάνια «κύρους», άλλωστε, τα assets αυτά ξεχωρίζουν, ενώ «στο τραπέζι» είναι και το IPO της Lamda Malls στο ΧΑ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Το ΤΑΙΠΕΔ και η κρουαζιέρα

Συμβούλους (χρηματοοικονομικό, τεχνικό, νομικό) αναζητάει το ΤΑΙΠΕΔ που θα βοηθήσουν το Ταμείο στο μέτωπο της αξιοποίησης της δραστηριότητας κρουαζιέρας σε λιμένες που είναι στο χαρτοφυλάκιό του. Το Ταμείο σκοπεύει να αξιοποιήσει τις λιμενικές δραστηριότητες κρουαζιέρας σε τερματικούς σταθμούς εντός λιμενικών εγκαταστάσεων (σε αυτό το στάδιο πάμε για 3 υποδομές) του χαρτοφυλακίου του, μέσω συμβάσεων παραχώρησης ή υπο-παραχώρησης, κατά περίπτωση, κατόπιν διεξαγωγής διεθνούς ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας. Κάτι μου λέει ότι θα δούμε ενδιαφέροντα πράγματα για την ενίσχυση της κρουαζιέρας, είτε σε γνωστά λιμάνια, είτε σε νέους προορισμούς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Λίβανος: Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα προς τη Συρία

23:42

Η Apple δίνει έως και 1 εκατ. δολάρια σε ερευνητές εάν χακάρουν το AI cloud

23:25

Εβδομαδιαία κέρδη 4% για το πετρέλαιο

23:16

Απώλειες στη Wall Street με «φωτεινή» εξαίρεση τον Nasdaq

22:59

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν την Χάρις ότι «υποκινεί τη βία» σε βάρος του Τραμπ

22:51

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Οι κυβερνήσεις να εστιάσουν στα δημοσιονομικά - Προσοχή στις μειώσεις επιτοκίων

22:36

Δύο πλήγματα στα νότια της Βηρυτού μετά την εντολή εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό

22:28

Τρίτη εβδομάδα κερδών για τον χρυσό - Σε υψηλό 10μήνου το παλλάδιο

22:15

ΝYT: Κινέζοι χάκερ παγίδευσαν τα τηλέφωνα του Τραμπ και του υποψηφίου αντιπροέδρου του

21:59

Νάγκελ (ΕΚΤ): Μπορεί να φτάσουμε τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό νωρίτερα

21:38

Μπλίνκεν: Να βρεθεί επειγόντως διπλωματική λύση στο Λίβανο

21:29

Επέστρεψαν στη γη με σκάφος της Space X αστροναύτες που δεν μπορούσαν εξαιτίας των τυφώνων

21:21

Η Washington Post θα υποστήριζε Κάμαλα Χάρις και ο Τζεφ Μπέζος το έκοψε

21:10

Λάιεν: Μεγάλη η πρόοδος της Σερβίας στις διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ

20:57

Λαγκάρντ: Η επιβράδυνση του πληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο

20:45

Στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Σταυρούπολη ο Χ. Σταϊκούρας

20:27

Δημοσκόπηση CNN: Απόλυτη ισοπαλία Τραμπ - Χάρις στο 47%

20:22

Σεισμός 2,6 ρίχτερ στην Αθήνα

20:17

Reuters: Είδος προς εξαφάνιση τα κάστανα στην Ελλάδα - Μειωμένη 90% η παραγωγή

19:47

Δημοσκόπηση MRB: Στο 7,6% η ψαλίδα ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - Ηγέτης της αντιπολίτευσης ο Ν. Ανδρουλάκης

19:30

Προειδοποίηση Λίντνερ στις ΗΠΑ: Θα υπάρξουν αντίποινα εάν ξεκινήσουν εμπορικό πόλεμο

19:19

Άντληση κεφαλαίων 1,2 εκατ. ευρώ από το Uni.Fund για την EVO HUMAN PERFORMANCE

19:12

Χρυσός: Τι κινεί το ξέφρενο ράλι του – Η αποσύνδεσή του από παραδοσιακούς παράγοντες και η γεωπολιτική

19:08

Ευρωαγορές: Απώλειες 1% στην εβδομάδα για τον Stoxx

18:52

Είστε άνω των 50; Το απλό τεστ για να δείτε πόσο καλά μεγαλώνετε

18:45

Τέρνα Ενεργειακή: Στα 35,5 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο μετά την ΑΜΚ

18:31

Αμείλικτο το 2024 για τρεις δισεκατομμυριούχους της Γαλλίας - Πώς έχασαν 58 δισ. δολάρια

18:18

Βόρεια Κορέα: Σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο η αποστολή στρατευμάτων στη Ρωσία

17:53

Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ αποσύρθηκαν από μία θέση στον νότιο Λίβανο

17:33

ΑΑΔΕ: Ενοποιείται η χωρική αρμοδιότητα των Ελεγκτικών Κέντρων Αττικής και Θεσσαλονίκης