Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις
Ισχυρή αύξηση των καταθέσεων στον ιδιωτικό τομέα έδειξαν τα στοιχεία της ΤτΕ χθες. Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι καταθέσεις αυξήθηκαν θα πρέπει να αναζητηθεί στη μεγάλη εκταμίευση δανείων που μοιραία οδήγησαν σε υψηλότερα επίπεδα τις καταθέσεις. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 2,269 δισ. ευρώ, τον Νοέμβριο του 2024, έναντι μείωσης κατά 2,258 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 5% από 3,3% τον προηγούμενο μήνα.
H μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν θετική κατά 3,068 δισ. ευρώ, τον Νοέμβριο, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1,869 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.
Οι προλήψεις και η κανονικότητα
Λένε πως η πρώτη συνεδρίαση του νέου χρόνου είναι χαρακτηριστική για το τι θα επισυμβεί σε όλη τη χρονιά. Ετσι λοιπόν κάθε χρόνο δίδεται μια μάχη χαρακωμάτων με τους προληπτικούς «παίκτες» της αγοράς, ώστε, ποτέ, η πρώτη συνεδρίαση του χρόνου να μην κλείσει με απώλειες. Και πάντα ο στόχος επιτυγχάνεται, γιατί ξέρετε κάτι: Στην πρώτη συνεδρίαση του έτους δεν παίζει η σχέση μεταξύ αγοραστών πωλητών και ποιοι είναι οι περισσότεροι αλλά εκείνη μεταξύ προληπτικών και μη. Και πάντα οι πρώτοι είναι περισσότεροι.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν κρίνει κανείς από το ύψος της ανόδου, λελογισμένα περισσότεροι.
Αναστήθηκαν τα ζόμπι
Βέβαια υπήρχαν και κάποια ζόμπι που αναστήθηκαν αλλά αυτό δεν προκαλεί εντύπωση. Δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς πολλοί έχουν διαπιστώσει αστοχίες στην εποπτεία, γεγονός που στερεί τον όποιο φόβο από παράτολμες πρακτικές. Και μιας και μιλάμε για εποπτεία φαντάζομαι ότι έχετε πάρει είδηση πως στις ανακοινώσεις της Κεφαλαιαγοράς δεν αναφέρονται οι χρόνοι στους οποίους διαπράχθηκαν οι παραβάσεις. Και ξέρετε γιατί; Γιατί απλά είναι τέσσερα και πέντε χρόνια πίσω, οριακά δηλαδή στο ανώτατο χρονικό όριο επιβολής ποινών, το οποίο είναι τα πέντε χρόνια.
Κάτι δεν πάει καλά
Δεν ξέρω αν μπορώ να επικρίνω την πολύ νέα τάξη πραγμάτων αλλά πάντως κάτι πάει πραγματικά πολύ λάθος.
Έτσι μετά τα χουνέρια στη Γερμανία ακολουθούν άλλα αντίστοιχα στη Μ. Βρεττανία.
Νέες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και στενός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Έλον Μασκ, σε μία τελευταία ένδειξη του πώς η επερχόμενη κυβέρνηση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει αγκάθι για την κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ. Για να δούμε όλα αυτά που θα βγάλουν....
Νέα «μίνι» ενεργειακή κρίση;
Στον τομέα της ενέργειας πάντως, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, είδαμε την τιμή του φυσικού αερίου να σκαρφαλώνει σε υψηλό 14 μηνών στον ολλανδικό κόμβο (TTF), φτάνοντας μέχρι τα 51 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για να αποκλιμακωθεί στη συνέχεια στη ζώνη των 50 ευρώ. Αιτία της ανόδου η διακοπή από την 1η Ιανουαρίου των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού αερίου, μέσω της Ουκρανίας, σε συνδυασμό με την αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση στη «Γηραιά Ήπειρο», λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
Οι ανησυχίες των ειδικών δεν αφορούν το κατά πόσο τίθεται σε κίνδυνο η επάρκεια εφοδιασμού της Ευρώπης – για αυτό και οι τιμές, αν και είναι υψηλές, δεν παραπέμπουν στα δυσθεώρητα επίπεδα στα οποία είχαν εκτιναχθεί με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Αντίθετα, οι αναλυτές επικεντρώνονται στο γεγονός ότι οι ρωσικές ποσότητες που «χάθηκαν» (και οι οποίες αντιστοιχούν στο 3% της κατανάλωσης του 2023) θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των αναγκών για (ακριβότερο) LNG.
Όπως είναι φυσικό, η ενίσχυση της ζήτησης για υγροποιημένο φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από στενότητα προσφοράς, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανατιμητικές πιέσεις στο ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Μένει να φανεί αν η ανοδική τάση θα παγιωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, παίρνοντας τον χαρακτήρα μίας νέας «μίνι» ενεργειακής κρίσης, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χειμώνα. Μία κρίση που θα αγγίξει και την Ελλάδα, παρόλο που η τροφοδοσία της χώρας μας δεν επηρεάζεται από το κλείσιμο της στρόφιγγας μέσω Ουκρανίας.
Στα σκαριά μονάδα παραγωγής οργανικών μπαταριών
Σε άλλα νέα, φαίνεται να «ξεκλείδωσε» η επένδυση της γερμανικής CMBlu Energy, για την κατασκευή στην Ελλάδα μονάδας παραγωγής και εμπορίας οργανικών μπαταριών, με την υπαγωγή του business plan στο πρόγραμμα «Produc-E Green», που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με την απόφαση υπαγωγής, το επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται σε 63,5 εκατ., λαμβάνοντας επιχορήγηση 30 εκατ. ευρώ, μέσω του «Produc-E Green».
Η μονάδα θα υλοποιηθεί από τη CMBlu Greece, εγχώρια θυγατρική της εταιρείας, εντός του ΒΙ.ΠΑ. Θεσσαλονίκης. Θα παράγει οργανικές μπαταρίες αξιοποιώντας την τεχνολογία Organic SolidFlow, που έχει αναπτύξει η CMBlu Energy, η οποία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των μπαταριών στερεάς κατάστασης και των μπαταριών ροής. Οι μπαταρίες είναι ιδανικές για μεγάλα στατικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, καθώς οι απαιτούμενες πρώτες ύλες είναι διαθέσιμες σε σχεδόν απεριόριστες ποσότητες.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.