Πάνω οι στόχοι, κάτω οι τιμές
Νέες, υψηλότερες τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές διαμορφώνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως το ταμπλό δεν «υπακούει» τις τελευταίες ημέρες. Η χρηματιστηριακή αναθεωρεί υψηλότερα τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία 2024 των τραπεζών κατά 5% μετά τις ισχυρές επιδόσεις στο εννεάμηνο, κάτι που οδηγεί σε άνοδο 2% περίπου στις τιμές-στόχους.
Ετσι λοιπόν θέτει νέο στόχο για την Alpha Bank τα 2,58 από 2,56 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τα 11,18 από 10,97 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 6,31 από 6,24 ευρώ, ενώ και για τις τρεις διατηρεί σύσταση αγοράς.
Ρωσικό ντους
Από την άλλη πλευρά τα εναλλασσόμενα δόγματα Πούτιν κάθε άλλο παρά ευνοούν την αγορά η οποία πιέζεται αισθητά παρά τις θετικές για τη χώρα ειδήσεις.
Σε κάθε περίπτωση ένα ψήγμα, ένας μικρός φόβος για την πολιτική σταθερότητα εισήλθε στο μυαλό των επενδυτών ωστόσο, όπως και να χει, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους πως οι εκλογές θα γίνουν το 2027. Βέβαια ως γνωστόν οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλονται.
Ένα ενδιαφέρον road show
Την προσεχή Παρασκευή, η Fitch θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της για το αξιόχρεο της χώρας (ΒΒΒ- /Σταθερή προοπτική). Πάντως για το διήμερο 21-22 Νοεμβρίου οι τραπεζίτες ετοιμάζουν βαλίτσες και θα βρεθούν στο Λονδίνο για το road show που διεξάγεται από τη JP Morgan. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο road show μετά τις αμερικανικές εκλογές και το πως θα διαμορφωθούν οι ερωτήσεις των αναλυτών θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το Μετρό Θεσσαλονίκης και τα 3 δισ. ευρώ
Μέχρι πριν από λίγο χρονικό διάστημα, η αγορά νόμιζε ή θεωρούσε ότι το κόστος κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, της βασικής γραμμής που ξεκινάει στο τέλος του μήνα, και της επέκτασης προς Καλαμαριά, που μάλλον θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2025, ξεπερνά τα 2-2,1 δισ. ευρώ. Πρόσφατα, όσοι πήγαν Θεσσαλονίκη προ διμήνου, έμειναν με την εντύπωση ότι μάλλον το κόστος έχει ξεφύγει προς τα 2,5-2,6 δισ. ευρώ. Τελικά, όπως ανέφερε χτες ο κ. Ταχιάος, υφυπουργός Υποδομών, στη διάρκεια συνεδρίου για τα ΣΔΙΤ, ο «λογαριασμός» θα φτάσει κάπου στα 3 δισ. ευρώ. Η στήλη θεωρεί ότι μάλλον το ποσό εκτινάσσεται σε αυτά τα ύψη αν συμπεριληφθούν τα claims των εργολάβων και οι τόκοι από τα δάνεια. Δεν τα λες και λίγα. Αλλά τέλος πάντων, μέρες που έρχονται, να είναι καλοτάξιδο ευχόμαστε γιατί η αλήθεια είναι πώς πρόκειται για μια σημαντική υποδομή που από... «ανέκδοτο», γίνεται πραγματικότητα με τη «σφραγίδα» του αναδόχου.
AKTOR: «Ήλιος», «αέρας» και… δρόμοι
Μαζεύοντας κάποια που ειπώθηκαν στο περιθώριο της χτεσινής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της AKTOR, για την οποία θα διαβάσετε αναλυτικά σε σχετικό θέμα, ο όμιλος στις ΑΠΕ κινείται για την εξαγορά φωτοβολταϊκών και αιολικών και στόχος του είναι να αποκτηθούν άμεσα. Επίσης, εξετάζει την εξαγορά ώριμων έργων παραχώρησης και διερευνά ευκαιρίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, εφόσον τα έργα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως την φυσιολογική τιμή, την ωριμότητα, τη δυνατότητα του Non-recourse basis και την λογική κερδοφορία. Ο κ. Εξάρχου επιβεβαίωσε την ετοιμότητα του ομίλου να συμμετάσχει σε έργα παραχώρησης στη Ρουμανία, όταν αυτά δημοπρατηθούν.
Οι προσιτές κατοικίες και τα ξενοδοχεία
Μένοντας στην AKTOR, το ενδιαφέρον του ομίλου για προσιτές κατοικίες είναι θερμό και εξετάζονται με ενδιαφέρον περιοχές όπου υπάρχει ζήτηση οικιστικών αναγκών, η οποία είναι έντονη. Στρατηγική είναι η απόκτηση ήδη κατασκευασμένων κτιρίων που χρήζουν ανακαίνισης, πεδίο στο οποίο η κατασκευαστική εμπειρία έχει αξία, καθώς είναι σε θέση να ελέγχει καλύτερα το κόστος του και το περιθώριο κέρδους. Τα ξενοδοχεία προσωπικού που χτίζει ο όμιλος στη Μύκονο ολοκληρώνονται και υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα εκμισθωθούν γρήγορα, με ένα μικρό μεν, αλλά σταθερό και σίγουρο περιθώριο. Το μοντέλο αυτό εξετάζεται και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει ζήτηση για τέτοιου είδους διαμονή.
Γιατί θέλουν χρόνο ωρίμανσης τα deals στα ακίνητα
Όπως αναφέρθηκε χτες, η συμφωνία με την Prodea θα έχει ολοκληρωθεί και διαδικαστικά κατά μέγιστο έως τον Απρίλιο 2025 και οι δύο πλευρές εργάζονται εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια, αυτά τα deals θέλουν χρόνο ωρίμανσης. Για παράδειγμα, BriQ και ICI το... πάλευαν δύο χρόνια πριν προ ημερών φτάσουμε στην τελική ευθεία. Ενώ το mega project «Skyline», με τα σχεδόν 500 ακίνητα και την συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των Alpha Bank, Premia, Dimand, EBRD κ.α., ακόμα… κλείνει. Οι πληροφορίες λένε για το τέλος του έτους, αλλά αυτό ακούγονταν και πέρυσι. Με μια βασική σημείωση: αυτές οι δουλειές με ακίνητα θέλουν χρόνο, μπλέκουν με γραφειοκρατικά, πολεοδομικά, ηλεκτρονική ταυτότητα και άλλα θέματα, οπότε, μην τα βλέπουμε όλα προβληματικά.
Το θέμα με το προσωπικό
«Υπάρχει πρόβλημα εντοπισμού εξειδικευμένου προσωπικού. Αυτοί που είχαν φύγει λόγω κρίσης στην Ευρώπη, είναι εφικτό να επαναπατριστούν, όχι όμως κι εκείνοι που εγκαταστάθηκαν στη Μέση Ανατολή, όπου έχουν σχεδόν μηδενική φορολογική επιβάρυνση. Ωστόσο, σήμερα δεν επηρεάζονται ακόμη τα έργα από έλλειψη προσωπικού, αν και σε κάποιες περιοχές παρουσιάζεται έλλειψη εργατών, ωστόσο το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μέσω υπεργολάβων». Δεν τα λέμε εμείς, αλλά ο κ. Εξάρχου και προφανώς κάτι παραπάνω θα ξέρει καθώς ο νέος όμιλος έχει πλέον χαρτοφυλάκιο άνω των 400 έργων.
Οι θυγατρικές και το ΧΑ
Η AKTOR θα μετατραπεί σε holding, κάτι που ήδη είναι σε εξέλιξη και έχει πάρει τον δρόμο του. Και από κάτω έχουν «κρεμαστεί» οι 5 θυγατρικές, σχετικά αυτόνομες, υπό την έννοια ότι οι ροές και τα έσοδα που θα πετύχουν θα καλύπτουν τον δανεισμό που αναλογεί (στις επενδύσεις που θα κάνουν). Κατά πόσο, στο μέλλον, αν τα πράγματα πάνε τόσο καλά, τεθεί και θέμα εισαγωγής κάποιας εξ αυτών στο Χρηματιστήριο, είναι νωρίς να απαντηθεί, τεχνικά και οικονομικά.
Η ΑΜΚ για το Vouliagmenis Mall
Από τη στήλη ή και σχετικά θέματα έχετε διαβάσει για τις κεφαλαιακές ενέσεις σε θυγατρικές της Lamda Development που σχετίζονται με τα malls (Lamda Malls, Lamda Ellinikon κ.α.). Πρόκειται για ποσά δεκάδων εκατ. ευρώ, με τις σχετικές ΑΜΚ να πραγματοποιούνται εντός του μήνα. Σημειώστε άλλη μία ΑΜΚ, σχεδόν 80,5 εκατ. ευρώ, που έγινε στις 8 Νοεμβρίου (συν 30 εκατ. τον Ιούλιο) για λογαριασμό της LAMDA VOULIAGMENIS MALL (πλέον, το μετοχικό κεφάλαιο πήγε σε 315,6 εκατ. ευρώ). Πρόκειται, λογικά, για εσωτερικές τράμπες κεφαλαίων, καθώς η μητρική «χτίζει» ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια γενικά για τα Εμπορικά Κέντρα στο Ελληνικό.
Περί Riviera Tower
Προφανώς, εμβληματικά και δύσκολα, όσο και πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα, έργα όπως ο πύργος κατοικιών Riviera Tower με του 50 ορόφους, θέλουν τον χρόνο ωρίμανσης και οι καθυστερήσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα, δίχως αυτό να σημαίνει ότι… αρέσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων ή στην αγορά. Ωστόσο, δεν μπορεί κάποιος να «κατηγορήσει» τη Lamda σε μια περίεργη συγκυρία που όλοι ψάχνουν εργάτες, επειδή πρόσφατα υπήρξε ενημέρωση για εξάμηνη παράταση και για νέα χρονοδιαγράμματα – ορόσημα. Το είπε πρόσφατα και ο κ. Αθανασίου αυτό. Πάντως, χτες, ο κ. Εξάρχου, έδειξε μάλλον να απορεί σε σχετική ερώτηση για την πορεία του πύργου (τον υλοποιούν Bouygues - AKTOR) και τυχόν καθυστερήσεις, δείχνοντας προς τον κύριο του έργου και λέγοντας να… ερωτηθεί η Lamda για το πώς πάει. Γενικότερα, πάντως, οι ιδιωτικές αναπτύξεις έχουν άλλες δυσκολίες σε σχέση με τα δημόσια έργα.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.