Η διαδρομή των διαπραγματεύσεων
Θεωρείστε περίπου δεδομένο ότι η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με το CVC για την Εθνική Ασφαλιστική θα ολοκληρωθεί και σε μικρότερο χρόνο απ' ότι αρχικώς αναμενόταν. Και αυτό διότι: α. To CVC θέλει και πρέπει να πουλήσει και β. διότι δεν υπάρχει αντίπαλο δέος.
Είναι δύσκολο η Εθνική που αποτελεί το φυσικό αντίπαλο δέος να δώσει περισσότερα χρήματα μιας και πούλησε την εταιρεία πολύ φθηνότερα.
Η ασφαλιστική αγορά και τα θέματά της
Ένα θέμα πάντως που δείχνει να απασχολεί την ασφαλιστική αγορά και όχι βεβαίως μόνον την Εθνική είναι τα νοσοκομειακά συμβόλαια και πως αυτά αποδίδουν αρνητικά.
Όλα όμως στην ώρα τους... Το βασικό πρόβλημα είναι πως αυτή η τάση θα δώσει πιθανότατα αυξήσεις στις τιμές των ασφαλίστρων και πάλι... Για να δούμε.
Τι προβλέπει η UBS
Η UBS πάντως προβλέπει αύξηση 4% στα κέρδη ανά μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς το 2026, από μια πιθανή εξαγορά του 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής από το fund CVC. O οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο των 5,7 ευρώ και τη σύσταση αγορά για τη μετοχή, ενώ υπογραμμίζει ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι μία από τις κορυφαίες επιλογές.
H χρυσή κούρσα
O Πρόεδρος Τραμπ αν μη τι άλλο ξέρει να κινεί τις αγορές. Μια μεγάλη ποσότητα χρυσού μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ από τους traders του Λονδίνου.
Το Λονδίνο είναι ο μεγαλύτερος κόμβος εμπορίας χρυσού στον κόσμο. Οι ανησυχίες, ωστόσο, ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα επιβάλει δασμούς που θα επηρεάσουν τον χρυσό οδήγησαν σε άνοδο των τιμών στις ΗΠΑ και έτσι οι traders του Λονδίνου δεν έχασαν ευκαιρία να κερδίσουν.
Κινητικότητα και ενδιαφέρον
Κινητικότητα στη μετοχή της Εβροφάρμα είχαμε τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις υπό την έννοια ότι κατέγραψε ανοδική κίνηση της τάξεως του 10% χωρίς ωστόσο ο όγκος συναλλαγών να ενθουσιάζει. Γεγονός είναι πάντως ότι η εταιρεία έχει κάνει ουσιαστικές κινήσεις αναδιοργάνωσης και ενδιαφέρον από στρατηγικούς και όχι μόνο επενδυτές υπάρχει. Έχει γίνει συζήτηση με το fund του Νίκου Καραμούζη, η οποία κάπου κόλλησε, αλλά ουδείς αποκλείει ότι μπορεί να επιστρέψουν στο τραπέζι. Η μείωση χρηματοοικονομικού κόστους με αναχρηματοδότηση στα θετικά της εταιρείας. Πάντως και στην Εβροφάρμα, όπως και στην ΚΡΙ ΚΡΙ η οποία έχει πάει σε άλλο επίπεδο από πλευράς μεγεθών, το ζήτημα είναι η χαμηλή διασπορά.
Οι μερικές πωλήσεις και το κέρδος
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι αποεπενδύσεις του CVC τόσο στην περίπτωση των ιδιωτικών νοσοκομείων όσο και της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν αφορούν στο σύνολο των μετοχών που κατέχουν. Και το ερώτημα είναι τι είδους στρατηγική εξυπηρετεί η διατήρηση ποσοστών. Εκτός και αν δεν υπήρχε δυνατότητα πώλησης του συνόλου των μετοχών αλλά οι υπεραξίες από τις πωλήσεις υπερβαίνουν το κόστος κτήσης της επένδυσης και το μεγαλύτερο μέρος του κέρδους θα καταγραφεί πραγματικά στο μέλλον. Θυμίζουμε ότι στην Μπαρμπα Στάθης η αποχώρηση ήταν πλήρης.
Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν
Στο μικροσκόπιο των Ευρωπαϊκών Θεσμών πρόκειται να βρεθεί τις επόμενες ημέρες η ελληνική οικονομία ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα που καταφθάνουν στη χώρα μας τα τεχνικά κλιμάκια και θα ακολουθήσουν την επόμενη οι επικεφαλής. Στο επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το ΕΣΠΑ καθώς σε μια ξεχωριστή εξέλιξη έρχεται στη χώρα μας και ο αρμόδιος για τη Συνοχή αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ραφαέλε Φίτο. Και όλα αυτά έχουν τη σημασία τους καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ και ειδικά για τη συνέχεια των χρηματοδοτήσεων.
«Καμπανάκια» των παραγωγών από αιολικά
Αρκετά «καμπανάκια» προς την πολιτεία περιλάμβανε η ομιλία του Παναγιώτη Λαδακάκου, προέδρου της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), στην ετήσια εκδήλωση της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου. Ο κ. Λαδακάκος επισήμανε πως οι εξελίξεις στο διεθνές επίπεδο προεξοφλούν ότι θα ενταθεί η αμφισβήτηση της κλιματικής αλλαγής καθώς και η δυσφήμηση της αιολικής ενέργειας, διαπιστώνοντας στάση αμηχανίας τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τη χώρα μας, με συνέπεια να κινδυνεύουν τα κεκτημένα των τελευταίων ετών.
Συμπλήρωσε πως, με τον εκσυγχρονισμό του αδειοδοτικού και χωροταξικού πλαισίου, η πολιτεία θα συμβάλει στη μάχη κατά των fake news που κυκλοφορούν για την αιολική ενέργεια. Σημείωσε επίσης πως το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να διατηρηθεί υγιές το επιχειρηματικό μοντέλο στον κλάδο, προϋπόθεση για το οποίο αποτελεί η θεσμοθέτηση εντός του 2025 των ευέλικτων όρων σύνδεσης. Παράλληλα, η χώρα μας δεν θα πρέπει να χάσει την ευκαιρία που τις δίνουν τα offshore αιολικά πάρκα, ώστε να γίνει εξαγωγέας «πράσινης» ενέργειας με ανταγωνιστικούς όρους.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο «ενεργειακός λαϊκισμός» παραμένει περιθωριακός στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει γενική συναίνεση πως οι ΑΠΕ μειώνουν το κόστος ρεύματος και ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια. Ως αποτέλεσμα, ο κλάδος συνεχίζει να αναπτύσσεται, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κατασκευή αιολικά 1,1 GW, ώστε σε μία 2ετία η συνολική εγκατεστημένη ισχύς να φτάνει τα 6,5 GW.
Οι «πράσινες» προκλήσεις
Η Ελλάδα έχει μία από τις κορυφαίες επιδόσεις στην αιολική ενέργεια, με τη συνολική ισχύ των εγκατεστημένων πάρκων να έχει ήδη σπάσει το φράγμα των 5 GW, σημείωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στην ετήσια εκδήλωση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).
Στον χαιρετισμό της, η κ. Σδούκου αναφέρθηκε σε πέντε προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, ξεκινώντας από την επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας και της αξιολόγησης των όρων σύνδεσης, καθώς και την επίσπευση του εξηλεκτρισμού τομέων της οικονομίας. Τόνισε επίσης την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, καθώς οι εργαζόμενοι θα ανέρχονταν σε 600.000 – 700.000 αν η Ευρώπη προχωρούσε βάσει των «πράσινων» στόχων που έχει θέσει, όταν σήμερα κινούνται στους 370.000.
Σύμφωνα με την υφυπουργό, κρίσιμο είναι επίσης η «πράσινη» ατζέντα της Ευρώπης να ενισχύσει και την ανταγωνιστικότητά της, με την εγχώρια παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών.
Ξεκινούν οι μελέτες για το Ελλάδα–Αίγυπτος
Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να υπάρξουν ανάδοχοι για τις δύο μελέτες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY), μέσω των ισάριθμων προκηρύξεων στις οποίες έχει προχωρήσει ο φορέας υλοποίησης του έργου. Οι δύο προκλήσεις αφορούν τις απαραίτητες «Μελέτες Γραφείου» για την οριστικοποίηση της βέλτιστης επιλογής της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγιάλωσης στις δύο χώρες, καθώς και την «Τεχνική ανάλυση του έργου και τις μελέτες υπολογισμού δεικτών οφέλους και ανάλυση κόστους-οφέλους για το έργο διασύνδεσης».
Στις προκηρύξεις έχουν υποβληθεί από τέσσερις προσφορές. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ο φορέας υλοποίησης θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των προσφορών, ώστε οι ανάδοχοι που θα προκύψουν να ξεκινήσουν αμέσως την εκπόνηση των μελετών.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.