Με τον Ντόναλντ Τραμπ να προαναγγέλλει δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα και τους 27 αρχηγούς των κρατών-μελών να αναζητούν κοινό βηματισμό στις αμυντικές τους δαπάνες, η βασική επικαιρότητα των Βρυξελλών δεν μπορεί παρά να γυρνά γύρω από τα δύο αυτά θέματα. Πόσω μάλλον όταν εμμέσως πλην σαφώς αλληλοσυνδέονται. Γιατί οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες αντιλαμβάνονται και επισημαίνουν ότι η προώθηση των ευρωπαϊκών συμφερόντων στην αγορά αμυντικού εξοπλισμού -στο βαθμό που είναι εφικτή- δεν προκαλεί ευφορία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ωστόσο, με αφορμή τις πολιτικές της περιβόητης «Πυξίδας Ανταγωνιστικότητας», πολλά από τα ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν, θα ξεκινήσουν να παίρνουν τις απαντήσεις τους μέσα στο μήνα. Έστω κι να δεν προκύψει άμεσα η απάντηση στο βασικότερο: Πώς ακριβώς θα προχωρήσει η χρηματοδότηση του νέου Ταμείου Ανταγωνιστικότητας, ποιες ακριβώς διαδικασίες κοινοτικής χρηματοδότησης θα αλλάξουν και ποιοι θα είναι οι «κερδισμένοι και οι χαμένοι» της επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ...
Ας κρατήσουμε λοιπόν κατά νου ότι μέσα στον Φεβρουάριο η Επιτροπή αναμένεται να ξεκαθαρίσει ένα μέρος των νομοθετικών πρωτοβουλιών της που θα βασίζονται στους βασικούς πυλώνες της «Πυξίδας». Όπως για παράδειγμα το Clean Industrial Deal το οποίο αναμένεται στις 26 του μήνα. Με τους στόχους του Green Deal -στη θεωρία- να μη διαφοροποιούνται αλλά τις πολιτικές επίτευξής τους να μπορούν πλέον να ξεφύγουν από τις αρχικές «σκληρές πράσινες γραμμές», το περιεχόμενο των ανακοινώσεων αναμένεται να θέσει ένα νέο πλαίσιο που θα στηρίζει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι αν και κατά πόσο συμβαδίζουν οι δύο στόχοι, συνεπώς αυτές οι ανακοινώσεις θα δώσουν ένα στίγμα των μεσοπρόθεσμων πολιτικών της Επιτροπής. Με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον μάλιστα αναμένουμε την ανακοίνωση ενός νέου πλαισίου για επενδύσεις στη βιομηχανία, το οποίο θα αξιωματούχοι των Βρυξελλών περιγράφουν ως πιο ευέλικτο.
Στις πιο... επείγουσες σχετικές λεπτομέρειες: Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένουμε επίσης ανακοινώσεις αναφορικά με την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και τον τρόπο που θα κληθεί να προσαρμοστεί στους στόχους μείωσης των ρύπων. Με έντονο το γερμανικό -και όχι μόνο ενδιαφέρον- οι προθεσμίες προκειμένου να αποφευχθούν πρόστιμα περί μη συμμόρφωσης με «πράσινους στόχους» μοιάζουν για πολλούς εξοντωτικές.
Τέλος, αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε επίπεδο βιομηχανικής παραγωγής είναι η ανακοίνωση και το πλαίσιο λειτουργίας μίας πλατφόρμας για την αγορά στρατηγικών πρώτων υλών. Το ζήτημα συνδέεται με έναν από τους βασικότερους πυλώνες της «Πυξίδας Ανταγωνιστικότητας», την αυτονομία της ΕΕ σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες.
Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας
Εντός του Φεβρουαρίου αναμένονται και οι πρώτες αλλαγές που θα προωθήσει η νέα Επιτροπή για να πετύχει -στην πράξη αυτή τη φορά- έναν από τους βασικότερους στόχους της, τη μείωση της γραφειοκρατίας. Για αρχή αναμένουμε ένα νέο πλαίσιο καταγραφής της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με την «πράσινη νομοθεσία». Αν αντιστοιχίσουμε τη μείωση αυτή με το κόστος της γραφειοκρατίας, επιδίωξη είναι μέσα στην επόμενη τετραετία αυτό να έχει μειωθεί κατά 37 δισ. ευρώ και τα κονδύλια αυτά να κατευθυνθούν στην καινοτομία και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Εύκολο... να το λες.
Και οι αγρότες;
Για την ώρα καταγράφουμε ότι στις 19 Φεβρουαρίου αναμένουμε την ανακοίνωση του νέου «Οράματος για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα». Στα θετικά της υπόθεσης: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει και φέρνει μία τέτοια προσέγγιση εμπροσθοβαρώς. Άλλωστε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο αγροτικός τομέας εύλογα και διαχρονικά αποτελεί βασικό πυλώνα εσωτερικών ισορροπιών εντός της ΕΕ. Αν θέλουμε να είμαστε πραγματιστές, ωστόσο, ελάχιστοι είναι εκείνοι που συνδέουν την αποτελεσματική και άμεση ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την ευρωπαϊκή κοινή αγροτική πολιτική.
Τα άμεσα πλάνα για την ενέργεια
Η ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας εντός ΕΕ αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη νέα Κομισιόν. Τα project κοινού ενδιαφέροντος μάλιστα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι από εκείνα που βρίσκουν σύμφωνους ακόμα και εκπροσώπους των frugals. Ωστόσο, μία τέτοια συζήτηση όχι μόνο θέλει χρόνο μέχρι να φτάσουμε σε αποτέλεσμα αλλά στο μεσοδιάστημα -μεσοπρόθεσμα και αναλόγως των εξελίξεων- θα προκύπτουν και τροποποιήσεις των αρχικών αποφάσεων.
Αυτό που σε πρώτη φάση αναμένουμε για το μήνα αυτό είναι η επικείμενη ανακοίνωση του «Σχεδίου Δράσης για Προσιτή Ενέργεια» (Affordable Energy Action Plan) το οποίο αποτελεί προτεραιότητα και άξονα δράσης και της ελληνικής πλευράς σε επίπεδο ΕΕ.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.